Publicerad: 26 mars 2025

Mim på bibliotek inspirerar barn till läsning

Hur känns det att vara en sur, nyväckt grävling? Eller att sticka sig på granbarr? Det är ett par av de saker som barn och bibliotekspersonal i Skåne nyligen har fått utforska tillsammans i Expressteaterns läsfrämjande projekt Läs med hela kroppen!

En tecknad logga med fantasifulla färgglada djur och föremål och texten Läs med hela kroppen!

Under hösten 2024 och början av 2025 har skådespelarna och mimartisterna Vidisha Mallik och Ed Damron från Expressteatern i Malmö besökt biblioteken i Arlöv, Staffanstorp och Rosengård i Malmö. Där har de mött bibliotekspersonal, fritidspedagoger och barn i åldern 7–9 år och genomfört workshops med mim- och teaterövningar med utgångspunkt i olika barnböcker.

 – Det har varit roligt att använda mim som ett verktyg för att uppleva böckernas värld med barnen. Det blir roligt och kravlöst, ingen prestation, utan att vara i nuet med berättelsen, säger Vidisha Mallik.

Tar fram nya läsfrämjande metoder 

Besöken på de tre biblioteken är en första del av Expressteaterns tvååriga läsfrämjandeprojekt, ”Läs med hela kroppen!” som fått stöd från Region Skånes Lärandespår och är en del av Läsfrämjandelyftet Skåne. Syftet med projektet är att tillsammans med barn och bibliotekspersonal utforska läsfrämjande metoder med hjälp av mim och teater – och att ta fram nya övningar som exempelvis kan användas på bibliotek.

 – Att utbyta tankar med bibliotekarierna har varit intressant, om hur de arbetar med litteratur gentemot barn och ungdomar. Bibliotekarierna var väldigt observanta, och kom med skarp blick och analys om övningarna, säger Ed Damron.

Kreativa barn gav böckerna liv

Det var bibliotekarierna som föreslog de barnböcker som sedan låg till grund för övningarna, där barnen var med och skapade berättelserna genom att mima. Barnen fick uppleva miljöer, karaktärer och känslor i böcker som Hej Flugo av Tedd Arnold, Dödskallen av Jon Klassen, Vresiga grävlings jul av Paul Wright och Prinsessan på den giftiga ärtan av Wiley Blevins. 

 – Mim tillåter barnen att känna på skogens träd, snö och havet som finns i berättelserna. De kan känna hur sur Grävlingen känner sig när hen blir väckt, och hur glad Prinsessan blir när hon lyckas återerövra sin rikedom. Mim, och barnens fantasi, gör böckerna mer levande, säger Vidisha Mallik.

Skapade lust att läsa

Barnen överraskade hela tiden med sina förslag om hur man skulle skapa eller ändra på en berättelse. Det var fantastiskt att se deras engagemang och entusiasm, men också hur övningarna skapade läslust, tycker Ed och Vidisha.

 – Barnen var så snabba att mima med i böckerna, och så kreativa i att skapa egna berättelser!  När vi var ”inne” i böckerna med dem, hade de så lätt att uppleva miljöer och karaktärernas känslor. Och när vi hade mimat en del av bokens berättelse ville barnen veta hur det går, och låna boken.

Sprider metoden till fler bibliotek

I april börjar nästa fas av projektet, med besök på ytterligare sju bibliotek, i Vellinge, Brösarp, Bara, Onslunda, Eslöv, Svedala och Ängelholm. Övningarna från projektet samlas i ett kompendium, som bibliotekspersonal kan ta del av framöver. 
Dessutom ordnar Expressteatern två fortbildningsdagar för bibliotekspersonal kring metoden, den 23 april och den 17 september. Till dagen i september finns det fortfarande platser kvar och möjlighet att anmäla sig.

Ed och Vidisha ser fram emot att sprida metoden till fler bibliotek, inte minst eftersom den fungerade så bra på de tre första biblioteken som deltog.

 – Trots att bibliotekarierna sa att de ”inte är mimare”, så var de med i övningarna, och flertalet har använt sig av metoderna i sin egen verksamhet och sagostunder!  Man kan med fantasin känna efter, känna på snö som är kall eller granen som sticks; man behöver inte ha så mycket rekvisita, utan man kan använda kroppen och sinnen.