Aktivitet förebygger är ett samarbete mellan kommun, civilsamhälle och näringsliv. Det övergripande målet är att förbättra barns fysiska och psykiska hälsa.
Metoder och implementering
Här kan du läsa mer om de forskningsbaserade och/eller beprövade metoderna som ingår i Sätt Skåne i rörelse. Det är en kombination av insatser som når alla barn och unga genom skola och förskola, men också ett mer riktat stöd till barn och unga med detta behov.

Dans för hälsa är en forskningsbaserad metod för att förbättra ungas psykiska hälsa.
GoFaR utgår från metoden FaR – Fysisk aktivitet på Recept som är en forskningsbaserad metod som används inom hälso- sjukvården.
En metod för förebyggande psykisk hälsa hos barn och unga genom naturkontakt och fysisk aktivitet.
Rörelsesatsningen riktar sig till alla barn i årskurs F till 9 och handlar om att få in mer rörelse under skoldagen.
Ett upplevelsebaserat koncept där pedagoger i årskurs F-6 och fritidshem använder naturen som undervisningsresurs.
Implementering
Implementeringsarbetet är viktigt för att lyckas införa en ny metod eller ett nytt arbetssätt i verksamheten. Folkhälsomyndigheten har samlat information och material för dig som arbetar med att implementera insatser inom folkhälsoområdet.
De har tagit fram en ”E-guide för implementering” och tillhörande verktyg ”Checklista för implementering med kvalitet”. Dessa ger tillsammans ett konkret stöd för implementering i praktiken och ger en bra utgångspunkt för ett effektivt och långsiktigt arbete.
På Generation Peps hemsida kan du även hitta konkreta verktyg och råd som er verksamhet eller du som anhörig till ett barn kan använda för att möjliggöra rörelse och hälsosamma val i barn och ungas vardag.
För att lyckas med att införa nya metoder eller arbetssätt erbjuder Sätt Skåne i rörelse:
Tillgång till Folkhälsomyndighetens e-guide och checklista. (folkhalsomyndigheten.se)
Möjlighet att använda Generation Peps Verktyg och råd. (generationpep.se)
Metodstöd för varje metod och stöd från regionala processledare
Alla kommuner och aktörer som är intresserade, vill veta mer eller önskar direkt stöd i arbetet med att främja hälsan bland barn och unga är välkomna. Tillsammans kan vi göra stor skillnad.
Kontakt
Helene Henriksson
Senast uppdaterad: 11 juli 2025
Fick du hjälp av informationen på denna sida?