Så ser framtiden ut för Skånes jordbruksmark
Skåne står för en tredjedel av Sveriges livsmedelsproduktion. Här är jordbruksmarken bland de bästa i världen. Samtidigt är det i Skåne som mest jordbruksmark försvinner till andra ändamål. Men vad används marken egentligen till och hur kan det påverka framtidens jordbruk i Skåne?
En dryg sjättedel av Sveriges totala jordbruksmark finns i Skåne. De senaste 20 åren har 7 procent av den skånska jordbruksmarken tagits i anspråk till annat än jordbruk. En mindre del har använts till bebyggelse och infrastruktur medan den största delen är mark som inte längre brukas och nu växer igen.
– Jordbruksmarken i Skåne är en viktig resurs att värna om på såväl kort som lång sikt. På kort sikt handlar det om Sveriges möjligheter till självförsörjning av livsmedel i ett osäkert säkerhetspolitiskt läge. På längre sikt handlar det om att värna om vårt bidrag till den globala livsmedelsförsörjningen i klimatförändringens spår, säger Camilla Anderson, samhällsplanerare, Region Skåne.
Framtida scenarier pekar på att omkring en tiondel av den skånska jordbruksmarken kan behöva användas till annat än jordbruk fram till år 2120. Utöver nya bostäder kan också ökat behov av energiproduktion och klimatförändringar, som havsnivåhöjning, leda till att mer av jordbruksmarken behöver användas till annat.
Få en fördjupad bild av framtiden för Skånes jordbruksmark
På torsdag, 21 november, presenterar Region Skåne en ny rapport om hur jordbruksmarken i Skåne har förändrats de senaste 20 åren. Dessutom ges en långsiktig bild av hur framtiden kan se ut när mer av denna bördiga jord kan behöva tas i anspråk för annan utveckling i Skåne. Passa på att få en fördjupad bild av framtida utmaningar och möjligheter för Skånes jordbruksmark.
Datum: 21 november
Tid: 10- 11:45
Kontakt
-
Camilla Anderson
Samhällsplanerare- E-post: Camilla.Anderson@skane.se
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Regional fysisk planering
- Livsmedel
Senast uppdaterad: 20 november 2024