Utvecklingsmedel skånska lärosäten

För att säkra en hållbar regional tillväxt är en effektiv kompetensförsörjning avgörande. För att bättre klara samhällets omställningsbehov och öka näringslivets konkurrenskraft är ett mer strategiskt kompetensförsörjningsarbete och kompetensutveckling av redan yrkesverksamma i näringsliv och offentlig sektor avgörande. Det stärker också kunskapsintensiva organisationers förmågor genom en mer produktiv personal. Region Skåne verkar för att utbildningssystemet stärks på så väl gymnasial och eftergymnasial nivå. Region Skåne utlyser nu utvecklingsmedel riktat till skånska högskolor och universitet. Utvecklingsmedlen kan användas för att utveckla (korta) kurser med allmän koppling till Skånes specialiseringsområden eller med direkt koppling till samhällets elektrifiering och grön omställning.

Denna utlysning vill fortsatt stimulera samverkan mellan lärosäten, näringsliv, branschorganisationer och skånska klusterorganisationer för att på så sätt skapa en bredare palett av fortbildningsmöjligheter för yrkesverksamma. Genom uppdragsutbildningar  ska det regionala näringslivet och andra organisationer erbjudas relevanta utbildningar som på kort sikt kompetensutvecklar individer, på längre sikt bidrar till samhällets omställningskapacitet och i förlängningen även bidrar till en hållbar regional tillväxt.

De kurser som utvecklas ska ha sin utgångspunkt från såväl individens behov av kompetensutveckling som arbetsgivarens kompetensbehov. Inriktningen ska ha en tydlig koppling till Skånes styrkeområden  och därmed sägas bidra till realiserandet av Skånes innovationsstrategi för hållbar tillväxt. Planerat innehåll ska vara forskningsanknuten och samtidigt tillämpbart i arbetslivet.

I denna utlysning ser vi med fördel också kurser som utvecklas med utgångspunkt från samhällets elektrifiering och grön omställning. Elektrifieringen påverkar många sektorer och kräver en mängd olika kompetenser, från tillståndshantering till byggnation och drift av kraftslag samt infrastruktur som laddstationer och energilagring. Nya näringsgrenar som uppstår kommer att kräva nya kompetensprofiler, inte minst kopplat till grön och digitalomställning . Efterfrågan på både nuvarande och nya kompetenser väntas öka, och det är viktigt att understödja en individuell omställning i samklang med samhällets behov. Kurser för fortbildning och kompetensutveckling bör tas fram i nära samarbete med bransch och andra relevanta organisationer.

Förväntat resultat från en utvecklingsprocess

En utvecklad, branschnära utbildning, anpassad för yrkesverksamma som med fördel kan ges som uppdragsutbildning. Kurserna bör kunna erbjudas under 2025 och/eller 2026.

Önskvärda effekter på längre sikt

  • Ökat utbud av flexibla kurser riktat till yrkesverksamma på högskolenivå
  • Stärkta möjligheter till livslångt lärande för Skånes yrkesverksamma
  • Ökad koppling mellan Skånes innovationsstrategi för hållbar tillväxt och lärosätenas uppdragsutbildningar
  • Ökad samverkan mellan kluster-, branschorganisationer och högskola/universitet
  • Fler kortare kurser som adresserar behov som kommer av samhällets elektrifiering och/eller grön och digital omställning

Krav på ansökan

En beskrivning av utvecklingsprocessens tänkta upplägg, hur lärosätet internt och externt arbetar för att realisera förslaget:

  • Kursinnehållet ska tas fram tillsammans med behovsägare och svara mot kompetensbehov hos yrkesverksamma inom stora såväl som små och medelstora företag och/eller offentlig verksamhet. Den framtida finansieringsmodellen ska kort beskrivas och harmonisera med uppdragsutbildningsförordningen (SFS2002:760). Kursinnehållet ska kvalitetssäkras genom lärosätenas ordinarie kvalitetsprocesser för uppdragsutbildning.
  • Till ansökan bifogas en enklare budgetbilaga som specificerar hur medlen ska användas och fördelas mellan parter. Region Skåne ser gärna ansökningar där lärosäten och kluster- eller branschorganisationer från början samverkar kring en utvecklingsprocess.
  • Utöver formalia (uppgifter om huvudsökande lärosäte, samverkansparter, kontaktperson, budgetbilaga etc) ska ansökan vara max fyra A4-sidor.

Budget

Upp till 500 000 kr per ansökan. Bidraget ska användas till kostnader kopplade till lönekostnader hos lärosäte och samverkansparter, samverkansaktiviteter, behovsdialoger/workshops etc. Ej reguljära utbildningskostnader. Region Skåne hoppas kunna bevilja minst två ansökningar.

Tidplan

Sista dag för ansökan är 2024-11-29. Besked om eventuell finansiering lämnas i början av december. Utvecklingsprocessen förväntas genomföras under år 2025 med slutredovisning den 31 oktober 2025.

Bedömningsprocess

Ansökningarna bedöms enligt bedömningskriterierna och bedömningen sker i konkurrens mellan inkomna ansökningar. Region Skåne fattar det formella beslutet om vilka sökande som får finansiering och meddelar samtliga sökande. Utlysningen prioriterar följande:

Syfte, resultat/effekter

Ansökan bedöms utifrån:

  1. Hur väl utlysningens syfte och förväntat resultat uppfylls av ansökan.
  2. Hur väl ansökan kan sägas bidra till önskvärda effekter.

Genomförbarhet

Ansökan bedöms utifrån:

  1. Genomförbarheten i det upplägg av kursutvecklingen som redovisas.
  2. Förankring av kursidé internt (ledning, fakultet/institution etc.) och externt (klusterorganisationer, bransch, arbetsgivare etc.)

Ansökningshandlingar

En ansökan bör minst innehålla nedanstående:

  • Formalia (sökande, ev medsökande, behörig företrädare och kontaktperson)
  • Bakgrund till idé
  • Målgruppsbeskrivning
  • Omfattning, syfte och relevans för arbetsgivare och yrkesverksamma
  • Plan för fortlevnad
  • Tidplan
  • Budgetbilaga

Var god och respektera den angivna sidantalsbegränsningen på max 4 sidor. Tillhörande missiv skrivs under av behörig företrädare och bifogas digitalt tillsammans med övriga ansökningshandlingar.

Ansökan, missiv och budgetbilaga skickas per mail till erik.p.lindell@skane.se.

Ange i mailets ämnesrad dnr. 2024-POL000171-001. Ansökan måste inkomma senast klockan 23:59 den 29 november 2024.

Utlysning skånska lärosäten (pdf, nytt fönster)

Villkorsbilaga (pdf, nytt fönster)

Missiv (pdf, nytt fönster)

Rapportering

Rapportering av projektet sker till Region Skåne löpande med skriftlig slutrapportering 31 oktober 2025. En slutrapport ska innehålla en kursbeskrivning inklusive lärandemål, målgrupper, tidplan, ev. affärsplan och i vilken eller vilka format kursen kommer kunna ges.

Kontakt och frågor

Vid frågor rörande utlysningen - kontakta ansvarig handläggare Erik Lindell på erik.p.lindell@skane.se alternativt på 040-675 34 05.

Senast uppdaterad: 25 september 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?