Tech
Techområdet omfattar företag som säljer digitala hård- och mjukvarulösningar. I Skåne finns såväl ledande globala bolag som uppmärksammade start-ups.
Verksamheterna sträcker sig från hårdvara och nätverkslösningar, via sensorer och Internet of things, till olika former av digitala applikationer och konsulttjänster. Det finns ett avancerat tekniskt kunnande inom deep tech, som bland annat omfattar artificiell intelligens, Internet of things, 5G, bildigenkänning och big data. Ett starkt växande segment är datorspel.
I Skåne finns också starka utbildningsmiljöer för tech-relaterad kompetens. Tech är vidare det område där flest innovationer genereras i Skåne. Företagen är i hög grad internationella, men är också viktiga som kunder för underleverantörer och konsulter regionalt. Tillsammans formar de ett dynamiskt kluster och samlar kompetens som även kan driva den pågående digitaliseringen av andra branscher. De större företagen utgör inte sällan grogrund för idéer som sedan spinns ut till nya företag.
Detta speglas också i att skånska tech-bolag varit framgångsrika i att attrahera investeringar. Skåne är den fjärde främsta nordiska regionen, efter huvudstäderna, Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors vad det gäller att locka investeringar i tech-start-ups.
I Skåne finns det inom tech särskilt gynnsamma regionala faktorer som influerar sektorns utveckling och att den utvecklar sig starkare än riksgenomsnittet, både vad det gäller sysselsättning, förädlingsvärde och produktivitet.
FIRS-samarbetet kommer att driva följande frågor som har identifierats som utmaningar för tech-sektorn:
- Kompetenstillgång
- Kompetensutveckling
- Skånes varumärke och framtoning som tech-region
- Brist på testbäddar och demomiljöer
Circle Ekosystemanalys slutrapport
Circle har på uppdrag av Region Skåne tagit fram en ekosystemanalys, vars syfte är att skapa en fördjupad förståelse av kapaciteten i regionen gällande näringslivet, forskning, investeringsklimat, aktörer, relationer och arbetsmarknad kopplad till specialiseringsområdet Tech. Mer preciserat ger ekosystemanalysen en samlad översikt av tillgång till finansiering, innovations- och entreprenörskapsstöd, relationer, samarbeten och nätverk, ankarföretag, små och medelstora företags utmaningar och behov, kompetensförsörjning, policyfrågor samt kulturella aspekter.
Kontakt
-
Magnus Carstam
Näringslivsutvecklare: Tech | kapital | startup och ungt entreprenörskap- E-post: Magnus.Carstam@skane.se
Senast uppdaterad: 8 november 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?