Gå till sidans innehåll

Utveckling Skåne

Publicerad: 26 augusti 2024

Poesi för nybörjare på jubileumsfestival i Kristianstad

Den 4–7 september är det dags för Kristianstad bokfestival och Kulturkvarteret Kristianstad att fira dubbeljubileum med en festival där musik och litteratur får ta plats tillsammans. En del av festivalen är ett program om poesi för nybörjare som bygger på ett Experimentspårsprojekt. Vi ställde några frågor bokfestivalsamordnaren Ulrika Thorsson på Kristianstads stadsbibliotek om jubileet och poesin.

Programpunkten Poesi för nybörjare – litteraturens livsviktiga koncentrat med Ann Lingebrandt, producent för Dagens dikt på Sveriges Radio Malmö, David Zimmerman, författare och kritiker, samt poeten UKON (Ulf Karl Olov Hansson) är en del av Jubileumsfestivalen i Kristianstad den 4–7 september.

I år fyller Kristianstad bokfestival 25 år och Kulturkvarteret Kristianstad 10 år – och det blir en jubileumsfestival den 4–7 september. Berätta vad det innebär!

Vi firar med en gemensam festival i hela huset och extra många program. Det blir både författarsamtal, konserter och föredrag.

Vilka höjdpunkter i programmet ser du själv mest fram emot?

Alla fina författare som vi har lyckats locka hit och som kommer med nya böcker i höst, till exempel Karolina Ramqvist och Göran Greider. Naturligtvis också programmen som handlar om poesi!

Berätta mer om Poesi för nybörjare, en programpunkt på festivalen som samtidigt är ett Experimentspårsprojekt!

Under festivalen har vi två program:

Till fredagskvällen har vi bjudit in Ann Lingebrandt, producent för Dagens dikt, poeterna Ulf Karl Olov Hansson, UKON, och David Zimmerman för ett samtal kring poesi. Hur gör man när man läser, vad ska man börja med och hur låter poesi? UKON kommer att läsa högt för oss.

Mer uppläsning blir det sedan på lördagen då Göran Greider, Hanna Rajs och en lokal poet Johan Martinsson läser ur sina diktsamlingar. För jag tycker att poesi gärna kan upplevas högt, Hanna har till exempel ett speciellt sätt att läsa och texten kommer fram på ett fint sätt.

Varför ville ni testa Poesi för nybörjare?

Av erfarenhet vet vi att många tycker att det är svårt att närma sig poesi. Men om vi skapar ett program där du som ändå vill testa får nycklar av några proffs kanske steget inte blir så långt.

Vilket mottagande hoppas du på?

Att många tar chansen att komma lyssna både på samtal och uppläsningar och upptäcker att poesin kan vara något just för dem.

Kontakt

Senast uppdaterad: 26 augusti 2024