Seniorens Hus – gemenskap och glädje i Malmö
Seniorens hus är Malmö stads koncept och insats för att ge hjälp, råd och stöd utifrån individens behov. Det är också en mötesplats och väg till att uppleva gemenskap och glädje.
Hur kan Seniorens hus beskrivas?
– Det här är ett koncept som är under utveckling. Seniorens hus ska vara en naturlig samlingsplats och arena för stadens seniorer. Här ska man kunna ta del av information, hälsofrämjande insatser och sociala aktiviteter på samma ställe. I kombination med de sociala och förebyggande insatser som besökare redan kan ta del av på mötesplatsen, hoppas vi att besökare ska kunna få vägledning och information kring frågor som rör åldrande och god livskvalitet och samtidigt uppleva gemenskap och glädje!
Vilka samarbeten och resurser möjliggör satsningen?
– Seniorens hus är ett samarbete bland annat mellan kommunala mötesplatser och vårdcentraler men fler verksamheter inom Malmö stad ingår också. Interna aktörer är bland annat konsultativa sjuksköterskor (demens, diabetes, psykiatri), Silviasystrar, specialistundersköterska psykiatri, fallprevention, anhörigkonsulenter och uppsökande verksamhet. Seniorens hus ligger under avdelning för Hälsa & Förebyggande inom Hälsa, vård, & omsorgsförvaltningen i Malmö stad.
Vilka aktiviteter erbjuder Seniorens hus?
– Både inom Seniorens hus och mötesplatserna arbetar vi med hälsofrämjande och förebyggande aktiviteter i syfte att bryta ofrivillig ensamhet och främja social gemenskap. Vi erbjuder aktiviteter som omfamnar allt från fysisk aktivitet, kreativa aktiviteter, samtalsgrupper, IT & datakunskap, till odlingsprojekt.
– Vi erbjuder också föreläsningar på tema hälsa med tips om hur vi kan må bättre genom hela livet. Bland ämnena finns psykisk hälsa och sömn, hypertoni/högt blodtryck, hur en minnesutredning går till, kostens betydelse för hälsan, inkontinens med mera. Efter önskemål har även samtalsgrupper om livet startat som tar upp existentiella frågor som vi erbjudit med pilotgrupper under 2024 med gott resultat.
Vilka utmaningar har ni stött på och hur har ni hanterat dessa?
– De utmaningar vi möter är bland annat kring samverkan och att se hur vi i olika organisationer kan rucka på våra respektive organisationsformer och stuprör, för att kunna minska risken att Malmöbor och patienter hamnar mellan stolarna. Framåt undersöker vi bland annat en tjänst för att kunna fånga upp Malmöbor, ge stöd och rådgivning till de som behöver stöd in i gemenskap. Detta tror vi kan öka möjlighet att fånga upp Malmöbor mellan primärvård och kommun, samt inom kommunens olika avdelningar.
– Att nå dem som är i mest behov av social gemenskap är en svår nöt att knäcka och finns ingen direkt universallösning, utan vi tror på att testa flera olika sätt och använda en bred palett av metoder och forum för att nå fler.
Vad har ni för tips till andra som vill starta liknande initiativ?
– Ett sätt att komma i gång på tänker vi är att inventera vad som finns i närområdet och nätverka i syfte att finna kontakter som är intresserade av samverkan. Många av oss möter liknande utmaningar kring bland annat ofrivillig ensamhet. I Seniorens hus började samarbetet med en förfrågan ut i ett gemensamt forum mellan kommun och region för att identifiera intresserade samverkansparter.
Kontakt:
Seniorens Hus, Malmö stad
Adam Mårtensson, äldrepedagog med utökat ansvar för samordning och utveckling, mejl:
Adam.martensson@malmo.se