Sveriges STEM-strategi
"En STEM-strategi för Sverige" är namnet på den svenska STEM-strategin som Regeringen släppte i början av 2025. Syftet med strategin är att identifiera åtgärder som behöver genomföras i utbildningssystemet för att säkerställa att fler personer väljer att utbilda sig inom STEM, och på så sätt möter arbetsmarknadens behov av STEM-kompetens. Strategin är en del av ambitionen att göra Sverige ledande inom forskning och innovation och möta framtida kompetensbehov. I samband med att strategin lanserades tillsattes även en STEM-delegation som kommer arbeta med att konkretisera strategins innehåll i praktiken. Delegationen leds av Teknikföretagens vd Pia Sandvik.
STEM-strategin har satt upp följande målsättningar för grundskola, gymnasieskola och högskola:
- minst 15 procent av eleverna i grundskolan ska vara högpresterande i matematik i PISA år 2033
- andelen elever som studerar på naturvetenskaps- eller teknikprogrammet i gymnasieskolan ska öka och uppgå till 25 procent år 2035
- antalet helårsstudenter inom högskolan ska uppgå till minst 90 000 inom naturvetenskap och teknik, inklusive basårsutbildningar år 2035.
Här kan du läsa den nationella strategin. (regeringen.se)
Europeiska unionens STEM-strategi
A STEM Education Strategic Plan: Skills for Competitiveness and Innovation (2025) är Europeiska unionens strategiska plan för att bemöta betydande utmaningar inom utbildning i naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik (STEM) med fokus på att utveckla nödvändiga färdigheter som driver konkurrenskraft och främjar innovation. Det övergripande målet är att säkra tillgången på kompetens som kan möta framtida teknologiska utmaningar och stärka ekonomisk tillväxt.
För att möta dessa utmaningar kommer EU:s strategiska plan för STEM-utbildning att vägledas av tre centrala mål:
- Förankra STEM som en strategisk pelare i EU:s utbildnings- och kompetenspolitik (LEAD).
- Bygga en starkare och mer inkluderande EU-pipeline för STEM-talanger (LEVEL up).
- Främja kvinnors deltagande i STEM och inspirera framtidens innovatörer (LIFT barriers).
Här kan du läsa EU:s STEM-strategi. (europa.eu)