Utveckling Skåne

Kulturresidens för lärande

Region Skåne verkar för att alla barn och unga i Skåne ska få möta konst och kultur i skolan. Inte bara en enstaka gång utan som en del av ett värdeskapande pedagogiskt lärande. Region Skåne delar Skolverkets beskrivning att kultur är ett medel för och en del av lärandet.

Foto: Scandinav

Kulturresidens för lärande är ett paraplybegrepp för det pågående strategiska, regionala utvecklingsarbetet Skola, konst och kultur. Elever ska få möta fler uttryck i skolan inom film och digitala spel, bild och form samt litteratur och serier. Syftet med stödet är att i samverkan mellan skola och kulturaktör pröva hur konst och kultur kan ingå i undervisning och lärande.

Kulturresidens för lärande ska bidra till ökad måluppfyllelse, lust och motivation eller annat värdeskapande resultat i skolan. Stödet ska bidra till att pröva och utveckla metoder med ett tydligt elevperspektiv.   

Vem kan söka?

Aktörer som kan söka 2024 är:

  • Kommuner som ingår i den regionala referensgruppen för utvecklingsarbetet Skola konst och kultur. Dessa kommuner är Helsingborg, Osby, Sjöbo, Eslöv, Simrishamn och Kristianstad.
  • Kultursamordnare eller motsvarande i samverkan med skolledning och yrkesverksamma i kommunal skola – Grundskola (från förskoleklass till årskurs 9, inklusive anpassad grundskola).

När kan jag söka?

Ansökan om stöd är öppen från den 6 november till och med klockan 12.00 den 22 november 2024. 

För vad kan jag söka?

Du kan söka för att integrera konst och kultur i undervisning och läroplanens genomförande, idé- och metodutveckling och fortbildning.

I ansökan väljer du mellan protyperna nedan samt utifrån valfritt tema, det vill säga eget föreslag eller något av föreslagna teman. Ange även årskurs som ska delta i projektet.  

Varje prototyp innehåller samma moduler. Ansökan ska beskriva planering och genomförande av respektive modul.

Information om respektive prototyps kostnader och upplägg

Prototyp A - Lilla prototypen (pdf, nytt fönster)

Prototyp B - Mellan prototypen (pdf, nytt fönster)

Prototyp C - Stora prototypen (pdf, nytt fönster)

Använd tjänstepersonerna på Region Skånes kulturförvaltning och medlemmar i konsulentfunktionsgruppen som resurs när du söker.

Läs mer om konsulentfunktionsgruppen i informationsbladet "Skola konst och kultur i samverkan".

Skola konst och kultur i samverkan (pdf, nytt fönster)

Vad ska ansökan innehålla? 

  • Projektet ska vara förankrat på skolans ledningsnivå och berörda lärare.
  • Val av prototyp - beskrivning av projektet och syfte, vilken tematik och årskurs.
  • Målformulering. Även i relation till måluppfyllelse i läroplanen.
  • Beskrivning av vilka som deltar i projektet.
  • Elevinflytande/delaktighet ska vara en aktiv del i projektet, beskriv på vilket sätt detta sker.
  • Planerad dokumentation.
  • Plan för utvärdering.
  • Plan för spridning av erfarenheter.
  • Budget. 

Fundera på hur kunskaper och erfarenheter från projektet kan delas redan vid ansökan.

Kontakta oss innan du skickar in din ansökan!

Innan du skickar in din ansökan ser vi gärna att du har en dialog med utvecklare på Kulturförvaltningen, samt under processens gång.

Hör gärna av dig till oss om du har frågor eller vill diskutera idéer!

För vad kan jag inte söka?

Stödet kan inte användas till investeringar i lokaler eller teknik. Stöd beviljas inte till drift av ordinarie verksamhet eller pågående projekt.

Hur söker jag?

Ansökan görs i Region Skånes ansökningsportal. Ansökan ska skrivas på svenska eller engelska och länk till samtidskonstarrangemang alternativt program för arrangemang ska bifogas ansökan.

Region Skånes ansökningsportal

För att kunna logga in i ansökningsportalen behöver du registrera ett konto. Vi skiljer på personkonton och organisationskonton. Ett personkonto använder du för att söka stöd som går att söka som privatperson. Ett organisationskonto använder du för att söka stöd som går att söka för organisationer. De flesta stöd som Kulturförvaltningen hanterar kan endast sökas av juridiska personer och därför ska du välja organisationskonto.

Inloggning sker alltid med ditt personliga BankID eller Freja eID. Om du inte kan skaffa vare sig BankID eller Freja eID, kontakta Kulturförvaltningen på ansokan.kultur@skane.se. Läs mer i användarhandledningen nedan.

Användarhandledning Region Skånes ansökningsportal (pdf, nytt fönster)

Till ansökningsportalen (ansokan.skane.se)

När får jag besked?

Du får besked om stöd i december 2024. Sökande meddelas beslut om bifall eller avslag till den adress som finns angivet i ansökan. Beviljade ansökningar publiceras på Kulturförvaltningens hemsida.

Kontakt

Senast uppdaterad: 30 oktober 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?