Publicerad: 9 december 2024

Hög klimatmedvetenhet men ökad pessimism hos skåningar

Fler än 2000 skåningar har deltagit i en ny medborgarundersökning, Skånepanelen, där Region Skåne har ställt frågor om klimat- och energifrågor. Undersökningen, som även genomfördes 2014 och 2018, visar en fortsatt hög medvetenhet om klimatförändringar – men också ökande pessimism kring möjligheten att lösa klimatutmaningen.

Man har parkerat sin cykel vid återvinningsstationen där han håller på att lägga in tidningar.

– Det här är en väldig viktig enkät och ett bra underlag för vårt fortsätta arbete med Klimat- och energistrategin som kommer att bli vårt verktyg för att nå målen för 2030. Resultatet ger oss insikt om att skåningarna har stor kunskap om klimatförändringarna, vad som behöver göras och att de är villiga att ta ansvar, men även att det finns höga förväntningar på de offentliga aktörerna, säger Tony Rahm (M), ordförande för Klimatsamverkan Skåne och ordförande i Region Skånes Hållbarhetsberedning. 

Viktiga resultat i korthet: 

  • Klimatförändringarna är ett allvarligt problem: 9 av 10 ser det som ett globalt problem och 8 av 10 anser att det påverkar dem personligen. '
  • Ökad pessimism: Antalet som ser dystert på människans möjlighet att hantera klimatkrisen har ökat tydligt jämfört med 2018 och är nu nästan dubbelt så många som de som är optimistiska till en lösning.
  • Solkraft och vindkraft i topp: Solkraft (63 procent) och vindkraft (62 procent) är de elproduktionsslag som flest vill satsa på i Skåne och majoriteten är positiva till att bo nära sådana anläggningar. Samtidigt anser 44 procent att kärnkraft bör utvecklas, men över hälften av de tillfrågade är negativa till att bo nära ett kärnkraftverk. 
  • Krav på större offentligt ansvarstagande: Drygt 8 av 10 skåningar vill att staten, regionen och kommunerna tar ett större ansvar för klimatförändringarna, medan synen på individens ansvar har minskat sedan 2018. De flesta anser att näringslivet ska ta ett större ansvar för att genomföra åtgärder för klimatet. 
  • Klimatsmarta val idag: Många skåningar avstår från längre flygresor, minskar matsvinnet och väljer miljövänliga alternativ, t ex äter mer vegetarisk kost, placerar sina pengar i klimatvänliga sparformer, cyklar, åker kollektivt, minskar sin elanvändning hemma, handlar second hand.  

Resultaten används för regional strategi 

Syftet med undersökningen är att öka kännedom och förståelse för skåningarnas kunskaper och inställning i klimat- och energifrågor. Resultaten används som underlag i det pågående arbetet där Region Skåne, Länsstyrelsen Skåne och Energikontor Syd tillsammans uppdaterar Skånes regionala klimat- och energistrategi. Strategin ska ge vägledning för klimatarbetet och redovisa mål och åtgärder för att minska klimatutsläppen och bidra till energiomställningen i Skåne. 
– Att så många skåningar engagerar sig och bidrar med sina åsikter visar hur angelägen klimatfrågan är. Vi tar med oss resultaten i det fortsatta arbetet med att minska klimatpåverkan och skapa ett hållbart Skåne,” säger Jens Sörvik, chef för miljö och hälsa på Region Skåne. 

Rapporten; Skånepanelen 3: 2024 - Klimat (www.skane.se) 
Övriga rapporter från Region Skånes medborgarundersökning ”Skånepanelen”. (www.skane.se)  

Fakta om enkäten

Undersökningen har genomförts mellan den 17 september och den 14 oktober 2024 av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator). Målgruppen för undersökningen är personer bosatta i Skåne som är 16 år eller äldre. Urvalet är medlemmarna i Region Skånes webbpanel Skånepanelen som består av drygt 9 000 personer. I denna undersökning kontaktades halva Skånepanelen, personerna som blev kontaktade valdes slumpmässigt från panelen. Svarsfrekvensen blev 46 procent. 

Kontakt

Senast uppdaterad: 9 december 2024