Natur och rekreation
Vi på Region Skåne verkar för förbättrad hälsa hos skåningarna och för att binda samman Skåne med hjälp av attraktiva vandrings- och cykelleder för rekreation och turism. Vi vill skapa goda förutsättningar för både välmående, återhämtning och fysisk aktivitet i det skånska natur- och kulturlandskapet.
För att skapa en mer jämlik hälsa och möjlighet att vistas i naturen behövs särskilt fokus på de som står långt från naturen och friluftslivet, vilket ofta är områden med stor andel barn, äldre, personer med funktionsvariationer och socioekonomiskt utsatta hushåll. Region Skåne arbetar för att möjliggöra utveckling och bevarande av naturnära områden samt utemiljöer nära bostaden, för alla.
Region Skåne driver utvecklingsarbete och ger stöd
Region Skåne är även huvudman och driver utvecklingsarbete för vandringsleden Skåneleden samt de rekreativa cykellederna Sydostleden, Sydkustleden och Cykelleden Skåne. Därtill drivs projekt kring mountainbike-leder och kanotleder för att skapa en palett av friluftsaktiviteter som når många. Årligen ges stöd till Stiftelsen Skånska Landskap i arbetet med att tillgängliggöra de 19 skånska strövområdena samt bedriva utomhuspedagogik.
Binder samman Skåne och skapar förutsättningar för bättre hälsa
Utgångspunkten i utvecklingsarbetet är att binda samman Skåne med rekreativa cykel- och vandringsleder genom fysisk planering och infrastruktur som skapar mervärde för invånare och företag i Skåne, för att öka tillgängligheten till en hållbar rekreativ infrastruktur i hela Skåne. Vilket också bidrar till att stärka förutsättningarna för individen att anamma hälsosamma levnadsvanor och beteenden som främjar hälsa.
De största utmaningarna kring folkhälsan i Sverige är livsstilsrelaterade. Många upplever ett ökat tempo, brist på tid och högre prestationskrav i samhället. Dessutom ökar stillasittandet allt mer. Fysisk och psykisk ohälsa innebär större risk för fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt ensamhet.
Att vara i naturen ger positiva hälsoeffekter. Forskning visar på minskad stress, stärkt kognitiv förmåga och förbättrad psykisk hälsa. För skåningen finns idag både upplevda och faktiska hinder för att utöva friluftsliv, som att man inte vet var naturen finns eller hur man tar sig dit. Alla i Skåne ska ha nära till grönområden, och det ska vara enkelt att nå naturen med hållbart och kollektivt resande. Tillgång till natur, grönområden och högkvalitativa rekreativa leder skapar förutsättningar för att vi ska uppnå bättre hälsa för fler i Skåne.
Bidrag att söka
Cykling
Vi vill stärka Skåne som en cykelregion, främja cykelkulturen och göra cykeln till det naturliga färdmedlet vid kortare resor.
Hälsa
Hälsofrämjande insatser kan göra stor skillnad för hälsa och välmående, både för samhället och för individen. Vi på Region Skåne skapar förutsättningar för en förbättrad och jämlik hälsa.
Senast uppdaterad: 29 november 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?