Alakoski & Söderlund AB beviljas 150 000 kronor för att under 2025 arrangera Backåkra Poesi och Prosa. Projektet ska involvera fler i samtalet om hållbar omställning och skapa en modern litteraturscen med samtal och reflektion kring hållbarhetskrisen och de tre centrala hållbarhetsmålen (ekologisk-, social- och ekonomisk hållbarhet).
Projektet fokuserar på Sydöstra Skåne i samverkan med aktörer inom Ystad, Simrishamn, Tomelilla och Skurup. Projektet bidrar till hållbar utveckling genom att aktivera och engagera i fördjupade samtal om vad hållbar utveckling kan betyda. Programmet lyfter fram Dag Hammarskjölds gärning och hans betydelse som författare, något som sällan exponeras och belyser samtidigt ett kulturarv. Genom att även knyta an till poeten Jacques Werup stärks Skånes betydelse som för litterära kulturarv som besöksmål samtidigt som yngre och nyare skånska författare kommer in i ett betydelsefullt sammanhang för deras utveckling och nätverkande.
Alla Tiders Teater beviljas 250 000 kronor för “Häxan”, en platsspecifik vandringsteaterföreställning som kommer att spelas i stadskvarteren på Fredriksdal Museer och Trädgårdar i Helsingborg. Det blir en stor ensembleföreställning med plats för många amatörer samt professionella skådespelare. “Häxan” är en mytisk, mystisk och stundtals skrämmande platsspecifik vandringsteater/föreställning som spelas i takt med solnedgången och det naturliga ljuset. Publiken är från 13 år och uppåt. Alla Tiders Teater gör en djupgående research om häxprocesserna i Helsingborg och Skåne under 1600-talet och projektet djupdyker i nordisk folktro med specifikt fokus på lokala sägner. Föreställningen kommer bli cirka 3 timmar lång inklusive en paus. Premiär beräknas i slutet av augusti 2025.
Anneli De Wahl enskild firma beviljas 260 000 kronor för att skapa en rolig, galen och medryckande cirkus-teater-clown-föreställning om att städa, att kompromissa och att acceptera varandras olikheter. Och att i detta hitta glädje och lek! Föreställningen skapas under 2025 i Malmö och är sedan redo att möta publik runt om i Skåne från 2026. Föreställningen riktar sig till barn i åldern 3–6 år. Det blir en språklös föreställning som sänker trösklar till kultur och därmed ökar tillgängligheten.
August Norborg enskild firma beviljas 65 000 kronor för att arrangera Rendered Voice, en endagsfestival i Lund för artister som utforskar rösten och röstmusik som instrument och koncept. Syftet är att ge besökaren en inblick i den mest samtida röstmusiken och presentera den som en relevant och brinnande konstform. Festivalen äger rum i november 2025.
Bosjökloster Slottsförvaltning AB beviljas 80 000 kronor för att visa utställningen om Karin Larsson ”Låt handen synas” som gör Skånebesök på Bosjökloster under 2025. Utställningen är skapad av Carl Larsson-gården i Sundborn och berättar om Karin Bergöö Larsson, konstnär så väl som hustru till Carl Larsson. Karin skapade familjens hem, vilket avbildats i många av Carl Larssons mest kända målningar. Karins verk har varit förutsättningen för makens konst och här tecknas en bild av Sverige som blivit känd långt utanför landets gränser.
Utställningen har fokus på konst och hantverk men också på kvinnohistoria. Den väcker tankar och välkomnar diskussioner om kvinnors betydelse för konsten, hemmet och samhället i dåtid och nutid.
Dance is Ancient beviljas 250 000 kronor för 2025 års produktioner som innehåller tre delar. Maison de la Dance är en oberoende, konstnärsdriven plattform för dans, inklusive nya och repertoarframträdanden, gästspel och workshops. Deflecting Misfortune and Averting the Evil Eye är en nyproduktion för fyra dansare och tre elektroniska musikartister. De kommer även att inleda ett nytt samarbete med Milvus Artistic Research Center (MARC) i Knislinge samt med Dans i Blekinge.
DERA Studio beviljas 175 000 kronor för projektet "De förbjudna melodierna". Projektet består av tre konserter i Skåne under 2025, där traditionell afghansk musik möter västerländska instrument. På konserterna kombineras musikuppträdanden med paneldiskussioner om kulturell frihet och de konsekvenser som uppstår när kulturen begränsas, både globalt och lokalt. Förbudet mot musik i Afghanistan belyses som en extrem form av kulturbegränsning, men projektet diskuterar även hur kulturella yttringar kan utmanas i vårt eget samhälle.
Dockteaterbyrån beviljas 120 000 kronor för föreställningen ”Det stora annorlunda”. Det är en lekfull pjäs för 3–5 åringar om olikheter, att inte döma det vi först ser samt besvärliga vänner och kluriga relationer. Det blir en musikalisk och poetisk resa in i kärnan av det stora, svåra och underbara som är vänskap. Tove Folkesson står för manus och Jenny Bjärkstedt skapar dockorna. Scenografin är en sagolik soptipp med en känsla av vilda västern. Föreställningen riktar sig främst till förskolor men kommer även att spelas offentligt på exempelvis bibliotek. Föreställningen får premiär i Malmö under februari 2025 och går därefter på turné i främst Skåne samt andra delar av södra Sverige och i resten av landet. Föreställningen planeras att bli en del av teaterns repertoar kommande år.
Formargruppen i Malmö beviljas 79 500 kronor för sin gallerisatsning 2025. Satsningen ska erbjuda kvalitativt och nutida konsthantverk för publik samt erbjuda skånska och sydsvenska konsthantverkare en plattform att synas på och en möjlighet att interagera med andra konsthantverkare. Fokus kommer att ligga på tre utvalda material: keramik, textil och trä.
Fuxia Kulturförening beviljas 200 000 kronor för 2025 års utställningsprogram. Föreningens utställningsrum, Fuxia 2, ligger i en postindustriell lokal i Malmö. Föreningen verkar för att stärka och internationalisera den skånska konstscenen. För 2025 presenteras ett publikt program med tre utställningar curaterade med internationella curatorer liksom konstnärssamtal, workshops och nätverksträffar. De samarbetar bland annat med Kollektiverkstaden Monumental i Malmö. Teman för programmet är ‘minne’, ‘begär’ samt ‘spökhistorier’. Syftet är att främja utbytet mellan konstnärer i Öresundsregionen och Fuxias nätverk i södra Europa och Latinamerika.
Förord - Litteratursällskapet Helsingborg beviljas 160 000 kronor för att fortsätta etablera en litterär plattform i Nordvästra Skåne. Textförfattare i området kan vända sig till plattformen för att hämta inspiration och utbyta erfarenheter, samt dela med sig av sina alster i en miljö som stimulerar till nya kontakter. Det blir ett rum där olika genrer möts, allt från romance till science fiction och manusberättande får ta plats och där läsare och publik får upptäcka tidigare obekanta litterära världar.
Två workshops samt två författarkvällar ska genomföras under våren 2025 (tema: komedi och krönika) samt en ny Frost litteraturfestival i november som inkluderar författarsamtal, bokbord för lokala aktörer samt möjligheten för nya röster att läsa sina alster på scen och workshops på aktuella teman. Det kommer även bli ett frostig poetry slam utomhus kvällen före litteraturfestivalen. Projektet samverkar bland annat med Helsingborg Pride, HX Festivalen, Stadsbiblioteket i Helsingborg och ABF med flera.
Images Del Sur beviljas 100 000 kronor för att producera filmfestivalen IFEMA – International Female + Film Festival Malmö. Det är en filmfestival med fokus på kvinnors berättelser och erfarenheter utifrån ett intersektionellt perspektiv. IFEMA arrangeras för 18 gången och är idag den enda filmfestivalen med fokus på kvinnliga regissörer i Sverige. IFEMA genomförs på biograf Panora i Malmö den 7–13 april. Det blir långfilm, dokumentärer och kortfilmspaket samt samtal, seminarier och möten med regissörer. Festivalen vill bli en tydligare regional aktör och planerar även visningar i Lund, Simrishamn, Höör och Hörby.
Karin Bähler Lavér enskild firma beviljas 200 000 kronor för 2025 års utställningsprogram. Skene – rum för samtida konst, är en utställningsplattform som presenterar internationell samtidskonst. Utställningsprogrammets fokus är på forskande, kritiska praktiker inom samtida konst och konstteori. Under 2025 presenteras fyra utställningar med en rad internationellt verksamma konstnärer, där flertalet verk är nyproducerade specifikt för skenes utställningsrum på Drottninggatan i Malmö. Programmet 2025 innehåller även publika arrangemang i form av bland annat poesiuppläsningar och filmvisning.
Kollektivverkstaden MalmöVäv beviljas 150 000 kronor för ett projekt som ska utveckla tekniker och material för hållbar textilkonst och hantverk genom samverkan mellan konstnärer och miljöorganisationer. Projektet består av workshops, konstnärssamtal och utställningar och belyser hållbara och socialt engagerande arbetsmetoder. I samarbeten med exempelvis KKV Textiltryck och Feral Malmö ska de undersöka nya vävtekniker och material som ålgräs och kasserade båtvajers. Genom utställningar, föreläsningar och fönsterutställningar sprids kunskap och erfarenheter både till den intresserade allmänheten och till branschkollegor.
Kroppsklubben beviljas 150 000 kronor för dansföreställningen KUKEN. I föreställningen undersöker KROPPSKLUBBEN för första gången en kroppsdel de själva inte har. Det ska bli en lekfull och humoristisk dansföreställning för högstadiet som utforskar och undersöker idén om kroppsspråk och genus. De vill mjuka upp tanken om kuken, samla och sprida kunskap om kroppsdelen rent anatomiskt likväl som historiskt och symbolmässigt genom att utforska kukens roll i samhället och vidgar och ger perspektiv kring rådande normer för både publiken och de själva. KUKEN riktar sig till ungdomar från 12 år och deras vuxna. Föreställningen produceras i Malmö och Helsingborg och med premiär november 2025.
Kulturföreningen Christinas Wänner beviljas 100 000 kronor för arrangemanget 1700-talsdagar på Christinehof Slott. Slottet ligger nära både Andrarums Alunbruk och Christinehof Ekopark utanför Brösarp. Föreningen vill under 2025 stärka sin ställning som Skånes 1700-talsslott och locka nya besökare till slottet och dess omgivningar. Eventet 1700-talsdagar på Christinehof bjuder på en flerdagars tidsresa tillbaka till 1700-talet med ett varierat utbud av mat, musik, dans och mode varvat med utställningar och guidade turer.
Kulturföreningen PLX beviljas 200 000 kronor för ett multidisciplinärt konst- och musikevenemang i den historiska byggnaden Norrvalla i Malmö. Genom utställningar, performance och musik skapas en plattform för lokala och internationella konstnärer. Projektet ska främja kulturell mångfald, kreativt samarbete och tillgänglighet till konst i regionen. Evenemangen riktar sig till en bred publik och erbjuder en interaktiv upplevelse där kultur möter historia i en dynamisk miljö. Målet är att under 2025 belysa byggnadens rika historia samtidigt som projektet erbjuder ett forum för konstnärligt utforskande. Projektet främjar både lokala och internationella samarbeten och aktiverar den tomma byggnaden genom utställningar och levande rollspel.
Malmö Konsthall beviljas 150 000 kronor för en grupputställning som ska belysa sex unika internationella konstnärskap. 2025 fyller Malmö Konsthall 50 år, och utställningen är en av satsningarna som görs i programmet under jubileumsåret. Flera av konstnärerna som ska medverka jobbar på så kallade supported studios, där personer med normbrytande funktionalitet får möjlighet att arbeta som professionella konstnärer. Med utställningen Nu/Now (arbetstitel) vill konsthallen inte bara synliggöra högintressanta – men helt underrepresenterade – konstnärer utan också främja viktiga samtal om en sann tillgänglighet och verklig inkludering som idag inte finns inom Sveriges samtidskonstvärld.
MALMÖTXT beviljas 170 000 kronor för att under 2025 fortsätter bereda plats för litteratur på scen för en bred litteraturintresserad allmänhet i Malmö och Öresundsregionen. Det är en mötesplats där läsande och skrivande personer, etablerade såväl som oetablerade, kan förenas i sitt intresse för text och för litteraturens frågor. Sju evenemang ska genomföras under 2025 inom ramen för Malmötxt samt en öppen scen. Vissa av evenemangen är i skärningspunkten mellan litteratur och andra konstformer – film, bildkonst, multimediala verk eller performance. Exempel på programserier och samverkan: Den gröna omställningen i samverkan med utövare i Norr- och Västerbotten, I döda poeters sällskap i samverkan med Översättarcentrum, Fängelselitteratur i samverkan med Dawit Isaak-biblioteket, MalmöTXT 50 år i samverkan med PAGE28, förlag, Lyrikvännen med flera.
Marika Hedemyr Projects beviljas 240 000 kronor för att skapa en performativ mixed reality walk för kyrkogårdar. Verket skapar sinnliga förnimmelser av hur vi människor och våra mobiler är sammankopplade i jordens kretslopp av materia. Ett möte med planeten Theia, begravd långt under våra fötter, och en reflektion över det eftermäle vi lämnar efter oss. Projektet kombinerar kyrkogården som ett offentligt rum, en oväntad plats för konst och kultur, med det digitala rummet via mobiltelefonen och augmented reality-teknik. Verket riktar sig till en vuxen publik och har premiär i Malmö i april 2025.
Monica Wilderoth enskild firma beviljas 75 000 kronor till föreställningen ”Som ogräs gör”. Föreställningen utspelar sig genom en prosalyrisk berättelse i monologform, där berättarens uppväxt i missbruk skaver mot en samtids kapitalstarka synsätt på individen och ett så kallat lyckat liv. Genom ett bostadsområde och dess sociografi betraktar föreställningen våra förutsättningar och valmöjligheter. En monologföreställning för vuxna, som också kan komma att formas utifrån olika lokaler och tänkta spelplatser. Premiären är planerad till april 2025.
PAGE beviljas 170 000 kronor för att under 2025 fortsätta med konst- och kulturevenemang med HBTQIA+ perspektiv i samverkan med bland annat PotatoPotato, Bögbibblan, Lunds universitet, Biograf Spegeln med flera. Page bedriver Sveriges första och enda queera bokhandel, bokhandeln är också scenen för många av de evenemang som planeras. Bredden är stor alltifrån krokikurser, komedikvällar och bildutställningar till större litteratur – och musikevenemang, de bedriver även en dragkingscen Cocky Kings.
Pedalfilm ekonomisk förening beviljas 140 000 kronor för att göra en sommarturné med filmen om Kal P Dal. De planerar en utomhusbioturné under sommaren 2025 genom Skåne med åtta kostnadsfria utomhusvisningar av filmen. Målet är att nå en bred publik och skapa gemenskap kring film och Kal P Dals musik i ett unikt utomhusbioformat. Turnén ska finansieras genom kulturstöd och sponsring. Föreningen vill sprida Kal P Dals historia till nya generationer på platser där hans musik fortfarande har stor betydelse och arrangera visningar i Burlöv, Höör, Kristianstad, Landskrona, Ystad, Ängelholm, Sjöbo och Hässleholm.
Filmen var färdig 2023 och har haft fullsatta visningar på såväl stora som mindre scener i Skåne. Som visningsarrangör vill de knyta till sig biograf Panora som har stor erfarenhet av att arrangera utomhusvisningar.
Poesidagarna i Malmö beviljas 80 000 kronor för att arrangera Världspoesidagen i Malmö och Lund 2025. Festivalen inkluderar även en annan skånsk kommun, Kristianstad och omfattar tre dagars poesifestival med internationella förtecken. Projektet innebär flera poesiläsningar mellan 19 och 21 mars 2025 för en bred inbjuden publik. Projektet ska även stödja och utveckla samspelet mellan olika kulturella erfarenheter inom poesi och översättning. Sex poeter från fem länder bjuds in och deras lyrik översätts och framförs. Under året ska arrangörerna fortsätta sitt samarbete med Danscentrum Syd, vilket också bidrar till att de når en yngre publik. Ytterligare samverkan med bibliotek, förlag, konsthall, föreningar (Bilder från Söder bland annat) och andra kulturaktörer främst i Lund och Malmö. Världspoesidagen genomför ett program “På väg till Världspoesidagen” som är koncentrerade poesiläsningar spridda i Skåne, dessa fungerar som förhandsevent i marknadsföringen till själva Världspoesidagen.
Sindri Runudde/SmartSe AB beviljas 120 000 kronor för att producera föreställningen AD Orchestra, ett nytt verk av och med Sindri Runudde och Hendrik Willekens, tillsammans med en syntetisk röst. Föreställningen består av en trio och baseras på hur vi kan lyssna på dans genom beskrivningspraktiker och syntolkningar live i rummet, genom de tre olika parternas medverkan. Verket är en del av ett större projekt vid namn ”Rehearsal Radio: Outside Ear, som kommer att pågå under minst fyra år framåt. Detta projekt är ett metodutvecklande projekt där inspelningar av dans och repetitioner sker, ett soniskt arkiverande påbörjas av dans i Sverige och internationellt. Projektet innefattar tre veckors research i Malmö under våren 2025.
Skånska Operan beviljas 295 00 kronor för att under sommaren 2025 spela Figaros Bröllop av Wolfgang Amadeus Mozart på turné i södra Sverige. Det är ett rafflande relationsdrama, som kombinerar sängkammarfars med psykologisk komedi. Med Mozarts odödliga musik och en balans mellan högt och lågt, komik och allvar, behåller den sin plats på operarepertoarens topp. Det är en berättelse om klasskamp, där smarthet möter makt och list möter egenintresse, en humoristisk fars och samtidigt en vass kritik mot överheten. Projektet genomförs i 9 skånska kommuner.
Spelens Hus beviljas 100 000 kronor för att arrangera aktiviteter och workshops med fokus på dataspel och brädspel fyra gånger under sportlov, sommarlov, höstlov samt jullov. Syftet är att engagera 5000 barn i utsatta områden i Malmö för att stärka social sammanhållning och skapa trygga rum. Spelens Hus är en ideell förening med lång erfarenhet av liknande aktiviteter. Samarbetsparter är SVEROK och Malmö stad samt Ungdomscentrum och skolor.
Teater Kobra beviljas 150 000 kronor till föreställningen TJEJER som är en konceptuell teaterföreställning som vill testa teater som TV-serie, kvinnogemenskap som subkultur och skildra det unga samtida Malmö. Teater Kobra berättar om tre unga kvinnor som kämpar med livets stora och små frågor. TJEJER spelas på Pizzeria Rex i Malmö som "följetongs-teater" i en säsong under april/maj med totalt 6 avsnitt. Publiken kan köpa biljetter per tillfälle eller för alla delar, ett format som de vill testa och utforska på scen.
Waileth & Bardon AB beviljas 170 000 kronor för att producera dansföreställningen Vem är bäst? Det blir en lekfull dansföreställning om att tävla med sig själv och varandra och att hantera framgångar och motgångar. Nallen kan springa och Katten kan hoppa, men Fågel kan… Vem är bäst? bygger på en bilderbok av Stina Wirsén och vänder sig till målgruppen 2–3 år. Den produceras i Malmö och har premiär i augusti 2025.