Cirkulära livsmedelssystem

Varje år försvinner stora mängder livsmedel och andra produktionsresurser på vägen från jord till bord. En del i form av restprodukter som inte tas tillvara i produktionen, och en del i form av fullt ätliga livsmedel som slängs eller kanske går till biogas. Region Skåne stöttar en rad initiativ som ska främja ett mer cirkulärt och hållbart livsmedelssystem.

Livsmedelssystemet omfattar alla råvaror, processer och infrastrukturer som är förknippade med primärproduktion, industri, handel, transport och konsumtion av livsmedel – samt de restströmmar som genereras.  

Ett cirkulärt livsmedelssystem är en modell för livsmedelsproduktion och konsumtion som syftar till att minimera avfall och maximera hållbarhet, genom att återvinna, återanvända och minska miljöpåverkan. Allt material anses som en värdefull resurs. I stället för det traditionella linjära systemet, där råvaror utvinns, används och kastas bort, strävar det cirkulära systemet efter att behålla resurserna i samhällets kretslopp eller att återföra dem till naturens kretslopp på ett hållbart sätt.  
 
Denna modell kräver samarbete mellan olika aktörer såsom producenter, distributörer, forskare, konsumenter och myndigheter. Region Skåne stöttar sådant samarbete genom att samla regionala parter i olika samverkansforum samt genom att finansiera och medverka i olika projekt och satsningar. 

Centrala processer i ett cirkulärt livsmedelssystem: 

  • Återvinning och återanvändning: Material och resurser, inklusive restprodukter från livsmedelsproduktionen, återanvänds och återvinns istället för att slängas. 
  • Minimalt avfall: Systemet fokuserar på att minimera avfall genom att optimera produktionsprocesser, hantera överskott och främja användningen av hela råvaran. 
  • Lokal produktion och distribution: Genom att främja lokal produktion och distribution minskas transportavstånden och därmed koldioxidutsläppen. Lokala och regionala värdekedjor underlättar ofta så kallad industriell symbios, då närliggande företag/verksamheter nyttjar varandras restflöden. 
  • Ekologiskt hållbara metoder: Cirkulära livsmedelssystem främjar användningen av ekologiskt hållbara jordbruksmetoder och tekniker för att bevara markens fruktbarhet och minska negativ miljöpåverkan. 
  • Innovation och teknologi: Det behövs teknologi och innovation för att optimera produktionsprocesser, spåra och hantera livsmedelsflöden samt för att skapa nya sätt att använda och återanvända resurser. Exempel på kraftfulla teknikområden är artificiell intelligens (AI) och bioteknik.  

Ett livsmedelssystem som är hållbart och cirkulärt är även en förutsättning för säkrad livsmedelsförsörjning och god beredskap i Sverige. Målet är robusta och resilienta värdekedjor som kan klara olika kriser, inklusive naturkatastrofer, ekonomiska svårigheter eller andra störningar. 

Utlysning för Cirkulära Livsmedelssystem

Region Skåne genomförde under 2023 en utlysning med syftet att främja utvecklingen av cirkulära och hållbara livsmedelssystem i Skåne. Läs mer om vilka projekt som blev godkända här.

Fokus Tillväxt

Fokus Tillväxt - cirkulärt näringsliv i Skåne syftar till att stärka och tillgängliggöra tillväxthöjande insatser för små och medelstora företag i Skåne som vill förflytta sig mot en cirkulär affärsmo

Senast uppdaterad: 25 september 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?