Folkhälsoanalys
Region Skåne genomför regelbundet två olika folkhälsoenkäter riktade till den skånska befolkningen, Folkhälsoenkät Skåne och Folkhälsoenkät Barn och Unga i Skåne.
Folkhälsa handlar om hur hälsan och dess bestämningsfaktorer är fördelad i befolkningen. Det innebär att folkhälsan inte enbart beskriver aspekter som sjuklighet, dödlighet, levnadsvanor, hälsorisker och skyddsfaktorer, utan även de olikheter som råder mellan olika grupper i samhället liksom magnituden av dessa.
Om hälsan är hög och fördelningen av hälsan är jämlik mellan olika grupper anses folkhälsan vara god. En god folkhälsa ökar förutsättningarna för både välstånd och tillväxt.
Två folkhälsoenkäter
En viktig del i det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande folkhälsoarbetet är att bevaka folkhälsan och att generera kunskap om hälsonivån och fördelningen av hälsan i befolkningen och hur den utvecklas över tid.
Region Skåne genomför regelbundet två folkhälsoenkäter riktade till den skånska befolkningen: Folkhälsoenkät Skåne och Folkhälsoenkät Barn och Unga i Skåne. Enkäterna resulterar i två större rapporter: Folkhälsorapport Skåne och Folkhälsorapport Barn och Unga i Skåne.
Folkhälsorapport Barn och Unga i Skåne
Enkäterna resulterar även i andra rapporter inom folkhälsoområdet.
Region Skåne erbjuder en applikation, QlikView, där data från folkhälsoenkäterna redovisas på såväl regional som kommunal nivå och ger användaren möjlighet att göra egna analyser och jämförelser.
Folkhälsostatistik och datauttag
Så behandlar vi personuppgifter i Region Skånes folkhälsoundersökningar.
Aktuella publikationer
Folkhälsorapport Barn och Unga i Skåne 2024
Validering av socioekonomiska villkor (pdf, nytt fönster)
Kontakt
-
Emma Carlstedt
Samhällsanalytiker- E-post: Emma.Carlstedt@skane.se
-
Louise Sundberg
Statistiker- E-post: Louise.Sundberg@skane.se
-
Maria Arévalo Lazo
Strateg- E-post: Maria.ArevaloLazo@skane.se
Senast uppdaterad: 18 december 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?