Varför behövs Sätt Skåne i rörelse?
Våra kroppar är gjorda för rörelse! Fysisk aktivitet är grundläggande för vår hälsa och bidrar till en ökad livskvalitet. Den psykiska ohälsan hos unga ökar samtidigt som stillasittande och skärmtid blir allt vanligare – något som förstärkts ytterligare under pandemin. En negativ trend som leder till ökad ensamhet, utanförskap, stress och oro. När vi rör på oss främjas såväl den psykiska som fysiska hälsan och vi förebygger sjukdomar.
Fysisk aktivitet främjar barn och ungas utveckling och bidrar till ökad självkänsla och inlärning samt minskad stress. Fysisk aktivitet lägger grunden till goda levnadsvanor och hälsa genom livet och skapar möjligheter till gemenskap och social delaktighet.
Om Sätt Skåne i rörelse
-
Vilka är vi?
Sätt Skåne i rörelse är ett samarbete mellan offentlig verksamhet, idéburen sektor, lärosäten och näringslivet i Skåne. Idag består samverkansgruppen förutom 22 skånska kommuner även av RF-SISU Skåne, Skolidrottsförbundet Skåne, PART, Stiftelsen Skånska Landskap, BUP, Länsstyrelsen Skåne, Friluftsfrämjandet Syd och Region Skåne.
-
Vi vill bidra till ett samhälle där...
- Fler barn och unga hittar rörelseglädje och är mer fysiskt aktiva och där jämlikheten i aktivitetsnivå och hälsa mellan olika grupper ökar.
- Kunskap, intresse och förutsättningar för fysisk aktivitet och hälsa ökar hos alla oavsett utbildning, kön, etnicitet, funktionsvariation och socioekonomiska förutsättningar.
- Barn och unga är delaktiga och har inflytande i frågor som rör deras möjlighet till fysisk aktivitet, goda levnadsvanor och hälsa.
- Skånes kommuner och andra samhällsaktörer aktivt och långsiktigt samverkar för att främja fysisk aktivitet och god hälsa hos barn och unga.
- Fler barn och unga hittar rörelseglädje och är mer fysiskt aktiva och där jämlikheten i aktivitetsnivå och hälsa mellan olika grupper ökar.
-
Vad kan du göra?
Den här sidan är en samlingsplats för kunskap, inspiration och goda exempel. Verktyg och idéer som du kan använda för att inspirera barn och unga till en rolig och aktiv livsstil, både i skolan och på fritiden. Genom att samverka över kommungränser och ansvarsområden skapar vi ett nätverk som tillsammans motverkar dagens utveckling och istället stärker barn och ungas psykiska och fysiska hälsa.
-
Kunskapsstöd
Här har vi samlat kunskapsstöd som är nyttiga och bra att ta del av.
Listan fylls på löpande och har du några kunskapsstöd att dela med andra, kontakta Helene Henriksson, Helene.Henriksson@skane.se, ansvarig för satsningen Sätt Skåne i rörelse.-
Folkhälsoundersökning Barn och unga
Ta del av resultatet från den senaste folkhälsorapporten om barn och unga i Skåne, som ger en aktuell bild av livsvillkor, levnadsvanor, sociala faktorer och hälsa bland barn och unga.
-
Centre of Physical Activity Research Lunds universitet
Läs om den senaste forskningen inom området från Lunds universitet och Centre of Physical Activity Research.
-
Bup Skåne online
Alla mår dåligt ibland. Att må dåligt kan kännas på olika sätt och bero på många olika saker. Nu har vi lanserat en webbtjänst som vi kallar Bup Skåne online. Den är utvecklad tillsammans med barn och ungdomar från högstadie- och gymnasieskolor i hela Skåne. Vi hoppas att tjänsten kan användas av många barn, unga och vuxna i deras närhet.
På Bup Skåne online hittar du fakta, självhjälp och tips på vad du kan göra för att ta hand om dig själv och din psykiska hälsa.
-
Nationella kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet
Ett samhälle där alla vill och kan vara fysiskt aktiva året runt. Sveriges regering har gett kommittén uppdraget att genom ett utåtriktat arbete öka den allmänna kunskapen om de positiva effekter som fysisk aktivitet bidrar till. Kommittén ska mobilisera och engagera relevanta aktörer i samhället och bidra till en kraftsamling för att främja fysisk aktivitet i befolkningen.
-
FYSS – Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling
Det låter självklart. Att barn och ungdomar rör på sig är bra. Men hur mycket vetenskapliga belägg finns det bakom dessa påståenden? På FYSS kan du läsa mer om Rekommendationer för barn och ungdomars fysiska aktivitet.
-
Samtalsstöd hälsosamma levnadsvanor
Fysioterapeuterna, Dietisternas riksförbund och Riksföreningen för skolsköterskor har gemensamt tagit fram ett samtalsstöd om hälsosamma levnadsvanor för skolsköterskor och annan hälso- sjukvårdspersonal och kan användas i möten med elever. Materialet är anpassat för elever från årskurs 4.
-
Skåne inspirerar till mer rörelse och idrott
RF-SISU Skåne har tagit fram en folder som syftar till att sprida inspiration och tips på framgångsfaktorer baserat på erfarenheter, utvärderingar och tidigare forskning, samt bidra med en handlingsplan till skolor som vill komma igång eller utveckla sin rörelsesatsning.
-
Folkhälsoundersökning Barn och unga
Fyra insatsområden i fokus
Sätt Skåne i rörelse arbetar inom de fyra olika insatsområdena skola, fritid, fysiska miljöer samt effektmätning och utvärdering.
Inom respektive område finns information om forskningsbaserade och/eller beprövade metoder som vi arbetar med. Vi ger även tips på aktuella utbildningar och insatser som kan ge ökad kunskap och inspiration. Informationen på stöd- och erbjudandesidorna nedan är uppdelad efter respektive insatsområde för att göra det lättare för dig att hitta det du söker.
Stöd och erbjudanden
Kontaktuppgifter
Helene Henriksson
Hälsostrateg och ansvarig för Sätt Skåne i rörelse
Helene.Henriksson@skane.se