Kommuner i Skåne. Flera kommuner kan också välja att söka tillsammans, se avsnittet längre ner på sidan kallat ”Klusteransökan”.
SveaGPT för skånska kommuner
Medarbetare i svensk offentlig sektor står inför en växande utmaning att hantera viktiga och tidskrävande textbaserade uppgifter, samtidigt som tillgången till arbetskraft minskar. För att möta denna utmaning kan ny teknik, som artificiell intelligens, vara en central lösning. Genom denna utlysning erbjuder Region Skåne medfinansiering till kommuner som vill delta i ett nationellt samverkansprojekt kring AI, under ledning av AI Sweden. Målet är att utveckla en gemensam digital assistent för offentlig sektor.
En satsning för skånsk välfärd
AI-investeringar pekas av både regeringen och branschorganisationer ut som helt avgörande för att upprätthålla den produktivitetsökning vi är vana vid, även i offentlig sektor. För att Skåne ska kunna utveckla framtidens välfärd krävs aktivt engagemang från Skånes alla kommuner. Samtidigt har många mindre kommuner begränsade resurser för att driva den digitala utveckling som krävs.
För att stötta kommunerna erbjuder Region Skåne medfinansiering till det nationella samverkansprojektet "En gemensam digital assistent för offentlig sektor", som drivs av AI Sweden. Projektet syftar till att skapa nationell samverkan för att utveckla moderna och kapabla AI-lösningar som kan stödja medarbetare i svensk offentlig sektor. Genom samarbete undviker projektet ett dyrt och kostsamt scenario där varje aktör i offentlig sektor bygger sin egen digitala assistent, och utvecklar istället en delad lösning som möter gemensamma behov.
Projektet genomförs i tre etapper, där etapp 2 startar under hösten 2024. I etapp 1 genomfördes flera lyckade användarfall, till exempel rörande generering av beslutsunderlag, och också utvecklingen av en prototyp till digital assistent kallad SveaGPT. I etapp 2 ska projektet skala upp och hitta fler tillämpningsområden, och här bjuds du som skånsk kommun in att delta i utvecklingen.
Det är viktigt att understryka att detta projekt inte enbart berör digitaliseringsavdelningar, utan alla förvaltningar inom offentliga organisationer är välkomna att delta de. Vi uppmanar därför även icke-tekniska förvaltningar att ansöka om medfinansiering.
Om SveaGPT
SveaGPT är en fullt användbar prototyp som fungerar ungefär som vi är vana vid i tjänster som Chat GPT, Claude och Copilot. Till skillnad från andra fritt tillgängliga AI-baserade chattbottar, har SveaGPT utformats specifikt för att hjälpa medarbetare i svensk offentlig sektor med textbaserade uppgifter. Det kan till exempel handla om att få hjälp med att sammanfatta och analysera stora textmassor, förbättra och redigera texter, klassificera dokument eller att ta fram målgruppsanpassat innehåll till medborgare. Nu inleds etapp två av tre i projektet, som handlar om att utöka antalet organisationer som tränar assistenten på ännu fler användningsområden.
Som deltagare i etapp 2 har du möjligheten att representera, lösa, och arbeta med din kommuns specifika behov, samtidigt som du bidrar till lösningar på nationell nivå. Som ett samverkansprojekt kommer SveaGPT också att bidra till ett gemensamt lärande, samtidigt som samarbete kring beräkningskraft, expertis, och data kommer möjliggöra en tjänst som är verkligt användningsbar. Användare av SveaGPT kan också ge återkoppling på assistentens beteende vilket hjälper till att kontinuerligt förbättra och anpassa tjänsten för offentlig sektor.
I utvecklingen av SveaGPT är transparens, representation, demokratiska ideal och digital suveränitet av yttersta vikt. Därför använder SveaGPT språkmodeller som utvecklats med öppen källkod. Det betyder att modellens funktioner är öppna för insyn och förståelsen för hur språkmodellen tränats fullt synliga för allmänheten. Därutöver så lämnar aldrig någon data Sverige, till skillnad från de kommersiella modellerna. All beräkningskraft och utveckling sker på kontor och servrar i Sverige. Det betyder att modellen i framtiden med stor sannolikhet kommer kunna användas för data av känsligare karaktär.
Region Skåne vill genom denna utlysning:
- Främja och stärka kommuners kunskap om, och användning av, generativ AI.
- Bidra till ett ökat deltagande från skånska kommuner i offentlig sektors just nu största gemensamma AI-projekt.
- Öka engagemang och samverkan inom digitalisering i Skåne.
- Att fler yrkesverksamma offentliganställda får kompetensutveckling som på sikt gynnar samhällets omställning i stort.
- Bidra till att offentliga aktörer stärker sin omställningsförmåga genom användning av AI.
Region Skånes erbjuder:
- Finansiellt stöd till kommuner som vill öka sin kompetens och användning av generativ AI.
- Strategiskt stöd och bollplank via AI Swedens södra nod.
Region Skåne erbjuder att stå för 50 procent av kontantinsatsen för att delta i projektet, dock max 150 000 kronor per kommun. Kommunerna ska å sin sida stå för resterande del av kontantinsatsen.
Utöver kontantinsatsen, som bestäms baserat på kommunens storlek, förväntas kommunen bidra med mellan 0,5 och 2 årsarbetskrafter (ÅAK) i projektet, samt tillsätta en intern projektledare (vars tid räknas in i samma ÅAK).
Deltagande i ”En gemensam digital assistent för offentlig sektor” möjliggör en chans att påverka och vidareutveckla SveaGPT så att den svarar på ett bättre sätt, lär sig använda specifik terminologi, förstår specifika regler och lagar, och anpassar sig till en viss stil eller ton som passar svensk offentlig sektor. I praktiken innebär det ett datagenereringsarbete – alltså att skapa unika svenska träningsdata som idag inte finns. I takt med att mer data skapas kommer SveaGPT att bli ännu bättre.
Utöver det tekniska arbetet sker det även ett stort arbete med förankring, förändringsledning och kompetensutveckling. Utvalda medarbetare i deltagande organisationer får utbildning, och förändringsledare stöttar dem i att komma igång med både datagenerering och användning av SveaGPT.
Nationell samverkan kring AI är avgörande för att stärka den offentliga sektorns förmåga att möta dagens och framtidens samhällsutmaningar. Genom att dela resurser som beräkningskapacitet, teknisk expertis och juridiskt stöd kan alla organisationer, oavsett storlek, både dra nytta av och bidra till utvecklingen av kraftfull och användbar AI-teknik. Som kommun får du möjlighet att arbeta med dina specifika behov, samtidigt som du blir en del av en större, nationell lösning.
Samarbetet gör modellen bättre för alla, samtidigt som det ökar inkluderingen och motverkar skillnader mellan de organisationer som i dagsläget har förmåga att nyttja kraften i AI och de som inte har det.
Det är ett begränsat antal platser kvar i projektet. Antalet kommuner som kommer kunna få medfinansiering beror på antalet kluster som bildas och enskilda ansökningar som kommer in. Vi räknar med att kunna medfinansiera runt 10 kommuners kontantinsatser då totalbudgeten för utlysningen är 1 500 000 kronor.
Genom att delta i projektet kan din kommun bidra till:
- En gemensam lösning som är anpassad för era behov men som också kan användas av andra kommuner med motsvarande behov.
- Ökad AI-mognad - en stärkt förståelse av hur organisationen kan implementera AI med sin egen lokala data.
- Kompetensutveckling inom AI - ökad förståelse hos medarbetare för generativ AI kommer att bidra till att tekniken används ansvarsfullt och på ett säkert sätt.
- Verksamhetsutveckling – deltagande kommuner kan få insikter om hur de kan utveckla sin verksamhet kopplat till nya arbetssätt, stärkta samverkansfunktioner och mer individanpassade rutiner och riktlinjer för respektive organisation med hjälp av AI-stöd.
- Marknadsföring – synliggör er kommun i det svenska AI-ekosystemet.
Ansökan för medfinansiering öppnar den 4 oktober och är öppen till och med den 15 november.
Ansökan om medfinansieringen sker genom att fylla i bifogat ansökningsdokument och skicka till anna.me.hansson@skane.se.
Nedan steg beskriver processen av att gå med i projektet.
1. Skicka in avsiktsförklaring till AI Sweden (se bilagor på denna sida).
2. Skicka in ansökan om medfinansiering till Region Skåne.
3. Skriv projektavtal med AI Sweden.
4. Rekvirera medel från Region Skåne.
Etapp 2 startar formellt 1 oktober 2024, men arbetet beräknas vara i full gång först mot slutet på 2024. När man som kommun skickat in avsiktsförklaring om att delta i projektet till AI Sweden (Lindholmen Science Park) så får man börja delta i aktiviteter inom ramen för projektet. Man kan därför redan från och med detta börja delta i projektet.
Fram till och med att projektavtal är påskrivet har projektaktörer möjlighet att ångra sig. Efter projektavtalet är påskrivet har man fyra månader på sig att inkomma med betalning av kontantinsats. Under denna period betalar Region Skåne ut medfinansieringsmedel, efter inkommen rekvisition från kommunerna.
Region Skåne kommer göra en bedömning av ansökan utifrån de frågor som framgår i ansökningsdokumentet. Dessa tar hänsyn till förmåga och behov.
Rekvirering av medel sker först efter att kommunen inkommit med signerat avtal om projektdeltagande med AI Sweden (Lindholmen Science Park).
Insatsen följs upp genom en skriftlig avrapportering till Region Skåne under våren 2026.
Region Skåne har kommit överens med AI Sweden om nedan priser för skånska kommuner:
Organisationens storlek och kontantinsats i kronor
Liten (upp till 50 000 inv): 300 000 kronor
Mellanstor (upp till 100 000 inv): 500 000 kronor
Stor (över 100 000 inv): 700 000 kronor
Organisationens storlek och antal ÅAK
Liten: 0,5
Mellanstor: 0,75
Stor: 1
Har din kommun inte möjlighet att delta på egen hand kan flera kommuner gå ihop i en klusteransökan. Det innebär att insatserna delas, både sett till ÅAK och kontantinsats. I en klusteransökan slås kommunernas storlek ihop, vilket kan göra att både kontantinsatsen och antalet ÅAK blir högre. Däremot kan insatsen för den enskilda kommunen bli mindre. Vid en klusteransökan är det viktigt att ansökan förmedlar en övertygande modell för samverkan och genomförande kommunerna emellan. Notera att respektive kommun i varje kluster fortfarande ska skicka in en egen ansökan.
Väljer ni som flera kommuner att gå ihop och ansöka som ett kluster behöver en av kommunerna agera ”klusterledare”. Klusterledaren blir den primära kommunikationskanalen mellan kommunerna och AI Sweden och har ansvaret att fördela information i sitt kluster. Det är dock viktigt att samtliga kommuner engagerar sig i utbildningar och möten som AI Sweden erbjuder.
AI Swedens södra nod kommer att erbjuda stöd för de kommuner som väljer att engagera sig som ett kluster. Det kan till exempel vara att hitta kommuner som vill ingå i kluster eller skapa samlingspunkter för klustermedlemmar. Vill du komma i kontakt med AI Swedens södra nod? Kontakta Tommy Boije.
Nedan följer den tabell som gäller för skånska kluster av kommuner:
Klustrets storlek och kontantinsats i kronor
Litet (upp till 50 000 inv): 400 000 kronor
Mellanstort (upp till 100 000): 700 000 kronor
Stort (över 100 000): 1 000 000 kronor
Organisationens storlek och antal ÅAK
Litet : 1
Mellanstort: 1,5
Stort : 2
Informationsträffar
Välkomna att delta på en av infoträffarna AI Sweden och Region Skåne håller i för att berätta om projektet och möjligheten för medfinansiering.
Senast uppdaterad: 26 september 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?