Skåne blir en del av Litteraturkartan – berättelserna som formar vår plats på jorden
Med start i maj kan du vandra genom Skånes landskap via texter av både kända och bortglömda författare. Den digitala Litteraturkartan knyter ihop platser med litterära röster – ett projekt där Region Skåne nu kliver in som samarbetspartner. Den 16 april bjuds bibliotek, museer, hembygdsföreningar och kommuner in till en inspirationsdag i Malmö.

”Vi ser stor potential i att lyfta fram det skånska litteraturarvet som en viktig del av det bredare kulturarvet”, säger Annelien Van Der Tang Eliasson, utvecklare på Region Skånes kulturförvaltning. Foto: Kulturförvaltningen
Vill väcka liv i Skånes litterära platser
Snart tar Skåne plats på den litterära kartan – bokstavligen. Från och med i maj blir Skåne en del av den digitala Litteraturkartan där texter från den svenska litteraturskatten kopplas till verkliga platser. Användaren kan klicka sig fram genom ett landskap fyllt av berättelser – från Ellen Key i Vitemölla till Ossian Elgström i Hässleholm.
– Litteraturkartan är ett sätt att upptäcka vår omgivning genom berättelser. Du kan följa en specifik författares spår, eller bara låta nyfikenheten styra. Det är både en resa i litteraturen och i landskapet,” säger Annelien van der Tang Eliasson, utvecklare kulturens rum och platser samt kulturarv.
Projektet är ett initiativ från Litteraturbanken, som sedan 2004 arbetar för att göra äldre svensk litteratur tillgänglig för fler. I dag finns kartor för bland annat Halland, Blekinge och Värmland – och nu står Skåne näst på tur. Region Skåne är med och möjliggör projektet genom att finansiera det regionala innehållet.
– Vi har samarbetat med Litteraturbanken tidigare, och de uttryckte en stark önskan om att inkludera Skåne, inte minst med tanke på Linnés resa genom landskapet, säger Annelien.
För bibliotek, museer – och alla som arbetar med platsens berättelser
Litteraturkartan är inte bara ett verktyg för den litteraturintresserade privatpersonen. Den har också stor potential för aktörer som arbetar med kulturarv, platsutveckling och berättande i vid bemärkelse. Det kan vara bibliotek som vill lyfta sin lokalsamling, museer som ser en chans att koppla föremål till litterära skildringar, hembygdsföreningar med muntliga traditioner eller kommuner som arbetar med hållbar turism.
– Det fina med kartan är att den kan användas på så många sätt. Vi vill att aktörer i regionen ska känna att de kan ta den till sig och utveckla egna initiativ kring de litterära platserna, säger Annelien.
Inspirationsdag i Malmö 16 april
För att samla inspiration, idéer och samarbetspartners bjuder Region Skånes kulturförvaltning in till en heldag i Malmö den 16 april. Målgruppen är bred – bibliotek, museer, arkiv, hembygdsföreningar, kommunala kulturstrateger och destinationsutvecklare (DMO). Programmet fokuserar på hur litteratur kan användas som verktyg för att levandegöra platser och hur man kan samverka över organisationsgränser.
– Vi hoppas att många tar chansen att delta. Det är en dag för erfarenhetsutbyte, inspiration och kanske början på nya samarbeten, säger Annelien. Tillsammans kan vi väcka liv i litteraturens platser och göra dem tillgängliga för fler.
Kort om Litteraturkartan
- Lansering av Skånes litteraturkarta: 6 maj 2025
- Bakom projektet: Litteraturbanken i samverkan med Region Skåne
- Andra regioner på kartan: Bohuslän, Dalsland, Västergötland, Halland, Blekinge, Värmland
Kontakt
Annelien Van Der Tang-Eliasson
Utvecklare kulturens rum och platser samt kulturarvSenast uppdaterad: 20 mars 2025