Alf Olofsson Production AB beviljas 140 000 kronor för projektet Sigurd Lewerenz – Möte mellan perfektionism och lekfullhet. Under hösten och vintern 2025–26 arrangeras fyra konserter i St Petri kyrka i Klippan, där svenska och internationella artister möts i Lewerenz anda. Programmet kombinerar jazz, poesi och världsmusik med samtal om arkitektur. Målet är att lyfta kyrkans unika arkitektur genom kreativa konstnärliga möten.
Alltet beviljas 147 000 kronor för projektet En broschyr för allvarstid. Genom ett scenkonstprojekt ska Alltet undersöka hur broschyren Om krisen eller kriget kommer kan tolkas och upplevas ur olika medborgarperspektiv. Föreställningen, som riktar sig till vuxna, äger rum i skyddsrum och skogsmiljöer i Skåne och iscensätter en realistisk krigssituation där broschyrens budskap blir konkret och påtagligt. Med tal, sång och vokala ljud gestaltas samspelet mellan stat och medborgare i ett spatialt performance. Projektet genomförs i samarbete med Hedlandet.
Anna Rynefors Musik och Teater AB beviljas 107 000 kronor för projektet Metamorfos. En musikteaterföreställning för barn och unga med tema metamorfos och förhamning, förankrad i nordisk folktro och mytologi. Föreställningen tar avstamp i sagor med koppling till den skånska vargstammen och spelas i Lund, Malmö, Eslöv, Hässleholm, Burlöv och Osby mellan 1 maj och 30 november 2025.
ArchFilmLund beviljas 150 000 kronor för att under 2025 genomföra en arkitekturfilmfestival i Lund samt med nedslag Ystad och Helsingborg. Festivalen utforskar nya sätt att visa film där film och arkitektur smälter samman, och lyfter fram nya platser i regionen genom alternativa visningar och engagerande filmprogram.
Bobbi Lo Produktion AB beviljas 200 000 kronor för att producera ett scenkonstverk för det offentliga rummet för publik från 12 år och uppåt. Föreställningen utforskar subkulturers roll i att forma och utmana samhället, och innehåller interaktiva inslag som ska väcka känslor och insikter. Projektet turnerar i Skåne med nedslag i bland annat Helsingborg, Malmö och Lund.
C’est Bon Kultur beviljas 140 000 kronor för projektet Serieutställningar 2025. De ska genomföra två utställningar i Malmö under hösten 2025 med internationella konstnärer, serieskapare och akademiker. Utställningarna har temana Positions on sex och Under the weight of the Red Square – How did we get here, where do we go?
Circus By Me beviljas 143 000 kronor för att producera en nycirkusföreställning som utforskar människans levnadsvillkor i en digital samtid. Föreställningen riktar sig till skolungdomar från 10 år och uppåt samt vuxna teaterbesökare, och innehåller cirkusdiscipliner som cyr wheel, jonglering och vighet i samspel med avancerad ljusdesign. Föreställningen spelas i Lund, Malmö och Skurup under perioden 7 september 2025 till 25 september 2026.
Event och kulturbolaget beviljas 150 000 kronor för projektet Regnbågen som består av en nyskriven musikal som sätts upp i juli 2025 på Klippans bruk – Nordens äldsta pappersbruk i drift. Föreställningen bygger på lokal efterkrigshistoria och fokuserar bland annat på kvinnors rättigheter under 1950-talet. Ensemblen består av professionella skådespelare och ideella deltagare, där även 10–20 barn och unga medverkar. Projektet genomförs i samarbete med bland andra Teater Amabile och Helsingborgs stadsteater.
Folka Kulturförening beviljas 80 000 kronor för projektet Flamenco i Skåne. Föreningen ska under höstterminen 2025 arrangera sex flamencoföreställningar på olika scener runt om i Skåne. Fyra av föreställningarna bygger på akter från FlamencoFredag, en etablerad scen i Stockholm som presenterar framstående flamencoartister från Norden, Spanien och övriga världen. Projektet riktar sig till det växande flamencointresset i regionen.
Föreningen Arbetarskrivare beviljas 150 000 kronor för att genomföra tio kulturkvällar med fokus på arbetarlitteratur under hösten 2025 och våren 2026. Varje kväll innehåller tre bokade akter – poeter, författare eller musiker – samt en öppen scen. Evenemangen genomförs parvis, där ett arrangemang hålls i Malmö och samma akter uppträder dagen efter på en annan ort i Skåne. Turnén besöker Helsingborg, Örkelljunga, Malmö, Osby, Kristianstad och Svalöv.
Föreningen Judiska internationella filmfestivalen i Malmö beviljas 50 000 kronor för projektet JIFF2025. Festivalen ska genomföras under hösten 2025 och lyfter judiskt liv och kultur genom filmvisningar, samtal och seminarier. Programmet sträcker sig över tre till fyra dagar och innehåller långfilmer, kortfilmer och dokumentärer. Festivalen arrangeras med anledning av 250-årsjubileet av Sveriges första judiska församling och riktar sig till en bred publik från gymnasieåldern och uppåt. JIFF är en religiöst och politiskt obunden organisation och ska genom samarbeten och skolvisningar motverka antisemitism och öka kunskapen om judisk kultur.
Helamalmö beviljas 265 000 kronor för att producera en vandringsutställning baserad på ett tidigare samarbetsprojekt med elever i årskurs 5 på Nydalaskolan i Malmö. Utställningen består av barnens texter och bilder, kompletterad med kortfilmer och fotografier av konstnären Ikram Abdulkadir. Med start våren 2025 visas utställningen i Helsingborg, Landskrona, Lund, Malmö, Hässleholm, Simrishamn, Ystad och Trelleborg. Syftet är att lyfta barns röster, skapa samtal om viktiga samhällsfrågor och inspirera till liknande initiativ.
Imagenes del Sur beviljas 140 000 kronor för att genomföra den 23:e upplagan av en filmfestival som lyfter film och kultur från Syd- och Latinamerika, med särskilt fokus på Latinamerika. Festivalen äger rum mellan 20 oktober 2025 och 26 januari 2026 i Malmö, Lund, Höör, Ystad, Kristianstad och Eslöv. Syftet är att synliggöra regionens kulturer, samhällsutveckling och perspektiv samt att skapa en mötesplats för film, kultur och samtal.
in-discourse beviljas 100 000 kronor för projektet Ägg. Koreografen Emma Ribbing och textildesignern Jóna Berglind Stefánsdottir ska tolka Lennart Hellsings bilderbok Ägget i form av en interaktiv dansutställning. Verket vänder ut och in på skandinaviska uttryck inom drama, textil, bild och form, med inspiration från föräldraskapets fysiska och känslomässiga närhet till små barn. Projektet genomförs i Malmö och Båstad och har premiär i september 2025 på Young Dance Market.
Interim kultur AB SVB beviljas 49 000 kronor för projektet Realismen. Projektet består av en scenkonstproduktion som förenar teaterns realistiska tradition med auktoritär retorik för att skapa en manipulerande och reflexiv föreställning. Verket undersöker hur språklig makt och trovärdighet formas och ifrågasätts i scenens möte mellan skådespelare och publik. Föreställningen genomförs i Kristianstads kommun och spelas även i Malmö i samarbete med en regional scenkonstaktör.
Jakob Riis enskild firma beviljas 98 000 kronor för projektet Sonic Picnic 2025. Projektet består av tre plats-specifika ljudkonstevenemang som genomförs sommaren 2025 i Ystad, Båstad och Malmö. Temat kretsar kring övergivna platser, industriella miljöer och närhet till järnvägsräls. Evenemangen äger rum på publika platser i anslutning till järnväg eller nedlagd industri och utforskar platsens historia och ljudmiljö genom konstnärliga tolkningar.
Janneke Schoene enskild firma beviljas 37 000 kronor för projektet Konstitoris program 2025. Projektet ska presentera verk av internationella konstnärer där mat är centralt som fokus, motiv eller material. Offentliga evenemang genomförs i Malmö, Eslöv och Svalöv under 2025 med syfte att skapa publika möten kring konst genom okonventionella metoder och tillgängliga samtal. Programmet riktar sig till en bred allmänhet och genomförs i samarbete med gallerister samt via spridning i sociala medier och nätverk.
Johan Lundin enskild firma beviljas 201 000 kronor för projektet Bonderups gård. Projektet ska genomföras av Gallery Extra och består av en serie konstutställningar på Bonderups gård utanför Dalby i Lunds kommun. Utställningarna ska utvecklas och visas i gårdens unika miljö under perioden maj till december 2025, med målet att skapa en plattform för konstnärligt utforskande och publika möten.
Johan-Magnus Genius Sjöberg enskild firma beviljas 105 000 kronor för projektet Sånger om Jord och Gips. Projektet består av en temadag i Landskrona i augusti 2025, där två nyskrivna musikverk framförs: Arian Gipsön – radioaktiv aria för villrådig sopran och sångcykeln Under jorden – en sångcykel om potatis. Genom musik ska temadagen väcka intresse för biologisk mångfald, konstgödsel och hållbart jordbruk i en region starkt präglad av jordbruksnäring genom det platsspecifika verket.
Jonna Blode Hanno enskild firma beviljas 170 000 kronor för att arrangera tre dragshowevenemang i Malmö under hösten och vintern 2025. Varje föreställning utgår från ett särskilt tema som tolkas av olika artister genom drag som konstform. Syftet är att skapa utrymme för och vidareutveckla drag, utmana konventionell scenkonst och stärka den skånska kultur- och nattlivsscenen.
Krinolin – Kammarmusikklubben beviljas 40 000 kronor för att under hösten 2025 och våren 2026 arrangera åtta klassiska kammarmusikkonserter. Målet är att nå en yngre publik i åldern 20–30 år. Den första konserten, Studentafton, genomförs i samarbete med Musikhögskolan i Malmö. Med projektet vill de göra kammarmusik tillgänglig i ett format som känns relevant och välkomnande för en ny generation kammarmusikbesökare i Skåne.
Kulturföreningen NOJS beviljas 50 000 kronor för att under 2025–2026 genomföra en turné med föreställningar som återupplivar historiska spelplatser som Folkets hus och parker i södra Sverige. Med musik och dans från 1920–40-talet, framförd av Øresund Entertainment Brass och inbjudna artister, riktar sig satsningen till äldre i glesbygd. Turnén besöker Klippan, Kristianstad och Tomelilla och syftar till att stärka gemenskapen och tillgången till kultur genom lokala samarbeten och historiskt bevarande.
Kulturhuset Blå hallen Höganäs beviljas 200 000 kronor för att genomföra Blå Hallens Konst och Kulturfestival. Festivalen ska genomföras i Höganäs den 17–26 juli 2025 och samlar etablerade och oetablerade konstnärer från hela Europa. Genom ett deltagardrivet arbetssätt skapas en internationell mötesplats för konst, hantverk, musik och samtal. Festivalen erbjuder gratis utställningsplatser för unga konstnärer och syftar till att främja konstnärliga nätverk, kreativt utbyte och publik delaktighet i en professionellt kurerad miljö.
Maria Cecilia E Göranzon Josefson enskild firma beviljas 125 000 kronor för projektet Min penna har tänder. Det är en deltagaruppbyggd musikteaterföreställning med unga, som iscensätter arabisk hiphop genom ett collage av rap, musik och videoscenografi. Föreställningen undersöker tvåspråkighet och berättar om en generation i förändring och ges i Malmö och Lund under hösten och vintern 2025–26.
Marie Herzog enskild firma beviljas 140 000 kronor för projektet Bildvärld Gränsland – Illustrationsfestival 2025. Festivalen ska genomföras på flera platser i Malmö i oktober 2025 och samlar bildskapare, studenter och en intresserad allmänhet kring illustration och bildberättande. Programmet består av föreläsningar, workshops och panelsamtal. Festivalen fungerar som en nordisk mötesplats och ett nav för organisationer och kreatörer inom olika illustrativa branscher.
Matilda Tjäder enskild firma beviljas 70 000 kronor för ett tvärdisciplinärt scenkonstverk som kombinerar musik, performance och ljusdesign, baserat på en fiktiv berättelse skriven och tonsatt av Tjäder. Verket framförs som en monolog med kammarorkester och förenar spoken word med experimentell och klassisk musik. Scenografin innehåller roterande scen, skuggspel och ljusprojektioner, och kostymerna blandar barockestetik med teknologiska material. Föreställningen skapas i samarbete med Mathias Tang, Yiou Peng och Thibaut Knapp, och har premiär på Inkonst i Malmö den 26 september 2025. Projektet genomförs i Malmö och Östra Göinge.
Mattias Eliasson enskild firma beviljas 48 000 kronor för Tibbarödsbiennalen 2025 som består av en tvådagars konsthändelse på en gård utanför Röstånga i Svalövs kommun. Femton konstnärer deltar med performance, installationer, skulptur, måleri och video i ladorna och på omgivande ängar. Biennalen äger rum i augusti och ska tillgängliggöra samtidskonst för en bred publik i en okonventionell miljö och ge medverkande konstnärer möjligheter att fortsätta att etablera sig.
Mellan Sol och Måne beviljas 50 000 kronor för projektet Woodstockeboda 2025. Projektet består av en normkritisk musik- och kulturfestival som arrangeras den 13–14 juni 2025 på Törringelund Folkpark i Svedala. Festivalen syftar till att främja fred, jämställdhet och trygghet genom musik och konst, med särskilt fokus på jämn könsfördelning bland artisterna. Genom lokala samarbeten och inkluderande initiativ skapas en trygg och hållbar festivalupplevelse för en bred publik.
Nya Rörelsen – Koreografer i Skåne beviljas 250 000 kronor för projektet Lost and Found. Projektet är startskottet för en treårig satsning som ska nå ut bredare i Skåne genom samarbeten med gallerier och scener som Skillinge Teater i Simrishamn, Ifö Center i Bromölla och Ravinen i Båstad. Lost and Found kombinerar samtida dans, performance och bildkonst i teater- och gallerirum för att undersöka hur danskonst påverkas av olika miljöer. Projektet lyfter särskilt queera och kvinnliga konstnärer och inkluderar workshops, samtal och deltagarbaserade evenemang. Skånepremiären sker på Moderna Museet i Malmö efter öppningen på Konsthall C i Stockholm i november 2025.
Pompon Dans beviljas 170 000 kronor för en interaktiv scenkonstföreställning där två dansare och en cirkusartist utforskar rörelsemod på en fiktiv skolgård. Med musik och hög igenkänning gestaltas en skolrast där publiken får uppleva rörelser som berättar om gemenskap och mod. Föreställningen, som äger rum i Skurup och Burlöv, lyfter betydelsen av rörelselek i barns sociala liv och fokuserar på att motverka motoriskt utanförskap. Målet är att hitta nya sätt att arbeta med barns rörelse i vardagen.
Rikstolvan Konst AB beviljas 300 000 kronor för projektet Sommar 2025. Det består av en stor utställning med konstnären Jan Håfström i Järrestad, Simrishamns kommun, som genomförs mellan 1 maj och 30 september 2025. I samband med utställningen arrangeras konserter, performance, samtal med forskare och författare samt en vidareutveckling av sakprosafestivalen Sakli(g)t. Verksamheten inkluderar också workshops för barn och unga i samarbete med Historieberättarna, fortsatt samarbete med teatergruppen Robin Jonsson/Bombina Bombast samt ett nytt samarbete med Malmö Opera. Projektet skapar en tvärkonstnärlig mötesplats där konst, litteratur, musik och samtal möts över generationsgränser.
Sara Rebecca Lindsmyr beviljas 40 000 kronor för en grupputställning som genomförs i en tom lokal på Föreningsgatan 54 i Malmö i maj 2025. Med skulptur, måleri, video, ljud och tryckt material arbetar konstnärerna konceptuellt och plats-specifikt med lokalens historia som tidigare musikscen, bank och pub. Utställningen syftar till att skapa en tillfällig mötesplats och inbjuda till dialog över generationsgränser och kulturella fält.
SpaceTimeLab beviljas 200 000 kronor för en scenkonstproduktion baserad på ett verk av den ukrainska författaren Iryna Serebriakova, där växter långt hemifrån gestaltas som karaktärer med både ekologisk och metaforisk betydelse. Föreställningen lyfter mångfald och samlevnad som tematik och vill skapa ökad förståelse och respekt för olika livsformer. Premiär sker i Malmö i april 2026.
Spelis beviljas 70 000 kronor för projektet Dövfilmfestival 2026. Festivalen genomförs i Malmö och Lund under en vecka i mars 2026 och fokuserar på teckenspråk och dövkultur. Programmet består av filmvisningar där teckenspråk är huvudspråk, samt föreläsningar och workshops. Dövfilmfestivalen är en viktig mötesplats för döva och teckenspråkiga i Skåne och genomförs i samarbete med BUFF, SIMA folkhögskola och Malmö Dövas Förening.
Teaterrepubliken beviljas 270 000 kronor för projektet Dobbelgänger. Föreställningen sätts upp i Malmö från juni till december 2025 och handlar om politisk radikalisering, identitet och våld, med inspiration från Naomi Kleins bok Doppelgänger. Pjäsen är den avslutande delen i en trilogi om klasskonflikter och våldets gränser, och lyfter särskilt arbetarklassens perspektiv. Föreställningen spelas på repertoar tillsammans med en mindre produktion, Utdrag ur: på teaterns nya scen på Djäknegatan 7. Med fri entré och en tillgänglig spelplats vill projektet nå publik som sällan går på teater och samtidigt vidareutveckla teaterns konstnärliga uttryck.
Tomelilla kulturhus beviljas 50 000 kronor för en förstudie som ska lägga grunden för ett långsiktigt bevarande och tillgängliggörande av det unika jazzarkivet med över 18 000 enheter. Förstudien omfattar inventering och plan för samverkan med musikutbildningar, bibliotek, kulturskola och bildkonstskola samt insatser för att engagera unga och en jazzintresserad allmänhet.
Vesterskov Studio AB beviljas 160 000 kronor för ett platsspecifikt scenkonstverk som utgår från en villavisning i Höör och utforskar samspelet mellan känslor och kapital. Föreställningen ställer frågor om hem, ägande och värde i vår samtid och utvecklas som ett nomadiskt koncept som kan anpassas till olika bostäder. Verket genomförs mellan maj och oktober 2025.