Fristäder

Kommuner eller regioner som vill bidra till att värna yttrandefriheten kan erbjuda förföljda författare, musiker, bildkonstnärer och andra professionella kulturskapare en fristad i Sverige under två år. Kommunen/regionen som tar emot en fristadskonstnär står för stipendium, bostad och kontakter.

Region Skåne är sedan 2010 medlem i ICORN, International Cities of Refuge Network, en medlemsorganisation för städer, kommuner, landsting eller regioner som arbetar för yttrandefrihet. Genom medlemskapet i ICORN vill Region Skåne bidra till ett dynamiskt, öppet och demokratiskt samhälle, präglat av respekt för yttrandefriheten och den konstnärliga friheten.

Region Skånes ambition är att verka för samordning och öka kunskapen om fristadsprogrammet i hela Skåne. Regionen har en stödjande roll gentemot de kommuner som har tagit emot en fristadskonstnär och vill även främja utvecklingen av fler fristäder i kommunerna. Genom att bli en fristad kan en kommun ge en förföljd konstnär möjlighet att verka och samtidigt berika både sitt eget konstnärskap och värdkommunens kulturliv. Kommunens värdskap kan samtidigt bidra till internationaliseringen av det lokala kulturlivet.

Skånska fristäder

2010 blev Malmö stad den första fristaden i Skåne. Sedan 2014 har staden två parallella fristadsprogram inom olika konstformer. Helsingborg är fristad sedan 2016 men har för närvarande ingen stipendiat på plats. Lund fick sin första fristadskonstnär 2019. Totalt finns 25 fristäder i Sverige.

Kontakt

Senast uppdaterad: 20 augusti 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?