Mark, vatten och energi
Skånes jordbruksmark är en stor tillgång för regionen, men det är också en begränsad resurs som måste hanteras hållbart. Det krävs vatten för jordbruk, hushåll och verksamheter samtidigt som det råder brist. Vi behöver öka energiproduktionen, framför allt av el, för att täcka Skånes energibehov. Denna ökning måste samtidigt samsas med behovet av mark för industri, stadsbyggande och utökad livsmedelsproduktion. Både mark och vatten är begränsade resurser i Skåne, och vi har dessutom brist på energi. Region Skåne arbetar aktivt med olika insatser för att skapa en långsiktigt hållbar balans mellan dessa behov. Läs mer om våra insatser och hur vi jobbar nedan.
Skånes jordbruksmark
Det skånska odlingslandskapet har många värden – för livsmedelsproduktion, djur- och växtliv, rekreation och vattenreglering. Det öppna kulturlandskapet har också stor betydelse för Skånes attraktivitet.
Nära hälften av Skånes yta består av åker- och betesmark. De största arealerna är koncentrerade till den sydvästra hälften av Skåne där också den största befolkningsutvecklingen sker. Det innebär att det uppstår intressekonflikter mellan behovet av livsmedelsproduktion och exempelvis utveckling av ny bebyggelse och ytor för elproduktion. Klimatförändringarna innebär ökad risk för skador på jordbruket exempelvis genom fler extrema väderhändelser men också på grund av att tillgången på vatten minskar samtidigt som jordbrukets vattenbehov kan komma att öka.
Att hushålla med Skånes jordbruksmark är en förutsättning för en långsiktigt hållbar markanvändning. Skånes jordbruksmark är en begränsad resurs. Befolkningstillväxten i Skåne innebär ett ökat behov av att försörja fler vilket ställer krav på möjligheten till att öka livsmedelsproduktionen i regionen.
Kartläggning av jordbruksmark i Skåne
Hållbar vattenförsörjning
Kvantiteten av både yt- och grundvatten kommer att minska i Skåne om inte aktiva åtgärder genomförs. Vatten av tillräcklig kvantitet och kvalitet är en förutsättning för att kunna bibehålla en god folkhälsa, livskraftigt jordbruk, hållbar tillväxt i näringslivet samt en biologiskt rik grön infrastruktur för rekreation och turism. Utöver detta behövs även åtgärder för att möta utmaningen som kommer med att fler personer ska dela på den gemensamma vattenresursen.
Vi behöver planera för att öka vattnets utrymme och fördröja vattnets tid i landskapet. Skåne ska kraftsamla för att skapa en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag. Tillgång till dricksvatten av god kvalitet och kvantitet är starkt kopplat till människans hälsa.
Mer information om vattenbalans.
Energiförsörjning
Elanvändningen i Skåne är betydligt större än elproduktionen. Skåne har ett stort behov av mer fossilfri elproduktion vilket kommer att påverka det skånska landskapet framöver. Vad denna utveckling kommer att innebära för anspråk på jordbruksmarken är dock inte helt entydigt. Det finns ett behov av mer vindkraft på land och till havs och Region Skåne arbetar aktivt för en ökad samsyn gällande vindkraft. Solenergi är ett växande energislag och solcellsparker kan komma att utgöra ett av de största markanspråken på jordbruksmark i Skåne. Region Skåne har beviljats EU-medel för att genomföra ett utvecklingsprojekt om solbruk, det vill säga kombinationen av solelproduktion och jordbruk.
I takt med samhällets ökande elbehov ökar även behovet av att förstärka elnätet i Skåne. Detta kommer att påverka markanvändningen. Utbyggnaden av elnät är en tidskrävande process, särskilt på stamnäts- och regionnätsnivå, och kräver dessutom tillgång till mark för ledningar och tekniska anläggningar.
Rapporter om land- och havsbaserad vindkraft i Skåne.
Mer information om EU-projektet Solbruk.
Regionplan för Skåne 2022–2040
Jordbruksmarken i Skåne är av mycket hög kvalitet internationellt sett. Samtidigt konkurrerar ständigt växande städer, behovet av mer elproduktion och nya verksamheter om marken.
Hållbar vattenförsörjning
Vatten är viktigt för god folkhälsa, livskraftigt jord- och skogsbruk, hållbar tillväxt och för att bevara en biologiskt rik natur för rekreation och turism. Samtidigt minskar tillgången på sötvatten
Effektkommissionen
Elbehovet i Skåne är betydligt större än elproduktionen. Att öka elproduktionen kan påverka både mark och vatten. Läs mer om hur Region Skåne arbetar med detta inom ramen för effektkommissionen.
Senast uppdaterad: 26 november 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?