Tech
Specialiseringsområdet Tech omfattar en stor variation av företag som utvecklar och säljer digitala och elektroniska produkter, lösningar och tjänster i Skåne. Dessa företag kallas ofta för techföretag.

Området Tech omfattar fysiska produkter, nätverkslösningar och olika former av digitala applikationer, mjukvaruutveckling och konsulttjänster.
Flest innovationer och hög kompetens
I Skåne finns starka forsknings- och utbildningsmiljöer för techutveckling. Det finns även ett avancerat och ofta världsledande tekniskt kunnande inom bland annat artificiell intelligens (AI), sensorer, trådlös kommunikation, bildanalys, halvledare, datorgrafik, dataanalys och Sakernas internet (som även kallas IoT, en förkortning av den engelska versionen Internet of Things).
Tech är det område där flest innovationer skapas i Skåne. Skåne har en stor andel europeiska patentansökningar inom AI, IoT, big data och 5G/6G. Närvaron av flera stora globala företag, universitet och kluster bidrar till både utveckling, kapitalinvesteringar och nya startups i Skåne.
FIRS fokuserar på fem utmaningar
Forsknings- och innovationsrådet i Skåne (FIRS) driver fem frågor som har identifierats som utmaningar för techsektorn i Skåne. Målet med arbetet är att:
- Öka kompetenstillgången.
- Förstärka kompetensutvecklingen.
- Utveckla Skånes varumärke och framtoning som techregion.
- Öka användning och tillgång till testbäddar och demomiljöer.
- Förbättra tillgången till kapital och övrig finansiering.
Analys av Tech-området i Region Skåne
Centrum för innovationsforskning vid Lunds universitet (CIRCLE) har på uppdrag av Region Skåne tagit fram en ekosystemanalys. Ett syfte med analysen är att skapa en fördjupad förståelse av kapaciteten i Region Skåne gällande näringsliv, forskning, investeringsklimat och arbetsmarknad kopplat till specialiseringsområdet Tech.
Analysen ger en samlad översikt av tillgången till finansiering, innovations- och entreprenörskapsstöd, relationer, samarbeten och nätverk, ankarföretag, små och medelstora företags utmaningar och behov, kompetensförsörjning, policyfrågor samt kulturella aspekter.
Kontakt
-
Wilhelm Ast
Näringslivsutvecklare- E-post: Wilhelm.Ast@skane.se
Senast uppdaterad: 14 april 2025
Fick du hjälp av informationen på denna sida?