Fler 65+ i arbete – men Skåne ligger under genomsnittet
Höjning av pensionsåldern, ändrade skatteregler, striktare krav på förtidspension och längre livslängd är några avgörande faktorer till att sysselsättningsgraden ökat de senaste decennierna. Trots denna generella ökning har Skåne en av de lägsta sysselsättningsgraderna bland äldre, jämfört med andra regioner i Sverige.
När andelen äldre i befolkningen ökar blir sysselsättningsgraden en viktig ekonomisk fråga. Hög sysselsättning bland äldre bidrar positivt till regionens ekonomi och innebär att fler i arbete hjälps åt att försörja en växande grupp pensionärer.
– För Skåne finns en stor potential i att fler äldre väljer att fortsätta arbeta, vilket kan stärka arbetsmarknaden och motverka kompetensbrist. Äldre arbetstagare innehar ofta omfattande arbetslivserfarenhet och hög kompetens, vilket gör dem till en värdefull, men ibland underutnyttjad, resurs, säger Anna Råman, analyschef på Region Skåne.
Skåne ligger lågt jämfört med andra regioner
Trots att sysselsättningen i Skåne ökat över tid, så har andra regioner i landet högre grad av sysselsättning. I åldrarna 65-69 år har andelen i arbete ökat från 29,5 till 32,5 procent, i Skåne, under perioden 2001-2021. För gruppen 70-74 år har ökning skett från 15,4 till 16,8 procent, vilket också ligger under riksgenomsnittet där Jämtland och Gotland ligger i topp.
En förklaring till att Skåne har lägre sysselsättning kan vara den snabba befolkningstillväxten. Skåne är en av få regioner där befolkning ökat under lång tid vilket kan innebära att befolkningen vuxit snabbare än arbetsmarknaden. Omstruktureringar inom branscher som traditionellt sysselsätter äldre, exempelvis industrisektorn, har också påverkat arbetsmarknaden i Skåne.
– Den demografiska trenden visar att allt fler äldre kan förväntas stanna kvar i arbetslivet. Med längre livslängd och bättre hälsa öppnas möjligheter för en fortsatt aktiv arbetskarriär för äldre, säger Wazah Pello-Esso, analytiker på Region Skåne.
Östra Skåne har fler äldre i arbete
Det finns även skillnader inom Skåne. Den högsta sysselsättningsgraden återfinns i Sydöstra Skåne, följt av Nordöstra Skåne. Industri och jordbruk står för en betydande del av arbetsmarknaden i dessa områden där fler äldre fortsätter att arbeta efter de fyllt 65 år. Västra Skåne har påverkats mer av omstruktureringar inom flera branscher. Dessutom kan den högre konkurrensen om jobb i storstadsregionerna ha påverkat sysselsättningsgraden negativt för äldre arbetstagare.
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Kompetensförsörjning
Senast uppdaterad: 11 september 2024