”Hur företagen lyckas säkra STEM-kompetensen avgör deras utveckling och överlevnad”
Globala utmaningar och teknologiska förändringar ökar företagens behov av kompetens inom STEM (Science, Technology, Engineering och Mathematics). Omvänt så försvårar kompetensbrist inom STEM den gröna och digitala omställningen för många skånska företag. Anders Elmevik, näringslivsutvecklare på Region Skåne, berättar hur regionen jobbar med frågan genom Skånes satsning STEM UP och delprojektet ”Attraktiva arbetsgivare”

Anders Elmevik, näringslivsutvecklare på Region Skåne och delprojektledare i Skånes satsning STEM UP.
– Det krävs olika insatser för att öka tillgången till STEM-kompetens i Skåne. Inom delprojektet Attraktiva arbetsgivare sätter vi fokus på att utveckla stödet till små och medelstora företag, för att stärka deras förmåga att attrahera, utveckla och behålla kompetens inom STEM, säger Anders.
Hur utvecklar ni stödet till företagen i Skåne?
– Region Skånes roll är samlande. Flera skånska företagsfrämjande aktörer, som IUC Syd, Open Tech och Medicon Village ger redan bra stöd till företag med STEM-kompetensutmaningar. Genom att öka samverkan, gemensamt lärande och rutiner för att slussa företag till andra aktörer, kan vi hjälpa fler företag. Det är i företagen det ska hända, men för att nå många företag så arbetar vi med företagsfrämjande aktörer, som på olika sätt hjälper företagen.
Vilket typ av stöd kan man få som företag?
– Det kan exempelvis handla om att få hjälp med ökad insikt om utmaningarna med den gröna och digitala omställningen och med att definiera framtida kompetensbehov efter nya affärsmodeller, men det kan också handla om stöd till utbildning, nätverk och rekrytering.
Vad är den största utmaningen?
– Att företagen inte vet vad de ska efterfråga, att man fastnar i “brandkårsutryckningar” och inte ser vad som ingår i ett mer långsiktigt, strategiskt kompetensförsörjningsarbete och hur det spelar en nyckelroll i företagets utveckling och överlevnad.
Vad är aktuellt just nu i detta delprojekt?
– Vi har nyss genomfört en kartläggning där vi har gjort intervjuer med ett antal skånska företagsfrämjande aktörer. Vi ville veta mer om vilket stöd dessa aktörer erbjuder företagen idag och hur aktörerna ser på vägen fram, vad som bör utvecklas för skånska företag som vill och kan växa.
Vad är insikterna hittills och vad är nästa steg?
– Kartläggningen ger oss en utgångspunkt för ökad dialog med fler företagsfrämjande aktörer. Om Region Skånes roll är att vara samlande så måste vi öka dialogen med och mellan de viktiga stödaktörerna, inklusive kommunernas näringslivsenheter. Alla kan inte göra allt, men tillsammans kan vi ge företag med STEM-kompetensbehov hjälp på vägen.
När kommer vi se resultat inom detta område?
– Att skapa relationer, bygga förtroende och samverkan tar tid och måste få ta tid. Vi är bara i början av en resa som sträcker sig långt utanför projektet. Men om relevanta stödaktörer har mer kunskap om hur företagens behov av STEM-kompetens kan mötas, kan skånska företag stå bättre rustade och förbli konkurrenskraftiga i den gröna och digitala omställningen.
Fakta om STEM UP
STEM UP är en kraftsamling som ska säkra att näringsliv och organisationer i Skåne får tillgång till viktig kompetens inom STEM-ämnena naturvetenskap, teknik, ingenjörskap och matematik. Denna kompetens är starkt efterfrågad och tillgången är avgörande för Skånes konkurrenskraft och fortsatta tillväxt.
Satsningen genomförs 2024–2026 med mål att utveckling av arbetssätt och samverkan blir långsiktigt. Projektet delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och leds av Region Skåne i nära samarbete med utbildningssystem, kommuner, näringsliv, företagsfrämjande aktörer och offentlig sektor i Skåne.
Med utforskande och testande karaktär drivs kraftsamlingen fram via tre delspår: Barn och ungas intresse, Internationella talanger och Attraktiva arbetsgivare.
Läs mer om STEM UP här:
Skånes STEM-satsning
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Kompetensförsörjning
- STEM UP
Senast uppdaterad: 8 maj 2025