Kultur och hälsa
Området kultur och hälsa är tvärsektoriellt och avser kultursektorns samverkan med hälso- och sjukvården, äldreomsorgen samt de aktörer som verkar förebyggande inom ett brett folkhälsoområde.
Att främja allas möjlighet till kulturupplevelser och delaktighet i kulturlivet är en viktig del i arbetet för jämlik hälsa i befolkningen.
Forskning har visat att kulturupplevelser kan förebygga ohälsa genom att ge människor en känsla av sammanhang och en bättre beredskap att möta sjukdomar, psykiska trauman och sociala problem. Kulturupplevelser erbjuder möjlighet till socialt deltagande och kan ha en positiv inverkan på den psykiska hälsan genom att öka självkänslan och ge livsmening. Forskningen visar även att kultur är hälsofrämjande för att den kan ge positiva fysiologiska effekter. Kultur i vårdsammanhang kan förkorta vårdtider och vara en resurs i rehabiliteringsarbete. Satsningar på konst, kultur och arkitektur i vårdmiljöer kan till exempel minska nedstämdhet och ångest vid psykisk ohälsa, minska behovet av lugnande mediciner vid kirurgiska ingrepp och minska smärta vid behandlingar.
Region Skånes strategi för kultur och hälsa
Strategin handlar om vilken roll kultur kan ha både i vårdsammanhang och i ett förebyggande och hälsofrämjande arbete.
Nätverk för kultur och hälsa i Region Skåne - Öppnar länk till extern webbplats
Medarbetare från olika förvaltningar och verksamheter i Region Skåne är med i nätverket. De delar kunskap, information och idéer för att på så sätt utveckla kultur och hälsa-området.
Samarbete med Kompetenscentrum för primärvård i Skåne
Ett resultat av hälso- och sjukvårdsnämndens och kulturnämndens fördjupade samarbete är inrättandet av en gemensam tjänst med forskarkompetens. Tjänsten är gemensamt finansierad och är placerad vid Kompetenscentrum för primärvård i Skåne. Ett resultat av den gemensamma strategin är ett ökat samarbete mellan Kulturförvaltningen och Kompetenscentrum för primärvård i Skåne. Därför kan du läsa mer om Region Skånes kultur och hälsa-verksamhet på Vårdgivarwebben.
Nätverket för kultur i äldreomsorgen
Nätverket för kultur i äldreomsorgen startade 2018 som ett samverkansprojekt mellan kommuner när de fick stöd från Region Skåne. Nätverket drivs av en arbetsgrupp bestående av representanter från Malmö Stad, Helsingborg Stad, Trelleborgs kommun och Bromölla kommun, nätverket omfattar idag 23 av Skånes 33 kommuner. Nätverket har flera medlemmar från kultursektorn i nätverket.
Nätverket ska stödja kommunerna i kvalitetsutveckling och visionsarbete inom området samt erbjuda erfarenhetsutbyte och inspiration. Målet är att höja statusen för kultur i äldreomsorgen. För att lyckas med det poängterar de långsiktigt och tvärsektoriellt arbete samt en arena där representanter från socialförvaltningen/omsorgsförvaltningar och kultur- och fritidsförvaltningar möts. Nätverket verkar också för framtagandet av gemensamma måldokument, strategier och handlingsplaner.
Nätverket anordnar träffar och bjuder in forskare och andra aktörer som arbetar med utvecklingen av kultur i äldreomsorgen och kultur och hälsa. De har även genomfört en enkätundersökning som undersökte hur Skånes kommuner arbetar med kultur i äldreomsorgen samt deras behov för att kunna utveckla området vidare.
Nätverket kommunicerar bland annat genom en Facebookgrupp med över 170 medlemmar.
Kontakt
-
Bibbi Miegel Sandborg
Utvecklare kultur och hälsa- E-post: Bibbi.MiegelSandborg@skane.se
- Telefon: 040-675 37 47
-
Anita Jensen
Kultur- och hälsostrateg- E-post: Anita.Jensen@skane.se
- Telefon: 0724-67 28 93
Senast uppdaterad: 20 augusti 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?