Tillsammans för en ledande life science – nation

Region Skåne står värd för regeringens life science-kontors digitala konferens den 30 januari 2025.

Praktisk information

Datum: 30 januari 2025

Tid: Klockan 9.00 - 12.00

Plats:
Digitalt (länk till sändningen skickas ut dagen innan till de som anmält sig)

Sista dag för anmälan: 30 januari 2025

Anmäl dig nu (app.emarketeer.com)

Hjärta med inbjudan till konferensen.

Välkomna till en digital konferens för alla som är intresserade av att implementera den uppdaterade nationella life science-strategin. 

AGENDA 30 JANUARI 09.00-12.00

Förmiddagens konferens inleds med ett gemensamt pass för alla:

  • Panelsamtal: Så kraftsamlar vi och gör verkstad av Life Science-strategin   
  • Framtidsspaning med personerna bakom podcasten ”Spanarna - Jakten på det hälsosamma samhället”  
  • Internationell utblick 

Sen väljer besökarna från parallella spår vid tre valbara digitala pass inom följande ämnen:  kraftsamling och samverkan, excellens och konkurrenskraft samt implementering och patientnytta. 

Pass 1 - Parallella valbara pass

Implementering av innovation i svensk hälso- och sjukvården - så här ska det gå till!

Tema: Implementering och patientnytta  
Arrangör: Västra Götalandsregionen 
Medverkande:  Lina Strand Backman, Innovationschef, Innovationsplattformen VGR, Boubou Hallberg sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Towa Jexmark VD Tiohundra, Sofia Wallström VD Lif, Anna Lefevre Skjöldebrand SwedishMedtech, Jonas Claesson Hälso- och sjukvårdsdirektör Region Örebro 
Innehåll: Passet kommer att tydliggöra och lyfta innovationsbegreppet, dess betydelse för hälso- och sjukvården samt hur vård och näringsliv behöver interagera på ett hållbart sätt.   

Så skapar vi förutsättningar för växande företag i Sverige 

Tema: Excellens och konkurrenskraft  
Arrangör: Vinnova och Sweden Bio  
Medverkande: (information kommer inom kort) 
Innehåll: Passet har fokus på hur svenska företag kan växa och stärka sin internationella konkurrenskraft. Under detta pass djupdyker vi i Vinnovas senaste life science-statistik för att analysera exportvärdets betydelse och identifiera strategier för att attrahera fler producerande bolag till Sverige. Hur kan vi kan skapa en gynnsam miljö för tillväxt och innovation?

Life science i Norden

Tema: Kraftsamling och samverkan 
Arrangör: Medicon Valley Alliance  
Medverkande: (information kommer inom kort) 
Innehåll: (information kommer inom kort) 

 

Pass 2 - Parallella valbara pass 

Färdplan för implementering av precisionsmedicin i svensk hälso- och sjukvård 

Tema: Implementering och patientnytta 
Arrangör: Region Örebro 
Medverkande: Jonas Claesson Hälso- och sjukvårdsdirektör Region Örebro  
Innehåll: Passet lyfter att Hälso- och sjukvården befinner sig i en tid av förändring, samtidigt som vetenskapliga och teknologiska framsteg inom bland annat precisionsmedicin skapar nya möjligheter för nya och mer träffsäkra metoder och terapier för individanpassad utredning, diagnostik, behandling och uppföljning som anpassad vård utifrån individuella behov och förutsättningar. Utvecklingen inom precisionsmedicin innebär även möjlighet att identifiera riskfaktorer på individnivå och skapar förutsättningar för mer individanpassad prevention.  

Sveriges Health data access bodies i ett europeiskt hälsodataområde – roller och förberedelser 

Tema: Kraftsamling och samverkan  
Arrangör: Region Stockholm 
Medverkande: Moderator: Clara Hellner Anna Bennet- Bark, chef för Analysavdelningen, IVO och Niklas Eklöf, enhetschef E-hälsa och informatik, från Socialstyrelsen. 
Innehåll: Passet fokuserar på European Health Data Space (EHDS) som förväntas antas av EU under början av 2025 och rullas ut under en flerårig period. En del av förordningen reglerar roller, ändamål och förutsättningar för sekundäranvändning av hälsodata för bland annat folkhälsa, forskning, innovation och AI utveckling. Den delen av förordningen bygger på att varje medlemsland installerar ett eller ett flertal utpekade nationella organ, ”Health Data Access Body” (HDAB). HDAB ska bland annat ansvara för att utfärda tillstånd att ta del av hälsodata, ansvara för att tillgängliggöra uppgifterna, skapa säkra behandlingsmiljöer för delning av uppgifterna samt utöva tillsyn av efterlevnad av förordningen. Flertalet statliga utredningar pågår för att förbereda Sverige som medlemsstat inför införandet av EHDS. I en av dessa har den statliga utredaren Mats Nilsson föreslagit att Sverige inför flera HDABs som delar på de olika ansvarsområdena fördelat mellan Socialstyrelsen, SCB och IVO, där Socialstyrelsen föreslås ha rollen som samordnande HDAB.  Hur ställer sig de här myndigheterna till förslagen till de nya uppdragen? Vad ser de att de behöver förbereda i sina respektive organisationer för ett sådant utökat verksamhetsuppdrag? Vilka andra nyckelaktörer ser de? Hur vill de samverka med dessa och varandra?     

Kliniska prövningar: Möjligheter och utmaningar för att omvandla forskning till patientnytta 

Tema: Implementering och patientnytta 
Arrangör: Cancerfonden och Region Skåne 
Medverkande: Ulrika Åhered Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden och Carina Elmqvist FoU-chef Region Kronoberg 
 Innehåll: Passet lyfter att tillgången till kliniska prövningar är avgörande för att patienter snabbare ska få tillgång till nya läkemedel och behandlingar, vilket kan öka chanserna till överlevnad och/eller ge mer skonsamma behandlingsalternativ. Men det finns flera utmaningar som måste lösas för att säkerställa att kliniska prövningar leder till patientnytta. I detta samtal kommer vi att utforska hur kliniska prövningar kan bidra till förbättrad vård för patienter och diskutera konkreta lösningar för snabbare implementering av dessa prövningar i Sverige. 

Pass 3 - Parallella valbara pass

Hantering av hälsodata ur regionernas perspektiv

Tema: Implementering och patientnytta  
Arrangör: Biobank Sverige och Samordningsgrupp avseende utlämnande av regional hälsodata för forskning.
Medverkande: (information kommer inom kort) 
Innehåll: Ta del av ett samtal om Kliniska studier som kräver effektiv samordning av hälsodata. Utmaningar som svårtolkade regelverk och fragmenterade och komplexa hälsodatakällor kan hanteras genom harmonisering av processer, gemensamma samverkansytor och ökat erfarenhetsutbyte mellan regionerna. En stark samordning mellan regionerna avseende utlämning av hälsodata optimerar resursersanvändning, leder till bättre vård och stödjer klinisk forskning.

EUs nya mandatperiod – vilka områden får betydelse för Life Science-sektorn?  

Tema: Kraftsamling och samverkan  
Arrangör: Lif – de forskande läkemedelsföretagen  
Medverkande: Samtal leds av Jenni Nordborg, chef för internationella relationer Lif  
Innehåll: I detta pass belyser vi stora möjligheter som mandatperioden (2024–2029) innebär för life science-sektorn. Viktiga initiativ inkluderar European Biotech Act och en Life Science-strategi för hela EU. Fokus ligger på att stärka EU:s globala konkurrenskraft genom investeringar i FoU och stöd till småföretag.  För Sverige, som redan har en stark position inom life science, innebär detta möjligheter att dra nytta av EU:s satsningar. Genom nationella strategier och samarbeten med EU kan Sverige stärka sin position ytterligare. Samtidigt krävs aktivt deltagande i EU-processer för att påverka beslut som gynnar svenska intressen.

Vem använder forskningsinfrastrukturerna och vilken nytta skapar de?  

Tema: Excellens och konkurrenskraft  
Arrangör: Region Skåne 
Medverkande: Erik Martinsson, ArgusEye, Linköping University, Info, CEO and co-founder of ArgusEye AB och Marianna Yanez Arteta Senior Director at AstraZeneca 
Innehåll: Årets uppdaterade Life Science strategi lyfter fram att användarna ska representera en bredd av aktörer, från såväl lärosäten som näringsliv, och forskningsinfrastrukturerna ska stimulera till tvärsektoriella samarbeten. I detta pass ställer vi oss frågan hur långt vi har kommit med detta, och vad behövs för framtiden?   
 

En uppdaterad nationell life science-strategi sedan november 2024 

Regeringen har höga ambitioner för life science-området, där Sverige ska vara en ledande life science-nation. I november lanserade regeringen en uppdaterad strategi som innehåller nya målsättningar som uppmuntrar till kraftsamling på lokal, regional och nationell nivå – för stärkt konkurrenskraft, näringslivets utveckling och samhällets resiliens. 
I strategin finns en betoning på bland annat kliniska prövningar, nationell digital infrastruktur, medicinteknik och precisionshälsa. Även satsningar på strategisk teknik och excellens inom forskning lyfts fram som framgångsfaktorer för att stärka den svenska life science-sektorns konkurrenskraft och stärka patientnyttan.

Läs mer om nya målsättningar för den nationella life science-strategin. (regeringen.se)

Senast uppdaterad: 23 september 2024