Publicerad: 25 februari 2025

Skåne får skjuts av regeringens STEM-strategi – en satsning på kompetens inom teknik och naturvetenskap

Region Skånes pågående satsning för att öka kompetensen inom teknik och naturvetenskapliga ämnen får extra draghjälp av den nationella STEM-strategi som regeringen nu har presenterat. STEM står för naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik och syftet med strategin är att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Företag och organisationer i Skåne ser ett starkt behov av fler personer med kompetens inom STEM. Region Skåne möter behovet med en regional kraftsamling, STEM UP. Ingrid Weimers Reader är projektledare.

– Att trygga företagens ökande behov av STEM-kompetens i Skåne är avgörande för att Skåne ska fortsätta driva innovation och tillväxt. Därför är vi redan igång med en regional satsning, STEM UP, där vi ser samarbete och utbyte som centralt eftersom utmaningen finns i så många regioner, länder idag. Vi ser fram emot hur den nationella STEM-strategin kan stärka vår regionala och lokala kraftsamling, säger Anna Jähnke (M), ordförande i Region Skånes regionala utvecklingsnämnd. 
 
STEM UP är en flerårig regional satsning delfinansierad av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Satsningen leds av Region Skåne i nära samarbete med akademi, företagsfrämjande aktörer och offentlig sektor i Skåne och drivs framåt genom tre delspår: Barn och ungas intresse, Internationella talanger och Attraktiva arbetsgivare. 
 
– Många av våra insatser går helt i linje med den nationella STEM-strategin, så som lärarfortbildning, att vi fångar upp barn och ungas intresse tidigare och särskilda insatser för att också fånga upp individer som idag inte söker sig till tekniskt orienterade utbildningar. Men vi har också det livslånga lärandet i fokus – vi ska ta reda på hur företagen kan blir bättre på att behålla och utveckla sin personal och härigenom också attrahera ny. Och vi ska göra det enklare för internationella talanger att hitta till och landa rätt i Skåne, säger projektledare Ingrid Weimers Reader, Region Skåne.  
 
Några exempel på insatser som är igång eller planeras i Skåne är: 

  • Kartläggning av elevers tankar och synpunkter kring matteundervisningen som underlag till planering av matematikundervisning och kompetensutvecklingsinsatser.   
  • Kompetensutveckling för studie- och yrkesvägledare  
  • Teknikkollo för tjejer  
  • Programmeringsworkshop för barn i utsatta områden  
  • En större lärarkonferens med inspiration från Danmarks ´Big Bang´ 
  • En digital skånsk plats som riktar sig till internationella talanger, med jobbannonser och vägledning in i Skåne, som gör det enklare att komma till Skåne och landa rätt här. 
  • Kartläggning för att ta reda på vilka behov som finns hos företagsfrämjande aktörer och hos små- och medelstora företag i arbetet med strategisk kompetensförsörjning.  

– STEM UP möjliggör just en kraftsamling i Skåne, det stannar inte vid en projektsatsning. Det som kommer ut av detta ska göra en bestående skillnad och integreras i Region Skånes kompetensförsörjningsuppdrag. Vi arbetar långsiktigt med planering och dimensionering av utbildningar, medvetna- och effektiva studie- och yrkesval och kompetensutveckling och livslångt lärande, summerar Maria Heinesson Grynge, projektägare och chef för Näringsliv och kompetensförsörjning på regional utveckling, Region Skåne. 

Webbinarium med panel - den 25 april

Region Skåne sätter regeringens ”STEM-strategi för Sverige"  i en skånsk kontext tillsammans med inbjudna representanter från näringsliv, kommuner och utbildningsaktörer. Vad betyder strategin för näringsliv, kommun, region och utbildningsaktörer i Skåne? Vad krävs det av oss regionalt och lokalt för att möta upp regeringens målsättningar kring ökade matematikkunskaper, och ökat söktryck till STEM-utbildningar? Du får höra olika perspektiv, i ett samtal som utgår ifrån den nationella strategins målsättningar och insatser. 

Läs mer om webbinariet och anmäl dig här.

Läs mer om hela kraftsamlingen på skane.se/stemup  

Fakta om STEM UP 

STEM UP är en kraftsamling som ska säkra att näringsliv och organisationer i Skåne får tillgång till viktig kompetens inom STEM-ämnena naturvetenskap, teknik, ingenjörskap och matematik. Denna kompetens är starkt efterfrågad och tillgången är avgörande för Skånes konkurrenskraft och fortsatta tillväxt. Satsningen genomförs 2024–2026 med mål att utveckling av arbetssätt och samverkan blir långsiktigt. Projektet delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och leds av Region Skåne i nära samarbete med akademi, företagsfrämjande aktörer och offentlig sektor i Skåne. Med utforskande och testande karaktär drivs kraftsamlingen fram via tre delspår: Barn och ungas intresse, Internationella talanger och Attraktiva arbetsgivare.