Utveckling Skåne

Stöd och ramverk

I Region Skånes utvecklingsarbete ingår att ta fram en modell för kvalitetssäkring av mountainbikeleder. I väntan på den rekommenderar vi dig att ta del av två andra material; Att utveckla leder för mountainbike och Ramverk för skånska mountainbikeleder.

Kvinna med cykelhjälm på huvudet lutar sig mot stolpe.

Att utveckla leder för mountainbike

På uppdrag av Tillväxtverket har Cykelfrämjandet kartlagt arbetet med leder för mountainbike runt om i Sverige. Rapporten är framtagen för bland andra kommuner, regioner och föreningar som vill skapa mountainbikeleder som del av det ledbaserade friluftslivet. Den fokuserar på organisering, den fysiska leden, säkerhet, kommunikation, upplevelser och betallösningar.

Rapport: Stigcykling (cykelframjandet.se)

Ramverk för skånska mountainbikeleder

Ramverket är baserat på internationell och svensk kunskap om utveckling av hållbara mountainbikeleder och är ett verktyg för alla som har ambitionen att skapa hållbara leder som passar såväl ovana som vana cyklister.

Ramverket innehåller rekommendationer och riktlinjer om:

  • Planering, förankring och tillstånd.
  • Anläggning av hållbara leder för minimalt framtida underhåll.
  • Att skapa av roliga leder som ger positiva upplevelser.
  • Gradering av leder utifrån teknisk svårighet.
  • Märkning av leder.

Ramverk för skånska mountainbikeleder (Utg. 2021, rev. 2022)

Det finns printmallar för märkning av leder enligt ramverket. Dessa får användas under förutsättning att du följer riktlinjerna i ramverket, att du har en överenskommelse med berörd markägare och att lederna anläggs i harmoni med natur och andra friluftsintressen. Om detta är aktuellt kontakta projektledare Nellie Larsson.

Här hittar du mer info om bakgrunden till ramverket.

Vägledning inför dialog med markägare

Vi rekommenderar också handledningen Turism på annans mark som ett stöd när olika parter ska mötas och samarbeta, exempelvis när ett företag eller en förening vill märka upp en led på någon annans mark. För att få till bra samarbeten krävs förståelse för varandra, samverkan på ett strukturerat sätt och skriftliga avtal. Goda samarbeten och avtal är en nyckel till hållbar ledutveckling. Handledningen ger vägledning i samarbetsprocessen och avtal som är fria att använda.

Handledningen är framtagen i ett samarbetsprojekt mellan Naturturismföretagen, Lantbrukarnas Riksförbund, Sveriges Jordägareförbund och Visit Dalarna.

För mer information och handledning:

Turism på annans mark (naturturismforetagen.se) (naturturismforetagen.se)

Kontakta gärna projektledare Nellie Larsson för ytterligare vägledning inför planering, anläggning och märkning av MTB-led.

Vägledning inför arrangemang i naturen

Naturvårdsverkets Arrangemang i naturen är en vägledning för alla som planerar ett arrangemang i naturen, exempelvis en mountainbiketävling i ett skogsområde.

Syftet med stödet är bland annat att förtydliga relationen mellan olika berörda parter och att ge stöd till dialog och samverkansprocesser kopplat till arrangemang.

I materialet Dialog om arrangemang i naturen har Naturvårdsverket samlat information och konkreta tips till dig som arrangör av arrangemang i naturen.

Arrangemang i naturen (naturvardsverket.se)

Senast uppdaterad: 26 januari 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?