Cykelvägen går mellan Österport i Landskrona och korsningen mellan Barsebäcksvägen och Tallvägen i Häljarp.
- Längd: 5 km
- Väghållare: Landskrona stad
Läs mer om C32 Landskrona – Häljarp på Landskrona stads webbplats. (landskrona.se)
Utveckling Skåne - Vi gör skillnad för skåningens framtid
Region Skåne arbetar för att stärka Skåne som cykelregion och få fler att välja cykeln för både korta och lite längre resor. Målet är att öka cykelpendlingen till och från jobb och studier samt skapa bättre förutsättningar för vardagsmotion som i längden bidrar till att skåningarna mår bättre.
Tillsammans med Skånes kommuner och Trafikverket pågår ett långsiktigt arbete med att rusta upp våra viktigaste pendlingscykelvägar till supercykelvägar.
Supercykelvägarna ska vara välskötta, trafiksäkra och lätta att cykla på året om. De ska hålla samma höga standard och vara enhetligt skyltade oavsett vilken kommun det är.
Cykelväg och visionsbild av en supercykelväg. Foto: Marianna Petraki
Idag finns det cykelvägar mellan de flesta av Skånes större städer och kringliggande tätorter. Där är resandet med cykel redan stort eller skulle kunna bli större eftersom avstånden gör cykling till ett effektivt resealternativ. Arbetet med supercykelvägar handlar främst om att förbättra redan befintliga cykelvägar snarare än att bygga helt nya. I praktiken innebär det ett stegvis förbättringsarbete utifrån de förutsättningar som redan finns.
Cykelvägen går mellan Österport i Landskrona och korsningen mellan Barsebäcksvägen och Tallvägen i Häljarp.
Läs mer om C32 Landskrona – Häljarp på Landskrona stads webbplats. (landskrona.se)
Cykelvägen mellan Lund och Södra Sandby, även kallat Hardebergaspåret, går på en gammal banvall.
Läs mer om C25 Lund-Södra Sandby på Lunds kommuns webbplats. (lund.se)
På dessa sträckor pågår planering och upprustning av cykelvägarna till supercykelstandard.
Läs mer om C41 Helsingborg – Laröd på Helsingborg stads webbplats (helsingborg.se)
Läs mer om cykelvägen mellan Lund och Lomma på Lomma kommuns webbplats (lomma.se) samt Lunds kommuns webbplats. (lund.se)
Läs mer om cykelvägen mellan Lund och Dalby på Lunds kommuns webbplats. (lund.se)
Läs mer om cykelvägen mellan Malmö-Lomma på Lomma kommuns webbplats (lomma.se) och Malmö stads webbplats. (malmo.se)
Lunds kommun bygger en ny gång- och cykelväg längs Svenshögsvägen.
Läs mer om cykelvägen mellan Lund och Stångby på Lunds kommuns webbplats. (lund.se)
Läs mer om cykelvägen på Malmö stads webbplats och på Lunds kommuns webbplats. (lund.se)
Avståndet mellan Stångby och centrala Lund är mindre än 5 kilometer. Lunds kommun planerar en helt ny cykelväg längs med Svenshögsvägen som skapar ännu bättre förutsättningar för att cykla. Byggstart för den nya cykelvägen planeras till 2024, men kan komma att ändras.
Cykelvägen mellan Malmö och Lund är en av de mest flitigt använda sträckorna för cykelpendling i Skåne. Vid den fasta mätstationen utanför Hjärup passerar över 1 000 cyklister vanligtvis under en dag, varav de allra flesta pendlar mellan Malmö och Lund eller någon av de mellanliggande orterna. Det dagliga medelvärdet, inklusive helgdagar har ökat från cirka 540 cyklister år 2019 till 700 cyklister år 2022.
Trafikverket har byggt om befintlig cykelväg mellan Åkarp och Lund och åtgärder har genomförts vid St. Lars samt Lundavägen i Malmö. Detta har gjort att cyklister slipper ta sig över och under Gamla Lundavägen två gånger. Dessutom har cykelvägen breddats norr om Åkarp där det tidigare varit mycket trångt. Trafikverket utreder om korsningspunkterna mellan Åkarp och Lund kan byggas om så att cyklisterna får prioritet även här.
Lunds kommun har byggt ut en cykelväg längs med Sankt Lars väg, där det tidigare saknats separerad cykelväg. Kommunen utreder ytterligare åtgärder som kan förbättra kopplingen mellan centrum och cykelvägen söderut. På sikt kan sträckan komma att flyttas till Malmövägen, så att den slingriga sträckan genom Sankt Lars kan undvikas.
En ny cykelväg planeras mellan Glumslöv och Rydebäck som kopplar samman Helsingborg och Landskrona.
Har din kommun en utpekad sträcka och är intresserad av att utveckla en supercykelväg? Det finns stöd och hjälp för kommuner som vill utveckla en supercykelväg. Till exempel:
Kontakta oss gärna för mer information via supercykel@skane.se
Sex cyklister testpendlade längs supercykelvägen mellan Södra Sandby och Lund på lånade elcyklar.
Läs mer om konceptet Supercykelvägar.
(arcgis.com)Senast uppdaterad: 8 maj 2025
Fick du hjälp av informationen på denna sida?