Godsnätverket
Skåne har ett betydelsefullt transportgeografiskt läge. Genom en utmärkande hamnverksamhet, en fast förbindelse och övergripande landinfrastruktur går stora mängder transitgods genom regionen. Med bakgrund i detta driver Region Skåne sedan ett antal år ett nätverk med fokus på godstransporter och logistik. Sedan 2024 drivs nätverket tillsammans med Region Blekinge.
Bakgrund
Utöver att Skåne har ett viktigt transportgeografiskt läge är regionen dessutom ett stort område för konsumtion och företag bidrar med godstrafikgenererande varuproduktion.
År 2017 antog Regionala utvecklingsnämnden "Strategi för den hållbara gods- och logistikregionen Skåne”. I dokumentet anges bland annat att Region Skåne skall driva ett nätverk för kunskaps- och erfarenhetsutbyte med fokus på godstransporter och logistik. Sedan starten har flertalet träffar genomförts under vilka intressanta föredrag presenterats.
Strategi för den hållbara gods- och logistikregionen
Nätverkets roll och syfte
Nätverket verkar för att utgöra en bred arena för kunskaps- och erfarenhetsutbyte inom godstransporter och logistik. Samtidigt är ett mål att bidra till att frågornas relevans inom samhällsplaneringen stärks genom att de uppmärksammas.
Nätverkets medlemmar
Godsnätverket är öppet för alla yrkesverksamma med ett intresse för godstransporter och logistik. Nätverket består idag exempelvis av kommun- och myndighetsrepresentanter, samt representanter för operatörer, hamnar och varuägare.
Möten
Varje år arrangeras ungefär två möten. Dessa brukar bestå av föredrag och diskussioner kring intressanta gods- och logistikfrågor. Externa parter bjuds in för att prata. Därtill brukar Region Skåne redovisa egna aktuella projekt.
Kontakt
-
Björn Petersson
Infrastrukturstrateg- E-post: Bjorn.Petersson@skane.se
-
Magdalena Nilsson
Infrastrukturstrateg- E-post: Magdalena.E.Nilsson@skane.se
Senast uppdaterad: 2 december 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?