Tillväxtverket har på sin webbsida information och tips om att skapa ett hållbart företag. Allt från att tjäna pengar på ett hållbart sätt, till att göra hållbara val, sätta upp mål och kommunicera sitt hållbarhetsarbete.
Hållbart företagande - verksamt.se (verksamt.se)
Grön omställning i näringslivet
I Skåne finns stor potential för näringslivet att genom en grön omställning få ökad produktivitet och bidra till fler arbetstillfällen och ett hållbart samhälle. Vi i Region Skåne hjälper gärna till.
I en värld där allt fler ropar efter hållbara lösningar finns en stor tillväxtpotential för de företag som lyckas ta fram nya tjänster, produkter eller processer som många kan ha nytta och glädje av. Samtidigt gäller det att oavsett bransch ställa om sin egen verksamhet för att på bästa sätt minska sin klimat- och miljöpåverkan och stå väl rustad för utvecklingen i en hållbar framtid.
Vi i Region Skåne vill stötta den gröna omställningen och hjälpa det skånska näringslivet att tjäna pengar på att bidra till ett hållbart Skåne och en hållbar värld. Region Skåne kan göra skillnad både i vår roll som stor offentlig arbetsgivare och inköpare av varor och tjänster, och genom vår roll som regional utvecklingsaktör. Här har vi sammanställt stöd som företag kan få.
Information och coaching
Region Skåne medfinansierar flera kluster och organisationer som arbetar för att hjälpa företag att utvecklas och stärka sin hållbarhet. Här kan företag få hjälp:
Almi erbjuder stöd i flera steg för att få in hållbarhet i företagserbjudandet. Ta del av behovsanalys, samtal och workshop för att se vilka delar just ni ska fokusera på.
Framtidsgeneratorn - Almi (almi.se)
Invest in Skåne
Invest in Skåne hjälper skånska företag att växa internationellt respektive kopplar ihop internationella finansiärer med skånska utvecklingsföretag.
Nätverk för inspiration och handling
Det finns flera företagsnätverk i Skåne där det finns möjlighet att delta för att få information, inspiration och värdefulla kontakter. Region Skåne stöttar respektive är själv en del av följande:
Sustainable Business Hub är ett kluster för smarta hållbara städer som sammanför företag, akademi och offentliga organisationer med syfte att stimulera grön utveckling och gröna affärer.
Sustainable Business Hub (sbhub.se)
Innovation Skåne är Region Skånes innovationsbolag som tillsammans med privata och offentliga aktörer vägleder och utvecklar nya möjligheter för innovation och tillväxt som förbättrar såväl Skåne som världen. Arbetet görs inom innovationsområden där Skåne har goda förutsättningar att möta globala behov.
Innovation Skåne (innovationskane.com)
Sydsvenska Industri- och handelskammarens hållbarhetsnätverk bidrar till att skapa förutsättningar för näringslivet att vara en del av lösningen för miljöns och samhällets utmaningar – lokalt, nationellt och globalt. Fokus är att dela erfarenheter och kunskap om näringslivets möjligheter och utmaningar samt visa på goda exempel.
Hållbarhetsnätverket | Handelskammaren (handelskammaren.com)
Region Skåne har tagit initiativ till Skånes effektkommission, med syfte att samla de aktörer som tillsammans kan skapa rätt förutsättningar för den elektrifiering som krävs för klimatet, hållbar tillväxt och den modernisering som deltagande aktörer vill att Sverige ska leda.
Förutom Region Skåne ingår bland andra flera skånska kommuner, privata energibolag, näringslivsrepresentanter och offentliga myndigheter.
Skånes effektkommission
Solar Region Skåne
Solar Region Skåne är en ideell förening med medlemmar från både näringsliv, akademi och offentlig sektor. Föreningen utbildar och sprider kunskap om solenergi, sammanför olika intressenter och arbetar för att förbättra förutsättningarna för solenergi.
Solar Region Skåne (solarregion.se)
Skånes vindkraftsakademi är ett regionalt forum för vindkraftsfrågor i Skåne. Föreningen verkar för att öka utbytet av kunskap och erfarenhet mellan olika aktörer inom vindkraftsområdet i Skåne.
Skånes vindkraftsakademi — Regionalt forum för vindkraftsfrågor i Skåne (skanesvindkraftsakademi.se)
Öka verksamhetens hållbarhet
Region Skåne driver och medfinansierar insatser som hjälper företag att ställa om sin egen verksamhet. Oavsett vilken bransch som ett företag verkar inom finns ofta flera åtgärder med stor potential, till exempel inom energieffektivisering, vattenhushållning och hållbara resvanor. Flera åtgärder leder inte enbart till ökad hållbarhet och minskad klimatpåverkan utan även till minskade kostnader och ökad robusthet att stå emot resursbrist eller plötsliga prisförändringar.
Vi i Sverige har länge haft lyxen av att ha stor tillgång på rent och billigt vatten. Med ett förändrat klimat väntas dock torrperioder bli allt vanligare. I en enkätundersökning som Region Skåne gjort svarade flera skånska företag att bristande tillgång på vatten redan idag påverkar och begränsar deras planering och produktion. Genom olika åtgärder, samarbeten och insatser arbetar Region Skåne för att underlätta för skånska aktörer att effektivisera sin vattenanvändning. Läs mer om hur ert företag steg för steg kan få fler droppar över:
Omställningen till förnybara drivmedel i transportsektorn accelererar nu fort utifrån både utsläppsmål, stigande bränslepriser och det världspolitiska läget med minskad import av olja och gas från Ryssland. Region Skåne har tillsammans med flera aktörer tagit fram information, tips och verktyg för alla företag som vill ställa om sina transporter.
Allt fler företag och organisationer inför en internt pris på sina koldioxidutsläpp. Pengarna används till åtgärder inom organisationen för att främja hållbara alternativ och minska utsläppen. Denna form av intern klimatkompensation kallas för klimatväxling, och finns i många svenska organisationer på framförallt tjänsteresor. Region Skåne har tillsammans med flera aktörer i ett EU-medfinansierat projekt tagit fram information, tips och verktyg för er som vill skräddarsy en klimatväxlingsmodell som passar just er organisation.
Den bästa kilowattimmen för miljö och plånbok är den som aldrig används. Energihushållning bidrar till minskade klimatutsläpp och är också ett medel för att nå flera andra mål, till exempel stärkt konkurrenskraft, ökad försörjningstrygghet och bättre miljö.
Genom att genomföra energieffektiviseringar i ett företag kan både vinsten och konkurrenskraften öka. Enligt beräkningar har de flesta organisationer potential att spara 10-90 procent av sin energianvändning inom olika delar av sin verksamhet. Energikontor Syd ger information och tips om att effektivisera sin energianvändning.
Hitta finansiering
Även om många åtgärder för ökad hållbarhet är lönsamma på sikt kan det behövas en initial kostnad för att ställa om. Både Region Skåne och andra offentliga verksamheter har olika typer av stöd och bidrag för att minska klimatutsläppen, öka robustheten och öka produktiviteten i näringslivet.
Region Skånes hållbarhetscheckar
Region Skånes hållbarhetscheckar kan sökas till insatser som möjliggör företags omställning till en grön och koldioxidsnål ekonomi genom digital utveckling, nya affärsmöjligheter, utvecklade affärsmodeller och innovationer. Syftet med hållbarhetscheckarna är att ge stöd till livskraftiga företag som vill utvecklas i en grön omställning.
Region Skånes Miljövårdsfond medfinansierar projekt som bidrar till ett miljömässigt hållbart Skåne. Ansökningsperiod är en gång per år.
Invest in Skåne hjälper skånska företag att växa internationellt respektive kopplar ihop internationella finansiärer med skånska utvecklingsföretag.
Almi invest greentech fund samlar investerare och riskkapitalister och stöttar innovativa start-ups som har potential att bidra till minskade klimatutsläpp globalt.
Almi invest greentech (almi.se)
Cleantech Scandinavia är ett medlemsbaserat nätverk med säte i Lund, som på olika sätt arbetar för att hjälpa och via finansierings-kontakter stötta företag inom cleantech.
Den nationella Energimyndigheten har flera stöd och bidrag för att tex minska energianvändningen, fasa ut fossila bränslen, investera i förnybar teknik eller genomföra ett innovationsprojekt.
Stöd och bidrag att söka på energiområdet (energimyndigheten.se)
Det nationella Naturvårdsverket har flera stöd och bidrag som bland annat företag kan söka för att bidra till bättre miljö och klimat.
Det finns flera stöd och projektmedel att söka från både regionala, nationella och europeiska aktörer. Organisationen Swedish Cleantech har samlat flera aktuella projektutlysningar och finansieringsmöjligheter på sin webbsida.
Finansiering & rådgivning (swedishcleantech.se)
Länsstyrelsen i Skåne har gjort en sammanställning av offentliga stöd inom miljöområdet:
Strategier till år 2030
- Regional utvecklingsstrategi – Det öppna Skåne
- Klimat- och energistrategi för Skåne
- Skånes innovationsstrategi för hållbar tillväxt
Region Skånes eget arbete
Region Skåne arbetar sedan många år aktivt inom den egna organisationen med att minska utsläpp och få ett mer hållbart samhälle. Arbetet är certifierat enligt ISO 14001 och de mål som finns i miljöprogrammet följs upp varje år i en miljöredovisning
Kontakt
-
Jens Sörvik
Enhetschef- E-post: Jens.Sorvik@skane.se
Senast uppdaterad: 9 januari 2025
Fick du hjälp av informationen på denna sida?