Utveckling Skåne

Nationella minoriteter

Att skapa möjligheter för Sveriges nationella minoriteter att bevara, synliggöra och utveckla sin kultur, sitt kulturarv och sitt språk är angeläget för ett kulturliv präglat av mångfald. Barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna språket är särskilt prioriterat.

Illustration: Mot en ljusgrå bakgrund syns vita siluetter av barn och vuxna. Två vuxna håller var sitt barn i handen och ett barn i kjol sträcker ut armarna som om hen flyger. En person i långt hår och kort kjol står rakt upp och ner. I mitten med tre siluetter på varje sida bildas en ring av fem olika cirklar. Varje cirkel symboliserar en nationell minoritet genom sin flagga eller symbol. Cirklarna är i färg.

Samer, tornedalingar, sverigefinnar, romer och judar är Sveriges fem erkända minoriteter. I språklagen anges att de nationella minoritetsspråken är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet. 

Minoritetslagen från 2010 är en rättighetslag och handlar om att skydda och främja de nationella minoriteternas språk och kultur samt ge minoriteterna inflytande och delaktighet som en del av de mänskliga rättigheterna.

Region Skåne ser arbetet med uppfylla lagens intentioner på kulturområdet som en långsiktig insats. Arbetet ska göras i dialog med de nationella minoriteterna, Länsstyrelsen Skåne och Skånes kommuner.

Stöd till nationella minoriteters kulturverksamhet

För att främja och stärka de nationella minoriteternas möjlighet att behålla sina kulturella rötter och språk kan de nationella minoriteternas organisationer och föreningar söka stöd.

Kontakt

Senast uppdaterad: 20 augusti 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?