Stort kompetensbehov för att klara Skånes elektrifiering
För att Skåne ska klara omställningen till elektrifiering behövs 20 000 personer rekryteras inom el- och energisektorn i Skåne fram till år 2040. Det visar rapporten Kritiska yrkesroller för Skånes elektrifiering – Analys av kompetensbehov och utbud av utbildningar som Region Skåne tagit fram under hösten 2024.
Skånes elförsörjning måste framtidssäkras. Stora investeringar, etableringar och omställning i form av energieffektivisering och olika energislag kommer att krävas. För att lyckas med detta krävs god tillgång till kompetent arbetskraft.
Viktiga förflyttningar behöver göras
Regionala utvecklingsnämndens satsning ”Kompetensförsörjning för Skånes elektrifiering” bygger vidare på Effektkommissionens ”Färdplan för Skånes elförsörjning 2030”. Syftet med satsningen är att mobilisera, påskynda och uppnå viktiga förflyttningar för att sedan övergå till mer långsiktig hållbar kompetensförsörjning av den regionala elektrifieringen.
– Om vi ska öka energiförsörjningen i Skåne behövs det kompetens och händer som kan bygga all den infrastrukturen som behövs. Därför har Region Skåne valt att satsa stort tillsammans med andra aktörer på att utbilda fler människor att få rätt kompetenser, säger Anna Jähnke (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Skåne och ordförande i Skånes effektkommission.
– Vi vet att många yrkesverksamma inom sektorn närmar sig pensionsåldern och i kombination med en ökad efterfrågan skapar detta ett betydande kompetensbehov inom de kritiska yrkesrollerna för elektrifiering, säger Charlotta Levin, näringslivsutvecklare och projektledare Kompetensförsörjning för Skånes elektrifiering, Region Skåne.
Utbildning på alla nivåer
Rapporten visar att satsningar behöver göras på redan utbildade, men även på utbildningar, på alla nivåer. Framförallt finns ett stort behov av installations- och serviceelektriker, VVS-montörer, civilingenjörer inom elektroteknik men även mer specialiserade kompetenser som industri- eller distributionselektriker.
I rapporten lyfter flera arbetsgivare att viktiga inriktningar idag saknas på både gymnasial- och yrkeshögskolenivå. För att fler ska utbilda sig krävs insatser för att öka branschens attraktivitet. Man behöver vara mer aktiva och visa upp sina arbetsplatser, men också nå ut till studenter om vikten av att ha en fungerande energiförsörjning ur ett samhälls- och beredskapsperspektiv.
– Att säkra kompetensen för både energiomställningen och den digitala omställningen börjar i utbildningssystemet. Vi behöver fler utbildningsinriktningar som integrerar energi och IT, samt riktade insatser för att utbilda och attrahera personer till kritiska yrkesroller inom elkraft – både hos oss och våra entreprenörer, säger Hanna Havelius, tf HR-direktör E.ON Norden.
– Vår kartläggning visar att mer kan göras för att öka kännedomen om de fantastiska karriärmöjligheter som finns, både för unga och vuxna som står inför nya utbildnings- och yrkesval. För Region Skånes del handlar det nu om att se till att branschens alla aktörer hittar samarbetsformer som kan driva Skånes elektrifiering framåt, så att vi kan säkra vårt gemensamma energibehov, säger Charlotta Levin.
Kontakt
-
Charlotta Levin
Näringslivsutvecklare- E-post: Charlotta.Levin@skane.se
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Kompetensförsörjning
- Energiförsörjning
Senast uppdaterad: 17 januari 2025