Kulturarv
Region Skånes roll är att verka för att Skåne ska vara en stark kulturarvsregion. I samverkan med relevanta aktörer främjar Region Skåne kompetensutveckling, kunskapsutbyten och professionella nätverk.
Utvecklingsarbetet ska främja kulturarv som viktig resurs för långsiktig hållbar samhällsutveckling.
Kulturarvet, såväl det materiella som det immateriella, ska vara tillgängligt för de som bor, besöker och verkar i Skåne. Ett tillgängligt kulturarv som ger kunskap om och skapar intresse för samhällets historia och utveckling bygger på en hållbar hantering av arkiv och samlingar.
Nya insatser 2024
För att främja förutsättningarna för att samla, vårda och bevara de kulturhistoriska samlingarna stärker Region Skåne arbetet med samlingarna och deras tillgänglighet, bland annat genom ett utökat verksamhetsstöd till Regionmuseet Skåne och Skånes hemslöjdsförbund.
Regionsamverkan Sydsverige (RSS) sammankallar ett nationellt utvecklarnätverk kopplat till kultursamverkansmodellens områden museer, arkiv och hemslöjd. Till nätverksträffarna bjuds även Riksantikvarieämbetet, Nämnden för hemslöjdsfrågor och Riksarkivet in.
Under 2024 producerar RSS en utbildningsfilm om kulturarv och kulturmiljö med politiker i region och kommun som målgrupp. Filmen tas fram i samarbete med Riksantikvarieämbetet. Syftet med filmen är att tydliggöra vem som ansvarar för vad. Filmen tydliggör begrepp som kulturarv och kulturmiljö och hur arbetet inom sektorn finansieras.
Under våren 2024 förnyades Region Skånes samarbetsavtal med Riksarkivet och Nämnden för hemslöjdsfrågor. Samverkansavtalen utgår från en gemensam önskan om att utveckla kulturarvsområdet i Skåne och lyfta fram det mervärde som kan uppkomma genom samverkan.
Pågående utvecklingsarbete
Trelleborgs Museer och Skånes Arkivförbund beviljades särskilda utvecklingsmedel i slutet av 2023 för två utvecklingsprojekt med fokus på nationella minoriteters kulturarv – en del i Sveriges gemensamma kulturarv.
Skånes Arkivförbunds projekt ska bevara och göra Sveriges fem erkända nationella minoriteters skrivna kulturarv tillgängligt. Projektet kommer till stor del bygga på ett nära samarbete med nämnda målgrupp, med utgångspunkt i deras behov och önskemål gällande den egna arkivbildningen.
Trelleborgs Museer ska under 2024 producera och visa en utställning som lyfter den sverigefinska kulturen. Det blir en samlingsutställning med många aktörer och med en variation av konstnärliga uttryck som poesi, musik, dans och bild. Till utställningen ska det knytas flera olika kringaktiviteter.
Utvecklingsarbetet kopplat till samarbetet med Länsstyrelsens Skåne, Kristianstad högskola, SLU Alnarp och de skånska kommunerna kring skånsk landskapsdag utvärderas under 2024. Nätverket/konferensen MUSUND är prioriterat som en viktig förutsättning för både det regionala och det Öresundsövergripande samarbetet, men även det nätverket/konferensen utvärderas i år. Konferensen går av stapeln den 25–26 september i Köpenhamn på temat ”Museerna och det obekväma” och syftar till teman och områden inom det museala fältet som på olika sätt kan vara problematiska, utmanande eller som på andra sätt ”skaver”.
Det kulturpedagogiska nätverket (KPN) erbjöds att tillsammans med bibliotekspersonal på de skånska folkbiblioteken gå en kurs i tillgänglig kommunikation. Kursen fortsatte in i 2024 och en återträff är planerad till i början av oktober. Den 29–30 augusti arrangeras de årliga KPN-verksamhetsdagarna, i år med Helsingborgs museum som värd, då KPN lär av varandra.
Kontakt
-
Nina Ekberg
Utvecklare kulturarv- E-post: Nina.Ekberg@skane.se
- Telefon: 040-675 37 06
-
Caisa Lindfors
Utvecklare kulturarv och förvaltningsövergripande ansvar för nationella minoriteter- E-post: Caisa.Lindfors@skane.se
- Telefon: 040-675 37 62
-
Annelien Van Der Tang-Eliasson
Utvecklare kulturens rum och platser samt kulturarv- E-post: Annelien.VanDerTang-Eliasson@skane.se
- Telefon: 040-675 37 40
Senast uppdaterad: 20 augusti 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?