Utveckling Skåne

Öresundståg

Öresundståg är ett gemensamt regionaltågsystem med tågtrafik i Sverige och Danmark.

I dagsläget ägs Öresundståg AB av sex regioner; Region Blekinge, Region Halland, Region Kronoberg, Region Skåne, Region Kalmar län och Västra Götalandsregionen och trafikerar regionala sträckor i de sex sydsvenska länen Skåne, Halland, Västra Götaland, Blekinge, Kalmar och Kronoberg.

Trafiken med Öresundståg startade i samband med att den fasta förbindelsen mellan Sverige och Danmark öppnade den 1 juli 2000. När trafiken startade så utfördes den i ett samarbete mellan DSB på den danska sidan och SJ på den svenska.

Från början var trafiken främst en pendel mellan Malmö och Köpenhamn, men med tiden utvecklades trafiken på den svenska sidan till att succesivt sträcka sig ut i grannlänen. I slutet på 00-talet tog de dåvarande trafikhuvudmännen i Sydsverige gemensamt över trafikeringsrätten på den svenska sidan och i februari 2009 bildades det gemensamma bolaget Öresundståg AB i samband med att trafiken på den svenska sidan upphandlades.

I dagsläget ägs Öresundståg AB av sex regioner; Region Blekinge, Region Halland, Region Kronoberg, Region Skåne, Region Kalmar län och Västra Götalandsregionen. De sex regionerna samarbetar kring utformningen av trafiken och Öresundståg AB upphandlar och planerar trafiken på uppdrag av dem.

Sedan december 2022 har det danska Transportministeriet avtalat med Region Skåne om att ha det s.k. trafikköparansvaret för trafiken till Köpenhamn. Region Skåne uppdrar sedan åt Öresundståg AB att köra trafiken på den danska sidan.

Öresundståg AB upphandlar utförandet av all trafik från trafikföretag som sedan bemannar och kör tågen, samt upphandlar underhållet av fordonen från underhållsföretag. Öresundstågen underhålls på depån i Hässleholm. De deltagande regionerna hyr in eller äger tillsammans fordonen som används för trafiken. Varje region äger, eller hyr in, så många fordon som motsvarar deras del av trafiken.

Senast uppdaterad: 23 februari 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?