Gå till sidans innehåll

Utveckling Skåne

Konsten i nya bårhuset ger stöd vid avsked

Konstnär Anna Ekman hoppas att hennes konst med naturliga element som stenar och träd ska ge besöket en respektfull och värdig inramning. I videointervjun berättar Anna Ekman mer om sitt verk.

Naturen som ett tydligt tema för den konstnärliga gestaltningen i Malmös nya bårhus kan ge både tröst och distraktion. Det nya bårhuset i Malmö stod klart 2022 och där har Anna Ekman stått för den konstnärliga gestaltningen som heter Träden, vattnet och stenarna.

– Jag sökte uppdraget eftersom platsen i sig har en sådan betydelse. Döden är en ofrånkomlig storhet och bårhuset där de döda vilar, om än bara för ett kort tag, präglas av en speciell stillhet. Konsten ska ge den platsen, och de anhöriga som besöker den, en respektfull och värdig inramning, säger Anna Ekman. 

Anonyma fotografier skapar minne

Temat för konsten i bårhuset är naturen då den kan ge en tröst och känsla av lugn. Motiven kommer från gamla glasnegativ från förra sekelskiftet från olika delar av världen. Det är okänt vem som tagit fotografierna och ibland också vilken plats i världen de visar, vilket skapar ett kollektivt anonymt minne. Motiven är tryckta på olika material och kombineras med naturinslag som trädstammar och stenar som förstärker naturkänslan, både inne i byggnaden och utanför. 

Konst för andrum och distraktion

Det har visat sig många gånger om i vetenskapliga studier att konstnärliga gestaltningar i sjukhusmiljöer har en lång rad positiva effekter. Konst kan få människor att må bättre genom att fungera stödjande vid smärta, väntan och oro. Konstnärliga gestaltningar kan även dämpa ängslan och fungera som både distraktion och andrum.

Konstnärlig gestaltning – ett långsiktigt arbete

Konst kan framhäva en plats eller en byggnad. Den kan samspela med naturen eller andra hus i närheten, och även lyfta fram lokala historiska händelser och förlopp.

När Region Skåne ska uppföra nya byggnader är konsten en naturlig del av byggprocessen. Planeringsarbetet utförs med hjälp av verktyget ”Dialog- och behovsmodellen”. Detta ska identifiera och beräkna storleken på investeringskostnaden när det gäller konstnärlig gestaltning i ett byggprojekt. Arbetet med konst enligt denna modell är en naturlig del av vården. Det behövs en dialog kring konsten precis som med allting annat i sjukvårdsmiljön.

”Dialog- och behovsmodellen” är en process som fokuserar på de mjuka värdena i första hand. Målet är att natur, kultur och arkitektur ska hänga ihop i en läkande miljö. Modellen gör det möjligt för Region Skåne att tidigt involvera konstnären i byggprocessen. Detta innebär att hen kan vara med och utveckla och påverka den framtida gestaltningen redan från början.

Kontakt

Senast uppdaterad: 20 augusti 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?