Syftet med projektet är att mobilisera, påskynda och uppnå viktiga förflyttningar för att sedan övergå till mer långsiktig hållbar kompetensförsörjning av den regionala elektrifieringen.
Fokusgrupp Kompetensförsörjning
Fokusgruppens uppdrag är att bidra till stärkt kompetensförsörjning kopplat till elektrifieringens utveckling i Skåne.
Skånes elförsörjning måste framtidssäkras. Stora investeringar, etableringar och omställning i form av energieffektivisering och olika energislag kommer att krävas.
För att lyckas med detta krävs god tillgång till kompetent arbetskraft som ska driva och genomföra dessa förändringar. Utbildningssystemet måste dimensioneras ändamålsenligt, framtidens arbetskraft måste söka sig till utbildningar och yrkesroller som förser de branscher som möjliggör denna omställning med kompetens. Dessutom krävs att redan yrkesverksamma ges större möjlighet till kompetensutveckling.
Fokusgruppens arbete bedrivs under 2024 – 2026 inom projektet Kompetensförsörjning för Skånes elektrifiering.
Projektet arbetar utifrån tre delmål:
- Utbildningar som möter det regionala kompetensbehovet
- Medvetna och effektiva utbildnings-och yrkesval
- Kompetensutveckling, livslångt lärande, talangattraktion och breddad rekrytering
Seminarium: Kompetensförsörjning för Skånes elektrifiering
Den 4:e september 2024 höll Region Skåne ett seminarium där den första delleveransen av kartläggningen av skånska kompetensbehov, som just nu pågår via SWECO presenterades.
Ta del av seminarium: (vimeo.com)
Nationellt fördjupningsmaterial
Energimyndigheten fick i september 2022 i uppdrag av regeringen att utreda och mobilisera nationellt för att möta de behov avseende både dagens och framtidens kompetens som krävs för samhällets omställning mot elektrifiering.
Regeringsuppdraget (regeringen.se)
Ta del av slutrapporten: Kompetens för samhällets elektrifiering (pdf, nytt fönster)
Energimyndigheten (energimyndigheten.se)
Som en del av uppdraget presenterades under hösten 2023 en kartläggning och analys av sysselsättningseffekter, kompetensbehov och olika flaskhalsar som samhället väldigt snart står inför i och med den ökande elektrifieringen. Flera av flaskhalsarna kommer utgöras av kompetensbrist. Där bristen består av för få utbildningsplatser inom olika utbildningsformer, men också för lågt intresse och söktryck till de utbildningar som leder till yrken som kompetensförsörjer de sektorer som möjliggör övergången till elbaserade och fossilfria energislag.
Kartläggning och analys av kompetensbehov (energimyndigheten.se)
Regionalt fördjupningsmaterial - Skåne i fokus
Region Skåne har gjort en analys av arbetskraftsbehovet och utbildningsutbudet för Skånes elektrifiering - denna visar att mellan 18 000 och 19 000 nyrekryteringar behövs fram till 2040. Störst behov finns av installations- och serviceelektriker (ca 3 200), VVS-montörer (ca 2 100) och civilingenjörer inom elektroteknik (ca 2 000). Majoriteten av dessa roller kräver gymnasiekompetens, men även högre kvalifikationer efterfrågas.
Senast uppdaterad: 24 september 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?