Det öppna Skåne är platsen där högteknologi möter akademi, stad möter landsbygd och Sverige möter kontinenten. Skåne är öppet i sinnet, öppet för alla och med ett varierat landskap. Skåne välkomnar nya människor och nya influenser.
Det öppna Skåne är hållbart, vilket innebär att både människan och platsen mår bra. Skåne är en förebild i klimatarbetet och en motor för teknikutveckling och innovation. Här har alla människor likvärdiga möjligheter att förverkliga sina mål i livet.
Att vara delaktig i samhället och engagera sig i den gemensamma framtiden är en självklarhet. Demokratin fungerar genom att ett brett spektrum av uppfattningar välkomnas. I det öppna Skåne finns livskvalitet, trygghet och framtidstro. Mångfalden är ett starkt signum, vilket innebär respekt för allas livsval och åsikter.
Region Skåne vill se ett sammanhållet Skåne, en flerkärnig arbetsmarknads- och bostadsregion där invånarna har en ljus syn på framtiden och en god livskvalitet. Detta möjliggörs av ett demokratiskt och inkluderande samhälle med förutsättningar att forma sitt liv. Ett samhälle där alla människors lika rättigheter värnas, förbättrad jämställd och jämlik hälsa, med hög tillit och tolerans till varandra och till samhället. Drivkraft för utvecklingen är livslångt lärande, en attraktiv närmiljö, högkvalitativ välfärd samt tillgång till rekreation och kultur. Vi når dit med gemensam innovationsförmåga inom både näringsliv och offentlig sektor, vilket leder till en hållbar ekonomisk, miljömässig och social utveckling.
I 25 år har Region Skåne ansvarat för utvecklingsfrågor och den regionala utvecklingsstrategin i Skåne och detta arbete har lett till många positiva förändringar för skåningarna. Våra förtroendevalda anpassar nationella åtgärder, beslutar om prioriteringar och utformar insatser efter regionala behov.
Denna strategi, den sjätte i ordningen, beskriver vad Region Skåne vill med utvecklingen i Skåne och hur vi tillsammans kan samarbeta för att möta utmaningar och skapa hållbar utveckling. Genom prioriteringar blir det lättare för alla att bidra till Skånes utveckling, tillsammans eller på egen hand. För att visa väg och skapa de bästa förutsättningarna för ett levande Skåne behöver vi tillsammans skapa ett system av samsyn, samverkan och samhandling. Vi är många som arbetar med att utveckla Skåne – Region Skåne, kommunerna, lärosäten, Länsstyrelsen Skåne, övriga statliga myndigheter, idéburen sektor, folkbildningen, näringslivet, arbetsmarknadens parter och invånarna. Alla bidrar till att möta samhällsutmaningar och utveckla Skåne hållbart enligt Agenda 2030.Skåne står inför flera utmaningar, så som lägre ekonomisk tillväxt och högre arbetslöshet än resten av Sverige, bristande transportinfrastruktur, ett utsatt säkerhetspolitiskt läge samt obalans mellan elproduktion och elkonsumtion. Det finns också en obalans mellan östra och västra Skåne. För att stärka Skånes attraktivitet och konkurrenskraft behövs hela Skåne - en storstad, snabbt växande städer och en stärkt flerkärnig ortsstruktur. Förutsättningarna i Skånes olika delar behöver bemötas och stora samhällsinvesteringar användas effektivt.För att möta utmaningarna har Region Skåne valt att prioritera fyra strategiska områden: Hela Skåne, Ökad innovation och konkurrenskraft, Stärkt delaktighet genom kompetensförsörjning, utbildning och sysselsättning samt Bättre hälsa för alla. Dessa områden behöver vi adressera och agera på gemensamt med utvecklingsaktörer för att skapa framtidstro och livskvalitet för Skånes invånare.