Region Skåne deltar i ett samverkansprojekt om grönstrukturplanering tillsammans med Tankesmedjan Movium vid SLU och Helsingborgs stad. Syftet med projektet är att undersöka hur planerad grönstruktur genomförs i praktiken.
Skånes grönstruktur består av större och mindre natur- och grönområden som länkas samman i ett grönt nätverk av stråk. En fungerande grönstruktur har stort värde för människors hälsa, rekreation och friluftsliv, ett rikt djur- och växtliv och klimatanpassning. Regionplan för Skåne 2022-2040 lyfter vikten av att verka för att utveckla ett sammanhängande och finmaskigt nät av stråk.
Fokus i samverkansprojektet ligger på gröna och blå stråk, det vill säga linjära element i landskapet bestående av vegetation, med eller utan inslag av vatten. Stråken kan ligga i urban miljö, i anslutning till tätorterna eller på landsbygden. I projektet jämför forskare från SLU 10-20 år gamla grönstrukturplaner från Region Skåne och från Helsingborgs stad med nyare planer för att se hur mycket av den planerade grönstrukturen som har genomförts. Hypotesen är att många av de föreslagna stråken inte har anlagts i praktiken.
Syftet är att bidra med kunskap kring planering och implementering av grönstruktur i Skåne. Projektet ska ge en överblick över hur mycket av den planerade grönstrukturen som har anlagts och hur stort glappet mellan förslagna och genomförda projekt är. Projektet kommer också att belysa hinder och framgångsfaktorer för implementering.
Projektet är en del av genomförandet av Regionplan för Skåne 2022-2040. Projektet startade 2022 och avslutas under 2023. Projektet är tänkt som en förstudie för en större projektansökan om grön infrastrukturplanering och implementering i Sverige (på kommunal och regional nivå).