Lunds kommun, Kävlinge kommun, Lomma kommun, Burlövs kommun
Projektet Future x Sydwäst strävar efter att stärka ungas entreprenörskap i sydvästra Skåne genom en samordnad plattform. Genom evenemang som UF Startup och "Youth Fair" samt samverkan med kommuner och näringsliv siktar man på att stödja över 800 UF-företagare och 250 Sommarentreprenörer från Lund med omnejd. Målet är att främja ungas entreprenörskap inom regionens specialiseringsområden, självförsörjning, förmågeutveckling för arbete eller studier samt samhällsinsatser inom kultur och socialt entreprenörskap.
Samverkansinsatser för unga entreprenörer
I Skåne finns många möjligheter för unga som vill öka sin kunskap om entreprenörskap och utveckla sina entreprenöriella förmågor. Skåne har goda förutsättningar med engagerade kommuner och många organisationer som jobbar med att främja ungt entreprenörskap.
* Upplägget i år skiljer sig från föregående år då den utgår från kommunernas behov och enbart kommuner kan vara sökande part. Organisationer kan delta i satsningar genom att bli upphandlade för vissa insatser. En kommun behöver stå som huvudsökare.
Finansiering för regional samverkan och gemensamma insatser 2024
Det finns ett uttalat behov och en önskan hos kommunerna om att arbeta mer tillsammans för att utveckla arbetet med ungt entreprenörskap. I år går det därför att söka finansiering från Region Skåne för gemensamma projekt eller utvecklingsinitiativ.
Syftet med finansieringen är att, genom ökad regional samverkan, skapa konkreta och mer effektiva erbjudanden för Skånes unga entreprenörer och därmed nå fler unga med breda insatser i större delar av Skåne.
Med denna finansiering vill Region Skåne:
- Underlätta dialog och uppmuntra samverkan mellan kommuner och, i viss mån, organisationer som främjar ungas entreprenöriella lärande.
- Finansiera insatser vars mål är att gemensamt utveckla arbetet med ungt entreprenörskap, antingen för en regiondel eller för hela Skåne.
- Bidra till att fler unga, över hela Skåne, får tillgång till insatser inom ungt entreprenörskap.
- Skapa långsiktig samhällsnytta genom att stärka kommunernas insatser för unga entreprenörer i alla delar av Skåne.
- Långsiktigt bidra till att fler unga vuxna får kunskap om bristyrken, entreprenörskap och arbetslivet.
Exempel på insatser som vi ser att många kommuner har behov av:
- Kommungränsöverskridande och, i viss mån, organisationsöverskridande samverkan för att utöka ungas nätverk och möjlighet till entreprenöriellt lärande.
- Nya gemensamma kommunikationsinsatser för att nå unga i kommunerna.
- Ökad förståelse för vikten av ungas entreprenöriella lärande inom olika kommunförvaltningar.
- Regionala träffar inför eller efter kommunernas sommarlovssatsningar.
- Tydligare ge unga möjlighet att ta del av det samlade erbjudandet av entreprenörskapsfrämjande organisationer i Skåne.
- Insatser för att främja skolans involvering i ungas entreprenörskap.
- Satsningar för att minska glappen mellan insatser för att främja ungt entreprenörskap och övriga innovationssystemet i Skåne.
Vem kan söka?
Två, eller fler, skånska kommuner i samverkan. Vi uppmuntrar till bredare samverkan.
De medel som tilldelas kan användas för att genomföra insatser i egen regi alternativt upphandla tjänster till exempel från någon av främjarorganisationerna.
Bedömning
Bedömning sker utifrån inskickade ansökningar, dialog och i konkurrens. Den geografiska spridningen och hur många unga som kan få nytta av insatsen kommer att beaktas.
Region Skåne fattar det formella beslutet om vilka sökande som får finansiering och meddelar samtliga sökande.
Beroende på ansökningarnas inriktning kan Region Skåne föreslå partnerskap som har liknande ansökningar att samarbeta.
Bedömningsfrågor och kriterier:
Resultat och relevans
Här bedöms bland annat syftet och genomförandet av insatsen samt hur väl effekten bidrar till de övergripande målen med finansieringen.
- Vilken typ av insats vill ni genomföra, hur och varför?
- Hur bidrar insatsen till långsiktig samverkan och utveckling av ungt entreprenörskap?
- Beskriv översiktligt er tidplan.
- Om insatsen är direkt riktade till unga, inom vilken geografi och hur många räknar ni med att nå?
Samverkan och relationer
Här bedöms bland annat hur väl ni motiverar er samverkan och hur ni förhåller er till andra med likvärdiga ambitioner.
- Varför har ni valt att samverka?
- Kommer ni välja att genomföra insatsen i egen regi eller upphandla tjänsten?
- Hur planerar ni att sprida resultatet så att fler kommuner kan dra nytta av er insats?
- Hur ser ni på möjligheten till att skala upp insatsen och involvera fler i framtiden?
Medel att söka
Projektfinansiering kan sökas upp till 100 000 kronor. Finansiering kommer att beviljas i olika grad baserat på bedömning och antalet ansökningar. Ingen medfinansiering krävs.
Aktiviteter som redan finansieras inom ramen för utlysningen av Ungt entreprenörskap går inte att söka för.
Tidplan
Ansökan är stängd.
Ansökan
Skicka in ert projektförslag när ansökan är öppen enligt tidplan ovan via mejl med deltagande kommuner, inklusive organisationsnummer, kontaktpersoner, svar på frågorna under “Bedömningsfrågor och kriterier” ovan och en grov budget till: anna.me.hansson@skane.se
Rapportering
Rapportering sker till Region Skåne efter avslutat genomförande.
Kommunikation
I marknadsföring, både digitalt och i tryckt material, ska det tydligt framgå att verksamheten finansieras med bidrag från Region Skåne. På detta sätt medverkar verksamheten till att invånarna i Skåne får kännedom om att regionala skattemedel bidrar till ekosystemet för ungt entreprenörskap i Skåne.
Ladda ner Region Skånes logotyp (www.skane.se)
Samverkansinsatser 2024 - godkända projekt
Kommunerna har en mycket viktig roll och har ett stort ägandeskap i att få sina unga medborgare aktiverade. Därför tilldelar Region Skåne 11 kommuner som vill arbeta mer tillsammans totalt 400 000 kronor för att:
- Underlätta dialog och uppmuntra samverkan mellan kommuner och, i viss mån, organisationer som främjar ungas entreprenöriella lärande.
- Finansiera insatser vars mål är att gemensamt utveckla arbetet med ungt entreprenörskap, antingen för en regiondel eller för hela Skåne.
- Bidra till att fler unga, över hela Skåne, får tillgång till insatser inom ungt entreprenörskap.
- Skapa långsiktig samhällsnytta genom att stärka kommunernas insatser för unga entreprenörer i alla delar av Skåne.
- Långsiktigt bidra till att fler unga vuxna får kunskap om bristyrken, entreprenörskap och arbetslivet.
Detta kommer göras genom de fyra projekten nedan som blivit tilldelade 100 000 kronor var för specifika insatser utefter behov definierade på kommunal nivå.
Lunds kommun, Kävlinge kommun, Lomma kommun, Vellinge kommun, Burlövs kommun
Projektet fokuserar på att arrangera en gemensam heldagsträff för Sommarentreprenörer i Skåne för att öka deltagarnas möjlighet till entreprenöriellt lärande och stärka den gemensamma röda tråden kring ungt entreprenörskap i regionen. Medel söks för att täcka omkostnader såsom resor, lunch och föreläsare.
Träffen planeras bidra till långsiktig samverkan genom att gemensamt utforma innehåll och skapa kopplingar till främjarsystemet i Skåne. Planeringen startar vecka 15 och träffen är planerad att äga rum den 20 juni i Lund med deltagande från Lund, Kävlinge, Lomma, Vellinge och Burlöv, vilket förväntas inkludera cirka 250 Sommarentreprenörer. Samverkan valdes för att skapa en enhetlig kommunikation kring entreprenörskap för unga och undvika fragmentering av insatser.
Perstorps kommun och Klippans kommun
Projektet syftar till att stärka ungt entreprenörskap i Perstorp och Klippan, två områden i Skåne där ungdomsarbetslösheten är hög och motivationen bland unga är låg. Genom samverkansinsatser planeras tre huvudspår: kompetensutveckling för skolpersonal och elever, etablering av nya samverkansformer mellan kommunerna och ett fortsatt arbete med Project Powerstep 2.0 för att främja unga entreprenörers förmågor. Målet är att långsiktigt stärka unga vuxna genom entreprenörskap och minska ungdomsarbetslösheten.
Planeringen startar i april och avslutas med utvärdering i november. Projektet förväntas nå mellan 50-70 unga direkt och 500-1000 unga indirekt över flera år. Genom ett långsiktigt tvärsektoriellt samarbete och dialog med andra aktörer i regionen strävar projektet också efter att sprida sina resultat och möjligen skala upp insatserna till fler kommuner.
Ystads kommun, Simrishamns kommun, Tomelilla kommun, Sjöbo kommun
Projektet "Samverkansinsatser för unga entreprenörer 2024" syftar till att väcka intresse och nyfikenhet kring entreprenörskap bland gymnasieelever och ungdomar i Ystad, Simrishamn, Sjöbo och Tomelilla. Genom samverkan mellan Gymnasieskolor, Kommunalt aktivitetsansvar (KAA) och Nyföretagarcentrum (NFC) planeras olika aktiviteter och workshops för att inspirera ungdomar att våga testa sina entreprenöriella förmågor.
Målet är att alla elever och ungdomar i dessa kommuner ska känna till Nyföretagarcentrum och dess stöd för blivande entreprenörer. Genom föreläsningar, workshops och individuellt stöd erbjuds ungdomarna möjlighet att utforska möjligheterna med företagande och entreprenörskap.
Projektet, som pågår från april till november, har hög genomförbarhet och förväntas nå en bred målgrupp genom samarbete med skolorna och spridning av resultat på kommunernas hemsidor samt via NFC:s kanaler.
Kontakt
-
Magnus Carstam
Näringslivsutvecklare: Tech | kapital | startup och ungt entreprenörskap- E-post: Magnus.Carstam@skane.se
Senast uppdaterad: 20 februari 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?