Landskrona fångar upp ensamma med HERO

Enkelt, gratis, kravlöst och välkomnande för alla. Detta genomsyrar Landskronas arbetssätt i projekt HERO som fångar upp många äldre men även andra åldersgrupper som känner ofrivillig ensamhet.

Grupp av äldre personer står i ring och tränar.

Fotograf: Oskar Fäldt.

Vad handlar projektet HERO om?

– Projekt HERO är en satsning i Landskrona som syftar till att förebygga fall, minska ofrivillig ensamhet och främja social samvaro. Vi riktar oss primärt till äldre, men alla som känner behov av social gemenskap är välkomna.

Hur genomförs insatsen?

– Vi arbetar med flera olika insatser under samma paraply. Det handlar om hälsosamtal, träningsgrupper, seniorvägledning, fixartjänster, fallförebyggande hembesök, måltidsvänner och mobil mötesplats, bland mycket annat. Våra aktiviteter anpassas efter olika behov och målgrupper, exempelvis med separata grupper för kvinnor eller aktiviteter som gå-fotboll för att engagera fler män.

– En särskild styrka är att vi inte bara är verksamma i stadskärnan. Med hjälp av vår mobila mötesplats når vi även ut till byar och områden där människor har svårt att ta sig in till Landskrona och där vi även ser en större risk för ofrivillig ensamhet. Vi genomför också större evenemang, som Hälsan Dag – en hälsomässa, och skickar ut vykortet Hälsonytt till stadens alla invånare över 65 år.

Vilka effekter ser ni av era insatser?

– Effekterna mäts med evidensbaserade verktyg som Dejong ensamhetsskala, som fångar både social och emotionell ensamhet. Vi ser också en tydlig ökning av deltagande i aktiviteter och hälsosamtal, och uppföljningar visar att deltagarna upplever minskad ensamhet och förbättrad hälsa. Många deltagare vittnar om hur aktiviteterna ger dem bättre livskvalitet, meningsfulla relationer och förbättrad psykisk hälsa.

Vilka utmaningar har varit svårast att hantera?

– Det har varit svårt att nå vissa målgrupper, särskilt män, socioekonomiskt utsatta grupper och personer från olika kulturella bakgrunder. För att bemöta detta har vi anpassat våra insatser, till exempel med specifika träningsgrupper för kvinnor och lågtröskelaktiviteter som mobil mötesplats.

– En annan utmaning har varit att identifiera och nå personer som lider av ensamhet. Genom tjänster som fallförebyggande hembesök och IT-stöd har vi kunnat skapa kontakt med många som annars är svåra att nå. Att vara ett projekt ger oss också möjlighet att vara flexibla och möta behoven där de uppstår.

Vad har ni för tips till andra som vill starta liknande initiativ?

– Börja med att samla ett multiprofessionellt team för att bredda kompetensen. Titta på vad som redan finns i er kommun eller region och bygg vidare på det – det är ingen idé att uppfinna hjulet igen. Var också flexibla och lyhörda för behoven i er målgrupp.

– Det är viktigt att arbeta långsiktigt och fokusera både på friskfaktorer och riskfaktorer. Undvik punktinsatser och prioritera insatser som både förebygger ensamhet och främjar hälsa. Samarbete med nätverk, föreningar och regionen kan ge värdefull inspiration och stöd.

Kontakt:

Projekt HERO, Landskrona stad
Sofie Hansson, mejl:

hero@landskrona.se

Senast uppdaterad: 23 april 2025

Fick du hjälp av informationen på denna sida?