Utveckling Skåne

SveaGPT för skånska kommuner

Medarbetare i svensk offentlig sektor står inför en växande utmaning att hantera viktiga och tidskrävande textbaserade uppgifter, samtidigt som tillgången till arbetskraft minskar. För att möta denna utmaning kan ny teknik, som artificiell intelligens, vara en central lösning. Genom denna utlysning erbjuder Region Skåne medfinansiering till kommuner som vill delta i ett nationellt samverkansprojekt kring AI, under ledning av AI Sweden. Målet är att utveckla en gemensam digital assistent för offentlig sektor.

Fyra utvecklare samlas framför ett bord där det utbyts ideér.

En satsning för skånsk välfärd

AI-investeringar pekas av både regeringen och branschorganisationer ut som helt avgörande för att upprätthålla den produktivitetsökning vi är vana vid, även i offentlig sektor. För att Skåne ska kunna utveckla framtidens välfärd krävs aktivt engagemang från Skånes alla kommuner. Samtidigt har många mindre kommuner begränsade resurser för att driva den digitala utveckling som krävs.

För att stötta kommunerna erbjuder Region Skåne medfinansiering till det nationella samverkansprojektet "En gemensam digital assistent för offentlig sektor", som drivs av AI Sweden. Projektet syftar till att skapa nationell samverkan för att utveckla moderna och kapabla AI-lösningar som kan stödja medarbetare i svensk offentlig sektor. Genom samarbete undviker projektet ett dyrt och kostsamt scenario där varje aktör i offentlig sektor bygger sin egen digitala assistent, och utvecklar istället en delad lösning som möter gemensamma behov.

Projektet genomförs i tre etapper, där etapp 2 startar under hösten 2024. I etapp 1 genomfördes flera lyckade användarfall, till exempel rörande generering av beslutsunderlag, och också utvecklingen av en prototyp till digital assistent kallad SveaGPT. I etapp 2 ska projektet skala upp och hitta fler tillämpningsområden, och här bjuds du som skånsk kommun in att delta i utvecklingen.

Det är viktigt att understryka att detta projekt inte enbart berör digitaliseringsavdelningar, utan alla förvaltningar inom offentliga organisationer är välkomna att delta de. Vi uppmanar därför även icke-tekniska förvaltningar att ansöka om medfinansiering.

Om SveaGPT

SveaGPT är en fullt användbar prototyp som fungerar ungefär som vi är vana vid i tjänster som Chat GPT, Claude och Copilot. Till skillnad från andra fritt tillgängliga AI-baserade chattbottar, har SveaGPT utformats specifikt för att hjälpa medarbetare i svensk offentlig sektor med textbaserade uppgifter. Det kan till exempel handla om att få hjälp med att sammanfatta och analysera stora textmassor, förbättra och redigera texter, klassificera dokument eller att ta fram målgruppsanpassat innehåll till medborgare. Nu inleds etapp två av tre i projektet, som handlar om att utöka antalet organisationer som tränar assistenten på ännu fler användningsområden.

Som deltagare i etapp 2 har du möjligheten att representera, lösa, och arbeta med din kommuns specifika behov, samtidigt som du bidrar till lösningar på nationell nivå. Som ett samverkansprojekt kommer SveaGPT också att bidra till ett gemensamt lärande, samtidigt som samarbete kring beräkningskraft, expertis, och data kommer möjliggöra en tjänst som är verkligt användningsbar. Användare av SveaGPT kan också ge återkoppling på assistentens beteende vilket hjälper till att kontinuerligt förbättra och anpassa tjänsten för offentlig sektor. 

I utvecklingen av SveaGPT är transparens, representation, demokratiska ideal och digital suveränitet av yttersta vikt. Därför använder SveaGPT språkmodeller som utvecklats med öppen källkod. Det betyder att modellens funktioner är öppna för insyn och förståelsen för hur språkmodellen tränats fullt synliga för allmänheten. Därutöver så lämnar aldrig någon data Sverige, till skillnad från de kommersiella modellerna. All beräkningskraft och utveckling sker på kontor och servrar i Sverige. Det betyder att modellen i framtiden med stor sannolikhet kommer kunna användas för data av känsligare karaktär.

Region Skåne vill genom denna utlysning:  

  • Främja och stärka kommuners kunskap om, och användning av, generativ AI.
  • Bidra till ett ökat deltagande från skånska kommuner i offentlig sektors just nu största gemensamma AI-projekt.
  • Öka engagemang och samverkan inom digitalisering i Skåne.
  • Att fler yrkesverksamma offentliganställda får kompetensutveckling som på sikt gynnar samhällets omställning i stort.
  • Bidra till att offentliga aktörer stärker sin omställningsförmåga genom användning av AI.

Region Skånes erbjuder: 

  • Finansiellt stöd till kommuner som vill öka sin kompetens och användning av generativ AI.
  • Strategiskt stöd och bollplank via AI Swedens södra nod.

Genom att delta i projektet kan din kommun bidra till: 

  • En gemensam lösning som är anpassad för era behov men som också kan användas av andra kommuner med motsvarande behov.
  • Ökad AI-mognad - en stärkt förståelse av hur organisationen kan implementera AI med sin egen lokala data. 
  • Kompetensutveckling inom AI - ökad förståelse hos medarbetare för generativ AI kommer att bidra till att tekniken används ansvarsfullt och på ett säkert sätt.
  • Verksamhetsutveckling – deltagande kommuner kan få insikter om hur de kan utveckla sin verksamhet kopplat till nya arbetssätt, stärkta samverkansfunktioner och mer individanpassade rutiner och riktlinjer för respektive organisation med hjälp av AI-stöd.
  • Marknadsföring – synliggör er kommun i det svenska AI-ekosystemet. 

Informationsträffar

Välkomna att delta på en av infoträffarna AI Sweden och Region Skåne håller i för att berätta om projektet och möjligheten för medfinansiering.

Anmälan 4 oktober (ai.se)

Anmälan 9 oktober (ai.se)

Senast uppdaterad: 26 september 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?