Huvudmannaskap MTB
Mountainbikeleder främjar rörelse i naturen. Ett regionalt huvudmannaskap kan bidra till kvalitetssäkrade mountainbikeleder i hela regionen.

Rörelse och rekreation är viktigt för god hälsa och bra livskvalitet. I dagens samhälle råder stora utmaningar kopplade till levnadsvanor och stillasittande livsstil. Många barn och vuxna mår dåligt. Forskning visar att rörelse i naturen har stor betydelse för att må bra psykiskt och fysiskt.
Alla i Skåne ska kunna göra hälsosamma val i sin vardag. Invånarnas tillgång till natur- och grönområden behöver därför bli bättre. Skånes leder för vandring, cykling och paddling bidrar till goda närmiljöer och tillgång till naturen, samtidigt som lederna stärker Skåne som besöksmål.
Regionalt huvudmannaskap för mountainbike
I mars 2025 beslutade Regional utvecklingsnämnd att Region Skåne tar rollen som regional huvudman för mountainbike i Skåne. Det innebär att Region Skåne, tillsammans med kommuner, föreningar och andra aktörer, ska främja utveckling och underhåll av mountainbikeleder som håller bra kvalitet och som är lätta att nå för invånare och besökare.
Den roll som Region Skåne nu tar har utformats i dialog med externa aktörer och liknar Region Skånes befintliga huvudmannaskap för Skåneleden och flera cykelturismleder.
Region Skåne tar under 2025 också fram förslag på en skånsk standard för planering, anläggning och underhåll av mountainbikeleder i samspel med omgivning och markägare. Under året väntar fortsatt bred förankring och samverkan.
Kunskap, dialog och samverkan
Centralt för utveckling av skånsk mountainbike är att öka och dela kunskap, föra dialog och samverka. Under 2023 och 2024 har Region Skåne samlat kunskap och erfarenhet från Skåne, Sverige och Europa. Tidigt i processen skapades en extern referensgrupp och våren 2024 genomfördes öppna workshops för att formulera en gemensam ambition för skånsk mountainbike och skapa en modell för de olika aktörernas ansvar och roller.
Processen, som involverat skånska kommuner, Länsstyrelsen i Skåne, organisationer som LRF, Cykelfrämjandet och Friluftsfrämjandet, Visit Skåne, Stiftelsen Skånska Landskap, företagare och föreningar, resulterade i det förslag på organisations- och finansieringsmodell för det regionala huvudmannaskapet som beslutades av den Regionala Utvecklingsnämnden i mars 2025.
Ambition skånsk MTB-utveckling
Denna ambition skapades i samverkan under Workshops våren 2024
- Mountainbike för alla - fokus på barn och unga: Vi vill erbjuda stigcykling för alla invånare, men med främsta fokus på barn och ungdomar. Vi vill locka de ovana cyklisterna och utmana de vana cyklisterna.
- Mix av leder som uppmuntrar och inspirerar: Vi vill skapa en mix av leder som varierar i svårighet. Vårt lednät ska innehålla såväl naturstig som anlagda leder. Vi vill uppmuntra till spontan cykellek och inspirera till utflykter, upptäckarglädje och umgänge.
- Leder nära invånarna – i tätort och på landsbygd: Vi ska erbjuda mountainbikeleder i, och nära, tätorterna. Men våra leder ska också bjuda på det vilda och äkta på landsbygden. Vi vill knyta samman ledområden för att öka utbud och tillgänglighet.
- Enkelt att vara stigcyklist i Skåne: Vi ska erbjuda hållbara, markerade leder som skapats i samverkan med markägare och omgivning. Vi vill ge cyklisterna digital och fysisk information, god lokal service och cykelvänlig kollektivtrafik. När våra leder och vår organisation är redo, ska vi koppla på näringslivet för ytterligare utveckling av service och utbud för mountainbikecyklisten.
Kartläggning av märkta MTB-leder
Under 2024 har vi kartlagt dagens utbud av märkta MTB-leder i Skåne. Vi har tittat på var det finns leder och var det inte finns några leder. Vi har kikat på hur befintliga leder är märkta, ledernas svårighetsnivå och vilka som är engagerade i lederna.
Du hittar lederna på sidan MTB-leder i Skåne med omnejd.
Bakgrund
2018–2020 genomförde Insamlingsstiftelsen Skånsk MTB Utveckling projektet Samordning kring utvecklingen av nya ledområden för stigcykling i Skåne. Projektet resulterade bland annat i kommunala planer för MTB-leder, ett ramverk för ledutveckling och nätverket MTB Skåne. Projektet finansierades av Regionala Utvecklingsnämnden.
Läs mer om Skånsk MTB Utveckling och samordningsprojektet här (skanskmtbutveckling.se)
När projektet var slut, såg Region Skåne behov av att fortsätta arbeta för en hållbar utveckling av mountainbike. Det fanns potential, men också utmaningar, exempelvis:
- Konflikter mellan olika friluftsutövare
- Slitage på vandringsleder och skyddad natur
- Ojämn kvalitet på MTB-leder
- Bristande information om MTB-leder
- Få invånare har märkt led nära hemmet
Utredning om regionalt huvudmannaskap
2021 gav Region Skåne en konsultfirma i uppdrag att utreda möjligheten för ett regionalt huvudmannaskap för MTB-leder i Skåne. Utredningen undersökte lämplig huvudman, arbetsuppgifter och ansvarsområden samt organisation och finansiering.
Utredningen, som bestod av omvärldsbevakning, benchmarking och 25 intervjuer, visade bland annat att en regional huvudman främst bör arbeta med strategiska frågor och vikten av att huvudmannen kan säkerställa långsiktig finansiering och organisation. Merparten av de 25 personer som intervjuades angav Region Skåne som bäst lämpad huvudman och utredningen visade att regionen är den som bäst svarar upp mot ställda krav.
År 2022 gavs Enhet Miljö och Hälsa i uppdrag av Regionala Utvecklingsnämnden ett regionalt huvudmannaskap för mountainbike som inkluderar modell för kvalitetssäkring av leder och samordnad kommunikation.
Senast uppdaterad: 18 december 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?