Det regionala ledarskapet

Uppdraget som regionalt utvecklingsansvarig om regionalt utvecklingsansvar betyder att Region Skåne har statens mandat att leda arbetet med regional utveckling i Skåne tillsammans med andra aktörer. Den som har ansvaret för det regionala utvecklingsarbetet ska utarbeta och fastställa en strategi för länets utveckling och samordna insatser för att genomföra strategin.

Tecknade personer står på en pyramid av cirklar som symboliserar olika beslutsnivåer.

Det innebär att Region Skåne ska vara en samlande kraft, som genom flernivåstyrning strävar efter sam­hällsutveckling i önskad riktning. Det centrala för flernivåstyrning är att genomföra insatser i ett kom­plext samhälle, vilket kräver deltagande från olika nivåer och sektorer. Genom att samordna resurser från olika håll kan resultatet bli mer än summan av delarna. Konkreta resultat nås genom att formulera mål och riktning tillsammans med andra aktörer, i och utanför Skåne, samt att utföra, följa upp och ompröva våra insatser.

Utvecklingsstrategi som ett samverkanssystem 

För att möta Skånes utmaningar och bidra till det öppna Skåne, prioriterar Region Skåne fyra strate­giska områden. Med hjälp av utvecklingsstrategin vill vi tillsammans på bästa sätt samla resurser och roller för att utveckla Skåne.

Inom varje strategiskt område finns flera strategier, program och åtgärder, beslutade av oss eller någon annan. Här formuleras riktning och mål genom att identifiera vad som ska göras, vilka som ska samverka och vad som behöver prioriteras inom ett område. Det beskrivs också vilken handling som behöver ske inom samverkansplattformar och dialogforum.

Utöver regional utvecklingsstrategi, områdesstrategier och handlingsplaner finns andra styrdokument på lokal, regional, nationell och internationell nivå som har stor betydelse för utvecklingsarbetet i Skåne.

Pilar som visar på det regionala utvecklingssystemet.

Utvecklingssystemet inkluderar många aktörer; regionen, kommunerna, statliga myndigheter, skånska lärosäten, idéburen sektor, näringsliv och arbetsmarknadens parter.

Områdesstrategier 

Områdesstrategier är politiskt antagna styr­dokument inom det regionala utvecklingsan­svaret, som har sin grund i att uppnå en önskad utveckling. Det kan också finnas krav utifrån nationella styrdokument eller uppdrag.

Områdesstrategier anger långsiktiga vägval och mål och det ska framgå hur strategin ska följas upp samt hur den bidrar till att uppnå beslutade målsättningar i den regionala utvecklingsstrategin. Områdesstrategiernas syfte är att bidra till önskad utveckling för Skåne och skåningarna inom utpekad målsätt­ning. Strategierna kan följas av en eller flera handlingsplaner i samma ämne.

Områdesstrategier

Här finns de områdesstrategier som finns inom systemet för den regionala utvecklingsstrategin.

Samverkan med utvecklingsaktörer 

Att utveckla en region är en ständigt pågående pro-cess som sker i samspel mellan många aktörer. Region Skåne, kommunerna, lärosäten, Länsstyrelsen Skåne, övriga statliga myndigheter, idéburen sektor, folk­bildningen, näringsliv, arbetsmarknadens parter och invånare – alla har ansvar och möjlighet att bidra till att möta samhällsutmaningar och utveckla Skåne. Samverkan handlar främst om att komplettera och stärka varandra, men också att komma överens om ansvarsfördelning.

Samverkan sker i många former och kan bygga på såväl formella som informella strukturer. Region Skånes långsiktiga samverkan sker i olika typer av samverkansplattformar, som vi och andra aktörer har etablerat för att stärka samverkan inom områden eller geografier. De är centrala för att skapa samsyn och nå resultat i viktiga frågor, för att driva på utvecklingsarbetet mellan organisationer och sektorer och för samverkan mellan lokal, regional, nationell och internationell nivå. Region Skåne etablerar eller medverkar i samverkansplattformar för såväl Skånes som Sveriges och Europas utveckling så att aktörerna ska kunna agera mer tillsammans.

Skånes 33 kommuner har en nyckelroll i att skapa positiv utveckling i Skåne och är i många områden de som är närmast invånarna. Varje kommun utvecklas för sig men kan bidra till ett starkare gemensamt agerande genom samverkan. Region Skåne samverkar med kommunerna inom alla strategiska områden, både med enskilda kommuner och grupper av kom­muner. Samverkan sker också delregionalt i Skånes fyra hörn och med Skånes Kommuner, kommunernas medlemsorganisation.

Samverkansplattformar

Här finns de samverkansplattformar inom vilka Region Skåne medverkar för att utveckla Skåne

Senast uppdaterad: 3 december 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?