Vad handlar projektet om?
Efter pandemin när restriktionerna släpptes och man öppnade upp verksamheter och aktiviteter på nytt, upplevde man att det var få som hittade tillbaka till tidigare intressen och aktiviteter. För att motverka ensamhet och isolering startades ett projekt med seniorkontakter under sommaren 2021. Projektet förlängdes när samhället började öppna upp igen och seniorkontakterna var en insats som gjorde skillnad för många.
I början av 2024 blev seniorkontakterna en del av den ordinarie verksamheten. Uppdraget övergick till att ge stöd och information och motivera senioren att ta steget ut och delta i de aktiviteter som erbjuds i Vellinge kommun. Målet är att få ut så många äldre personer som möjligt i samvaro och i slutet av 2024 har över 400 seniorer fått stöd med detta.
Insatsen för seniorer i ordinärt boende över 65 år är inte biståndsbedömd, den är kostnadsfri, ej tidsstyrd och seniorkontakterna har tystnadsplikt.
Vad gör en seniorkontakt?
Seniorkontakterna arbetar uppsökande och får ett inflöde tack vare samarbete med biståndshandläggare och kommunens äldre- och anhöriglots. De har också etablerat ett gott samarbete med vårdcentraler, socialtjänst, kyrkan, bibliotek, pensionärsföreningarna samt aktivitetsledarna på aktivitetshusen.
Insatsen utgår ifrån en bestämd arbetsmodell med tre till fem möten och har ett personcentrerat arbetssätt som utformas efter den enskildes önskemål och övriga förutsättningar.
Vilka aktiviteter erbjuder seniorkontakterna?
Seniorkontakterna förbättrar uppdraget ytterligare genom samverkan med pensionärsföreningarna och har initierat följande aktiviteter:
Trivselgruppens träffar, kostnadsfri äldrefika och Café på Omtankens hus
I alla tre kommundelar har seniorkontakterna startat trivselgruppen i samarbete med eldsjälar från pensionärsföreningarna, och kommunens äldre- och anhöriglots. Trivselgruppen träffas varje vecka, året om för lunch på någon av ortens restauranger. Syftet med trivselgruppen är erbjuda en inbjudande atmosfär och ett lättsamt sätt att känna gemenskap och hitta nya vänner för att sedan våga ta steget ut att delta i andra aktiviteter. Vissa seniorer fungerar som ambassadörer och tipsar varandra om olika träffpunkter och hjälper till att identifiera seniorer i behov av att bryta isolering och ensamhet.
Seniorkontakterna samarbetar även med det lokala näringslivet. Flera aktörer/näringsidkare har fått upp ögonen för seniorkontakternas uppdrag och är sponsorer för kostnadsfri äldrefika för ensamma ett par gånger per år.
En ytterligare aktivitet som seniorkontakterna skapat och är värdar för är Café på Omtankens hus, en plats där varje besökare blir väl omhändertagen. Där skapas ett forum och varje senior får komma till tals och framföra sina önskemål för gruppen om kommande aktiviteter.
Vilka utmaningar har ni stött på?
Ett upplevt hinder för många är att delta i aktiviteter där det redan finns färdiga grupperingar. Att ta steget ut i en aktivitet som ensam och ny i gruppen kan kännas svårt. Seniorkontakternas arbetssätt har varit framgångsrikt. Att med medmänskliga ögon se personer med behov av stöd och att hjälpa till med att överbrygga de upplevda hindren. Detta är en viktig och tidigare saknad insats som gör stor skillnad för individen. Att åter delta i sociala aktiviteter och knyta nya bekantskaper leder till minskad upplevelse av ensamhet och ett ökat välmående.
För att säkerställa ett inflöde och jobba förebyggande i linje med nya socialtjänstlagen har ytterligare åtgärder gjorts. I samband med uppföljningar med seniorer som endast har insatsen trygghetslarm informerar äldre- och anhöriglotsen om förebyggande insatser och erbjuder samtal med seniorkontakterna.
Vad har ni för tips till andra som vill starta liknande initiativ?
Inventera befintliga initiativ och identifiera eldsjälar och nyckelpersoner som har förståelse för uppdraget. Samverka och knyt an till aktiviteter som redan finns i ert område för att jobba långsiktigt.
Låt seniorerna få inflytande att bestämma över hur och vad för aktiviteter som utformas och erbjuds.