Skånska bönor, ärtor och spannmål – avgörande för svensk framtida livsmedelsförsörjning
Region Skåne medfinansierar en satsning på framtidens livsmedel, som leds av Lunds universitet. Livsmedelscentrum FORCE ska stärka svensk livsmedelsberedskap.
Skånska råvaror som bönor, ärtor och spannmål kommer att spela en avgörande roll i Sveriges framtida livsmedelsförsörjning. Med stöd från forskningsrådet Formas och en stark regional medverkan från bland annat Region Skåne ska det nya nationella centrumet FORCE (Center for Food Resilience and Competitiveness) bidra till ett mer konkurrenskraftigt och resilient livsmedelssystem.
FORCE är ett av fem nya nationella livsmedelscentrum som tillsammans finansieras med 300 miljoner kronor. Här samlas näringsliv, forskare och offentliga aktörer för att stärka Sveriges beredskap, konkurrenskraft och innovationsförmåga inom livsmedelssektorn.
Målet är att bygga ett livsmedelssystem som inte bara är hållbart och motståndskraftigt i kristid, utan även lönsamt i fredstid. Centrumet ska förbättra kunskap och samverkan i värdekedjor för spannmål, bönor och ärtor – råvaror som är centrala i ett resilient svenskt livsmedelssystem.
Ett starkt skånskt engagemang
Skånes välutvecklade livsmedelssektor och starka forskningsmiljöer, är centrala för att säkerställa ett hållbart och lönsamt livsmedelssystem. Region Skåne är en betydelsefull medfinansiär och kommer bidra med både resurser och engagemang. Satsningen kompletterar regionens övriga insatser inom ramen för Skånes livsmedelsstrategi och understryker vikten av regional samverkan för att möta globala och nationella utmaningar.
– Med tanke på Skånes styrkor inom livsmedelsproduktion och forskning är det glädjande att regionens aktörer nu får bidra kraftfullt till dessa nationella initiativ, säger Helena Grahn, ledamot i regionala utvecklingsnämnden och ordförande för Region Skånes parlamentariska grupp med ansvar för översyn av Skånes livsmedelsstrategi.
I FORCE deltar en bred uppsättning aktörer. Utöver Lunds universitet och Region Skåne ingår bland annat skånska företag, Malmö stad och Helsingborgs stad, Länsstyrelsen Skåne samt Sveriges lantbruksuniversitet och Kungliga Tekniska Högskolan.
Fakta: Centrumbildningar för ökad beredskap och konkurrenskraft i livsmedelssystemet
De fem nya livsmedelscentrum som nu bildas nationellt har finansiering under fyra år och förväntas sätta ett betydande avtryck på Sveriges försörjningsförmåga. Tillsammans adresserar de målsättningar om en fossilfri svensk livsmedelskedja, förbättrad resiliens genom måltidsperspektiv, en cirkulär försörjningsmodell utan avfall, ökad svensk konkurrenskraft och hur vi kan upptäcka och hantera hot mot livsmedelsförsörjningen.
Kontakt
-
Jenny Bergsten
Näringslivsutvecklare livsmedel- E-post: Jenny.Bergsten@skane.se
Senast uppdaterad: 2 december 2024