Precisionstecknare, skomodellör, bokkonstnär, djurkonservator, domkyrkoorganist eller kanske trapetskonstnär?
Inkomsterna varierade kraftigt mellan olika konstnärliga yrkesområden i Sverige åren 2019 och 2021. Yrkesområden där merparten var kombinatörer eller renodlade egenföretagare hade generellt sett lägre inkomster än yrken som hade mer renodlad inkomst från anställning. Det visar en ny pilotstudie som Konstnärsnämnden och Myndigheten för kulturanalys har tagit fram.

Kollektivverkstaden Monumental i Malmö är en kollektiv arbetsplats för konstnärer och organisationer där de kan fullfölja större projekt till utställningar, utsmyckning och andra uppdrag. På bilden konstnären Margit Brundin. Foto: Karin Auran Frankenstein
Komplex inkomstbild för konstnärligt yrkesverksamma
Syftet med studien är att få bättre kunskap om inkomstens sammansättning för konstnärligt yrkesverksamma i den skapande kärnan av de kulturella och kreativa branscherna. Eftersom deras inkomster varierar i storlek, samt kommer från både anställning och företagande och från olika arbets- och uppdragsgivare är den samlade inkomstbilden komplicerad jämfört med för många andra yrkesgrupper bland övriga förvärvsarbetande. Myndigheten för kulturanalys och Konstnärsnämnden pekar därför på vikten av nya statistiska metoder för att beskriva hur den samlade inkomsten ser ut för konstnärligt yrkesverksamma och för att kunna följa inkomsterna över tid.
Pilotstudien och dess fokus
Pilotstudien har fokus på hur inkomsterna såg ut för personer vars verksamhet utgår från eller består av ett konstnärligt skapande och en konstnärlig kompetens. I pilotstudien kallas denna grupp för konstnärligt yrkesverksamma.
Gruppen konstnärligt yrkesverksamma, är ett utsnitt av de aktörer som finns inom de kulturella och kreativa branscherna (KKB) och utgör den så kallade skapande kärnan. Gruppens storlek var 55 642 personer under 2021 vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av samtliga yrkesverksamma inom KKB.
Definitioner och begrepp
I pilotstudien finns även definitioner och begrepp och en kortfattad beskrivning av Standard för svensk yrkesklassificering (SSYK) samt en Tabellbilaga, som ger en detaljerad – och intressant – lista över pilotstudiens utvalda yrkeskoder, dvs en lista över yrkeskategorierna och yrkesbenämningarna inom desamma.
Pilotstudien är ett samarbete mellan myndigheterna Konstnärsnämnden och Myndigheten för kulturanalys (Kulturanalys). Konstnärsnämnden har bland annat i uppdrag att analysera och sprida kunskap om konstnärers ekonomiska och sociala villkor. Kulturanalys ansvarar i sin tur för den offentliga statistiken på kulturområdet samt har ett brett uppdrag att analysera och redovisa effekter av förslag och genomförda åtgärder inom kulturpolitiken.
-
Ämnesområde:
- Kulturutveckling
- Startsida
Senast uppdaterad: 2 oktober 2024