Utveckling Skåne

Gestaltad livsmiljö

Gestaltad livsmiljö fokuserar på hur arkitektur, form och design på olika sätt formar samhället och invånarens vardag och hur de kan bidra till att lösa samhällets utmaningar.

Med perspektivet gestaltad livsmiljö följer en helhetssyn på formandet av livsmiljön där arkitektur, form och design ses som ett sammanhållet område. Med detta som grund är det människan och människans behov som blir utgångspunkt för hur livsmiljön utformas. Området är också viktigt för att stärka demokratin och för att möta samhällets utmaningar. Den gestaltade livsmiljön berör flera politikområden.

För att ta tillvara på potentialen i arkitektur, form, design, konst och kulturmiljö som verktyg i samhällsbygget krävs förmåga att anlägga tvärsektoriella perspektiv och se till helheten.

Området gestaltad livsmiljö tar vara på insikten om att människors liv påverkar och påverkas av sin omgivning. Det tillhandahåller verktyg och metoder som kan bidra till en hållbar samhällsutveckling och till individers möjlighet att ta plats i samhället.

Kommunernas nätverk för gestaltad livsmiljö

Region Skåne faciliterar ett nätverk för de skånska kommunerna att utbyta erfarenheter och kunskap kring gestaltad livsmiljö. Nätverket är öppet för alla berörda tjänstepersoner. Behovet av ett nätverk formulerades först under Region Skånes kommunutbildning i gestaltad livsmiljö som hölls under 2022. Nätverket träffas ett par gånger per år. Nätverkets medlemmar och Region Skåne kurerar gemensamt vilka teman som avhandlas. 

Som en del av arbetet med Kommunernas nätverk för gestaltad livsmiljö bjuder vi nu in till två workshoppar: 21 maj och 4 juni.

Nästa träff: 21 maj kl. 9.00 – 12:00 (Regionhuset i Malmö, Dockplatsen 26 ).

Denna nätverksträff kommer att dediceras åt hur fysiska miljöer kan stödja jämlikhet. Det görs med utgångspunkt i Vinnova-finansierade forskningsprojektet Jämlikhetens Syntax.

I projektet utvecklas och testas verktyg för att beskriva vad som kännetecknar goda jämlikhetslösningar i den fysiska miljön, som låter kommuner fokusera på jämlikhetsmål (inte ojämlikhetsproblem) och hur man når dem i sina utvecklingsprocesser. 

Inom ramen för projektet genomförs en delstudie kopplad till Region Skånes arbete inom fysisk planering och gestaltad livsmiljö. Delstudien ska bidra till att öka kunskap för att stärka arbetet i regionen med en fysisk planering som kännetecknas av jämlika villkor, och att vidareutveckla syntaxverktygen med särskilt fokus på att främja jämlika och inkluderande livsmiljöer från det regionala perspektivet. I Jämlikhetens syntax ingår Lunds universitet, Göteborgs universitet, Göteborgs stad, Kalmar kommun, Östersunds kommun, Lunds kommun och Region Skåne. 

Nästa träff: 4 juni kl. 9.00 – 12:00 (Regionhuset i Malmö, Dockplatsen 26 ).

Denna nätverksträff kommer att dediceras åt hur fysiska miljöer kan stödja jämlikhet. Detta är del 2 av 2.

Det görs med utgångspunkt i Vinnova-finansierade forskningsprojektet Jämlikhetens Syntax.

I projektet utvecklas och testas verktyg för att beskriva vad som kännetecknar goda jämlikhetslösningar i den fysiska miljön, som låter kommuner fokusera på jämlikhetsmål (inte ojämlikhetsproblem) och hur man når dem i sina utvecklingsprocesser. 

Inom ramen för projektet genomförs en delstudie kopplad till Region Skånes arbete inom fysisk planering och gestaltad livsmiljö. Delstudien ska bidra till att öka kunskap för att stärka arbetet i regionen med en fysisk planering som kännetecknas av jämlika villkor, och att vidareutveckla syntaxverktygen med särskilt fokus på att främja jämlika och inkluderande livsmiljöer från det regionala perspektivet.

Ett regionalt kunskapscenter för gestaltad livsmiljö på Form/Design Center

Kunskapscenter för gestaltad livsmiljö är ett initiativ från Region Skåne som drivs med stöd och styrning från Kulturförvaltningen och avdelningen regional utveckling. Genom att etablera ett regionalt kunskapscentrum förstärker Region Skåne kompetens och samverkan kring de regionala aspekterna av gestaltad livsmiljö̈. Kärnan i arbetet är ett kunskapsspridande arbete vars fokus baseras på Politiken för gestaltad livsmiljö, ”Region Skånes strategi för Gestaltad livsmiljö”, Region Skånes regionplan respektive kulturplan. Arbetsmetodiken grundar sig i att samla och sprida erfarenheter och insikter i samverkan med utvalda kunskapsaktörer inom akademin, civilsamhället, privata och offentliga sektorn. 

De primära målgrupperna för Kunskapscenter för gestaltad livsmiljö är de skånska kommunerna och aktörer verksamma inom gestaltad livsmiljö i Skåne. Målet är att hösten 2025 ha sjösatt en organisatorisk plattform med format som knyter ihop dessa aktörer. Arbetet situerats resursmässigt och fysiskt på Form/Design Center i Malmö och kopplas på verksamhetens uppdrag som nationell nod för Gestaltad livsmiljö.

Strategi för gestaltad livsmiljö

Region Skånes strategi för gestaltad livsmiljö handlar om hur arkitektur, form och design på olika sätt formar samhället och invånarens vardag.

Kommunutbildning

Lär dig mer om hur Region Skåne planerade och genomförde en utbildning för kommunerna om gestaltad livsmiljö. Utbildningen genomfördes under 2022.

Målning av en kvinna i slöja. Text i bild: Region Skånes kommunutbildning i gestaltad miljö.

Kontakt

Jaana Järretorp

Utvecklare bild och form

Hanna Sahlström Negash

Samhällsplanerare

Senast uppdaterad: 10 februari 2025

Fick du hjälp av informationen på denna sida?