Bredband och digitalisering

För att vi ska få en effektivare välfärd och ökad produktivitet i näringslivet, behöver Skåne genomgå en digital omställning. Vi på Region Skåne arbetar med att stötta och driva på den omställningen.

Kvinna arbetar som elektriker.

Arbetet är uppdelat i omställningsförmåga och nya arbetssätt, datadriven verksamhet, samt god tillgång till data och digital infrastruktur till hela Skåne. Målet är att skapa bättre förutsättningar för näringsliv och kommuner att dra nytta av digitaliseringen. Genom att Skåne digitaliseras kan välfärden och näringslivet stärkas, men det skapar också möjligheter för individer att leva och verka, oberoende var i Skåne de befinner sig.

Digitaliseringen kräver goda förutsättningar, och för att kunna skapa möjlighet till boende och verksamhet i hela Skåne är det viktigt med ett utbyggt fibernät. Därför arbetar vi med att säkerställa att målsättningarna i den nationella bredbandsstrategin uppnås i Skåne. På uppdrag av Regeringen tillhandahåller Region Skåne en Regional bredbandskoordinator. Denne arbetar bland annat med kvalitetssäkring och regionala prioriteringar i anslutning till den fördelning av statliga stödmedel som finns.

Därtill har Regionala utvecklingsnämnden beslutat om ett regionalt bredbandsstöd. Det syftar till att säkerställa digital infrastruktur till de byggnader på den skånska landsbygden som av olika skäl hamnar utanför stödmöjligheter via den nationella modellen. Målet är att 98 % av de skånska hushållen ska ha tillgång till bredband 2025. 
 
Det är först när alla skånska kommuner, verksamheter och individer har goda förutsättningar, som Skåne får ut sin fulla potential.

Bredband

Region Skåne arbetar för att alla skåningar oavsett var de bor eller verkar ska ha tillgång till ett stabilt och snabbt bredband.

Region Skåne har sin utgångspunkt i målen definierade i den nationella bredbandsstrategin - Sverige helt uppkopplat 2025. En väl utbyggd och stabil infrastruktur i hela regionen är en viktig utvecklings- och framtidsfråga. 

Ett snabbt bredbandsnät är en mycket viktig del av infrastrukturen för Skånes utveckling, eftersom tillgång till bredband är lika viktigt för invånare och näringsliv som väg-, järnväg- och elnät. När hela Skånes befolkning får tillgång till morgondagens tjänster kan vi minska den digitala klyftan.

En väl utbyggd infrastruktur bidrar på så vis också till att det är möjligt att bo och verka överallt, något som i många fall också kan ersätta en fysisk resa och bidra till att minska utsläpp av växthusgaser och andra luftföroreningar.

Regioner har inget ansvar att själva bygga ut bredband. I enlighet med riksdagens beslut att det är marknadens krafter som ska driva utbyggnaden och grundprincipen är marknadsstyrd utveckling.

Varje region har regional bredbandskoordinator vars roll är att, med beaktande av de regionala förutsättningar, verka för övergripande samordning och samarbete i bredbandsfrågor, när det gäller såväl fast som mobil digital infrastruktur i syfte att bidra till att regeringens bredbandsmål uppnås. De nationella digitaliserings- och bredbandsstrategierna ska beaktas i arbetet.

Skånsk samverkan för innovativ informationshantering

Skånsk samverkan för innovativ informationshantering är ett regionalt samverkansprojekt som ger stöd i att införa säker digital kommunikation och att publicera och använda öppna data.

Närbild på nätverkskabel.

Bredbandsstöd

För att nå det nationella bredbandsmålet för år 2025 har vi inrättat ett regionalt bredbandsstöd. 2024 avsattes 20,2 miljoner kronor för ändamålet.

Hand som knappar på en läsplatta.

Kontakt

Senast uppdaterad: 15 april 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?