Vi samlar kommuner, civilsamhälle, näringsliv, vård, skola och kultur för att gemensamt utveckla långsiktiga lösningar. Genom erfarenhetsutbyte och gemensamt lärande skapas metoder och arbetssätt som kan spridas och skalas upp.
Sätt Skåne i rörelse
Sätt Skåne i rörelse är en regional kraftsamling för att förbättra barn och ungas psykiska och fysiska hälsa i Skåne genom fysisk aktivitet, rörelseglädje och social gemenskap. Initiativet har vuxit fram som en konkret insats inom Region Skånes övergripande strategier för en långsiktig omställning mot ett mer hållbart hälsosystem.

Våra kroppar är gjorda för rörelse! Fysisk aktivitet är grundläggande för vår hälsa och bidrar till en ökad livskvalitet. Sverige är idag ett av Europas mest stillasittande länder, och barn och ungas välmående påverkas alltmer negativt. Den psykiska ohälsan hos unga ökar samtidigt som stillasittande och skärmtid blir allt vanligare. När vi rör på oss främjas såväl den psykiska som fysiska hälsan och vi förebygger sjukdomar.
Fysisk aktivitet främjar barn och ungas utveckling och bidrar bland annat till ökad självkänsla och inlärning samt minskad stress. Fysisk aktivitet lägger grunden till goda levnadsvanor och hälsa genom livet och skapar möjligheter till social gemenskap.
Satsningen samlar offentlig sektor, idéburen sektor, näringsliv och akademi i ett gemensamt arbete för att skapa verkningsfulla insatser på regional, kommunal och lokal nivå. Genom både universella och riktade metoder får Skånes kommuner stöd i att skapa jämlika möjligheter till fysisk aktivitet och social gemenskap för barn och unga – oavsett bakgrund eller livssituation.
Vision
- Ökad och mer jämlik fysisk och psykisk hälsa hos barn och unga i Skåne.
- Ett Skåne där alla barn och unga har förutsättningar för ett hälsosamt liv med fysisk aktivitet och social gemenskap.

Strategi
Sätt Skåne i rörelse erbjuder stöd till kommuner för att stärka barns och ungas fysiska aktivitet och sociala gemenskap – genom både främjande och förebyggande insatser. Strategin bygger på fem delar.
Vi kombinerar brett främjande arbete med riktade insatser för barn med större behov. Arbetet utgår från evidens och ska både stärka välbefinnande och minska risken för ohälsa.
Särskilt fokus ligger på barn och unga i utsatta situationer – exempelvis de med funktionsnedsättning – som ofta har sämre förutsättningar till rörelse, delaktighet och stöd. Vi erbjuder både universella och riktade metoder anpassade efter olika behov.
Vi stöttar kommuner i att integrera metoder och arbetssätt i sin ordinarie verksamhet – för ett arbete som blir långsiktigt, självständigt och en naturlig del av vardagen.
Vi kombinerar strategiskt utvecklingsarbete med operativt stöd nära verksamheterna. Det ger både styrning och praktiskt genomslag – och är en nyckel till den effekt vi vill uppnå.
Sätt Skåne i rörelses erbjudande
Informationsmöten för kommunledningar och medarbetare som vill implementera metoder för ökad fysisk aktivitet och social gemenskap. Introduktionsträffarna riktar sig till tjänstemän och politiker inom skola, elevhälsa, kultur, fritid och socialtjänst.
Utbildningstillfällen med fokus på ny forskning, barnrättsfrågor och konkreta verktyg för att främja fysisk aktivitet och social gemenskap. Tematräffarna riktar sig till alla som arbetar med barn och ungas hälsa.
Skräddarsytt stöd till kommuner baserat på deras behov och önskemål, inklusive information till arbetsgrupper och politiska nämnder.
Sätt Skåne i rörelse erbjuder information, utbildningar och implementeringsstöd om specifika metoder och arbetssätt som används inom satsningen.
Metoder inom Sätt Skåne i rörelse
Sätt Skåne i rörelse erbjuder en verktygslåda forskningsbaserade eller beprövade metoder som främjar psykisk och fysisk hälsa genom fysisk aktivitet, rörelseglädje och social gemenskap – för alla barn och unga, oavsett förutsättningar.
Kommunfaktablad folkhälsa
Kommunfaktabladen ger en övergripande bild av hur hälsan och dess bestämningsfaktorer är fördelad i Skånes kommuner.
Aktuellt
Utbildning i metoden Expertgrupp Barn
Barn har rätt till delaktighet och inflytande i processer som rör deras liv. För att uppnå det krävs att vi vuxna lyssnar och låter oss påverkas av barnets tankar på ett strukturerat sätt. Bris har utvecklat metoden Expertgrupp Barn som kan användas i alla sammanhang som rör barn och appliceras på olika frågeställningar, för att ta del av barns kunskap och erfarenhet.
Praktisk information och anmälan
När: 11 september klockan 09.00-15.30
Plats: Eslövs medborgarhus, Kyrkogatan 1, 241 31 Eslöv
Kontakt: sanna.asp@bris.se
Anmälan till Expertgrupp Barn 11 september i Eslöv (office.com)
Utbildningen är kostnadsfri. Det är begränsat antal platser så anmäl dig så snart som möjligt. Anmälningarna behandlas i turordning.
Pep-rapporten 2025
Årets Pep-rapport har Generation Pep genomfört tillsammans med Special Olympics. Fokus är hälsohinder för barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning. Resultaten visar att de flesta vill delta i aktiviteter på fritiden men åtta av tio barn och unga upplever hinder. Det råder brist på lämpliga aktiviteter men man upplever även bristande stöd, kunskap och inkludering i samhället. Personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) lever i genomsnitt 10-20 år kortare än övrig befolkning. Det behövs jämlika förutsättningar till rörelse och hälsa oavsett funktionsförmåga.
Pep-rapporten 2025 (generationpep.se)
Kontakt
Helene Henriksson
Senast uppdaterad: 11 juli 2025
Fick du hjälp av informationen på denna sida?