Tillgänglighetsredogörelse
Region Skåne står bakom Utveckling Skåne. Ambitionen är att alla ska kunna använda webbplatsen. På denna sida redovisar Region Skåne hur Utveckling Skåne uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister.
Webbplatsens tillgänglighet
Webbredaktionen är medveten om att delar av webbplatsen inte är helt tillgängliga. Läs avsnittet ”Tillgänglighetsbrister på Utveckling Skåne” för detaljerad information om webbplatsens brister.
Region Skånes ambition är att ha åtgärdat alla kända tillgänglighetsbrister senast juni 2025.
Om du inte kan använda delar av webbplatsen
Hör av dig via e-post för att få hjälp om du behöver innehåll från vardgivare.skane.se som inte är tillgängligt för dig.
E-postadress: tillganglighet@skane.se
Svarstiden är normalt en vecka.
Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet
Hjälp webbredaktionen att förbättra webbplatsens tillgänglighet genom att rapportera brister som du hittar på webbplatsen. Du når webbplatsens redaktörer antingen via ett formulär eller e-post.
Rapportera tillgänglighetsbrist - formulär (skane.se) (www.skane.se)
E-postadress: tillganglighet@skane.se.
Svarstiden är normalt en vecka.
Myndigheten för digital förvaltning (Digg) ansvarar för tillsyn av lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Kontakta Digg om du vill anmäla tillgänglighetsproblem eller brister i tillgänglighetsredogörelsen. Du kan också anmäla om du har begärt tillgänglig version av innehåll men inte har fått det.
Anmäl bristande tillgänglighet - Myndigheten för digital förvaltning (digg.se) (digg.se)
Tillgänglighetsbrister på Utveckling Skåne
Generella brister
- Det finns dokument på webbplatsen som inte är tillgänglighetsanpassade.
- Det finns filmer på webbplatsen som saknar syntolkning.
- Sidor för digitala rapporter, statistiktjänsten Örestad samt sidor för kommunrapporter har ett flertal tillgänglighetsbrister. Till exempel otillräckliga kontraster, infografik utan textalternativ, problem med textförstoring samt bristande navigering med tangentbord och skärmläsare.
- Formulär tillåter inte automatisk ifyllnad (autocomplete). Detta är ett medvetet undantag för att minska risken att obehöriga kan ta del av känslig information om dig.
- Vissa sidor i våra digitala rapporter kan endast nås med sidnavigering och inte med sök eller sajtkarta.
- I formuläret för att förbättra sökfunktionen framgår det inte att kommentaren är obligatorisk.
- Filmspelaren har kortkommandon som kan aktiveras oavsiktligt vid till exempel röststyrning. Kortkommandona är F (fullskärm), K (starta/pausa) och M (stänga av/sätta på ljud).
Brister vid användning utan synförmåga
- Det finns sidor på engelska och länkar till dessa sidor som inte läses upp på ett korrekt sätt av skärmläsare.
Brister vid användning med nedsatt syn
- Profilbilder på vissa tjänstemän visas inte i mindre skärmar eller om webbläsarens zoomfunktion används. Detta är ett medvetet undantag för att underlätta navigering.
Oskäligt betungande anpassning
Region Skåne åberopar undantag för oskäligt betungande anpassning enligt 12 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service för sidorna “Kommunrapporter för näringsliv och arbetsmarknad”.
Detta motiveras med att kostnaderna för att säkerställa tillgängligheten överstiger fördelarna för personer med funktionsnedsättning.
Hur webbplatsen testas
Region Skåne genomför regelbundet interna tester av Utveckling Skåne. Senaste externa granskningen gjordes på delar av webbplatser i april 2024.
Webbplatsen publicerades september 2024.
Redogörelsen uppdaterades den 16 oktober 2024.
Senast uppdaterad: 6 maj 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?