Ungt Entreprenörskap 2025 - utlysning
I Skåne ska det vara enkelt att hitta rätt bland organisationer som främjar ungt entreprenörskap. Region Skånes utlysning för Ungt entreprenörskap syftar till att finansiera organisationer vars mål är att stötta och utbilda unga individer i Skåne inom entreprenörskap och uppmuntra deras entreprenöriella förmågor.

Ansökan och tidplan
Anmälan är stängd.
Ansökan öppnar 13 januari och stänger den 4 februari klockan 24.00.
Tilldelningsbeslut meddelas cirka tre – fyra veckor efter att ansökan stängt.
Ansökningsformulär Ungt entreprenörskap 2025 (pdf, nytt fönster)
Genom denna utlysning medfinansierar Region Skåne organisationer som tillsammans skapar ett brett och tydligt utbud av möjligheter för unga entreprenörer i hela Skåne.
Region Skånes fokus på kompetensförsörjning
Ett mål för regionala utvecklingsnämnden är en hållbar regional tillväxt i Skåne. För att uppnå denna vision är en effektiv regional kompetensförsörjning avgörande.
Utlysningen för Ungt entreprenörskap sker inom ramen för prioriteringen ”Stärkt kompetensförsörjning” och delmålet medvetna och effektiva utbildnings- och yrkesval. Effektmålet är att ”fler unga/vuxna får kunskap om bristyrken, entreprenörskap och arbetslivskunskap” där denna utlysning fokuserar på att öka ungas kunskap om entreprenörskap och främja deras entreprenöriella förmågor. Målet är att bidra till en stark och hållbar tillväxt i Skåne.
Syfte - med denna utlysning vill Region Skåne:
- Finansiera organisationer vars mål är att stötta och utbilda unga individer inom entreprenörskap samt uppmuntra deras entreprenöriella förmågor.
- Skapa långsiktig samhällsnytta genom att stärka organisationer som tillsammans har ett brett och tydligt erbjudande för unga entreprenörer i hela Skåne.
- Genom ungas entreprenöriella kunnande bidra till att fler gör medvetna och effektiva utbildnings- och yrkesval som leder till hållbar ekonomisk tillväxt i Skåne
- Främja och stärka arbetet för ett jämställt och jämlikt Skåne.
- Bidra till ökad samverkan mellan aktörer för att underlätta för unga entreprenöre
- Säkerställa att unga entreprenörer har tydliga vägar framåt efter genomförda aktiviteter
Medel att söka
Organisationer kan söka finansiering upp till 300 000 kronor. Finansiering kommer beviljas i olika grad baserat på bedömningen. Utlysningens totala omfattning är 2 200 000 kronor. Ingen medfinansiering krävs.
Observera att detta är ett stöd för att bedriva och utveckla den ordinarie verksamheten.
Vem kan söka?
Organisationer som i huvudsak arbetar med entreprenörskap/entreprenöriellt lärande för målgruppen personer mellan 16 och 30 år eller studenter på universitet eller högskola. Alternativt kan organisationen ha ett tydligt fokus med motsvarande inriktning som är väldefinierat som en tydlig gren i organisationens kommunikation och verksamhetsplan.
Stödet avser endast den del av organisationens aktiviteter och verksamhet som bedrivs i Skåne eller ges till individer bosatta i Skåne. Vidare ligger aktiviteter som bedrivs inom ramen för sommarentreprenörssatsningar utanför denna utlysning.
Den del av organisationens verksamhet som finansieras av denna utlysning får inte finanserias av andra medel från Region Skåne, undantag kan ske endast genom en överenskommelse i förväg.
Bedömningsprocessen
Bedömning sker utifrån inskickad ansökan och i konkurrens mellan de sökande. Region Skåne fattar det formella beslutet om vilka sökande som beviljas finansiering och meddelar samtliga sökande.
Bedömningskriterier
- Verksamhet och målgrupp: Här bedöms bland annat hur organisationens verksamhet och målgrupp ligger i linje med utlysningens syfte.
- Resultat och mål: Här bedöms leveransförmåga och hur väl resultat, effekter och mål bidrar till de övergripande målen med finansieringen.
- Nätverk, entreprenörskapskedjan och interaktion med andra organisationer: Här bedöms bland annat hur organisationen ser på sin roll i förhållande till andra organisationer och hur stark relationen är till andra relevanta aktörer och kommuner.
Utöver det bedöms även hur organisationen arbetar för att slussa entreprenörer vidare i främjarsystemet samt initiativtagande vad gäller utvecklingen av detta arbete. Målet är att unga enkelt skall kunna gå vidare med sina idéer och eventuellt företagande efter avslutade insatser. - Jämlikhet och jämställdhet: Organisationen ska ha en tydlig plan för sitt systematiska jämlikhets- och jämställdhetsarbete i den verksamhet som bedrivs.
Utlysningen har som syfte att skapa den bästa sammanvägda helhetseffekten av de finansierade verksamheterna. Utöver kriterierna ovan tar Region Skåne i bedömningen därför hänsyn till exempelvis överlappningar mellan organisationer, geografisk spridning och hur verksamheter stärker och kompletterar varandra.
Region Skåne arbetar i nära samverkan med skånska kommuner för ett starkt sammanhållet system för ungas entreprenörskap i Skåne. Dialoger med dessa kan komma att påverka bedömningen.
Region Skåne finansierar 11 organisationer
Region Skåne finansierar följande 11 organisationer inom ramen för Ungt entreprenörskap 2025.
- Målgrupp: 16-30 år
- Plats: Hela Skåne
- Hemsida: Forza of Sweden (forzaofsweden.se)
”Vi drivs av visionen "Zero waste of human potential" och vi stärker unga genom upplevelsebaserade insatser som bygger självledarskap och entreprenöriella förmågor. Genom program som Sommarentreprenörerna, Unga ledare, Train the Trainer och individuellt stöd vägleder vi unga mot jobb, praktik, eget företagande och studier. Vi erbjuder både fysiska och digitala utbildningar och insatser runt om i hela Skåne och Sverige.
Vi samarbetar mycket med skola, näringsliv och offentlig sektor för att skapa verklig förändring för deltagarna. Vi erbjuder även kompetensutveckling för vuxna som möter den unga målgruppen med fokus på motiverande insatser, skapa trygghet och stärka det egna ledarskapet.”
- Målgrupp: Studenter universitet/högskola
- Plats: Lund och Helsingborg
- Hemsida: LU Innovation (lu.se)
”Vi erbjuder kostnadsfritt innovations- och affärsutvecklingsstöd för studenter vid Lunds universitet. Vi hjälper studenter att konvertera sin kunskap till nyttiggörande i samhället, från idéutveckling till bolagsbyggande. Vi stöttar framför allt genom individuell coaching, program & utbildningar, samt via finansiella medel för våra projekt att utveckla och utforska sina innovationsidéer. Vi erbjuder även plats i vår pre-inkubator för tidiga universitets-startups att ta del av vår kontorsyta och community av startups & entreprenörer.
Vi arbetar som en språngbräda för studenter vid Lunds universitet. Hos oss får de utveckla sina färdigheter och kompetenser och utforma en idé. Vi hänvisar alltid till, för varje individuellt case, relevanta aktörer i innovationfrämjarsystemet som antingen parallellt kan stötta projektet framåt eller som efter studenten är klar med sina studier kan "ta över" projektet för att hjälpa dem vidare i sin resa. Arbetar således nära andra främjarorganisationer. Även nära Lunds Kommun samt nationella aktörer så som Vinnova. Även kontakt med näringslivet för att hitta bra samarbeten när våra projekt behöver industri att nöta och blöta sina idéer och utmaningar mot.”
- Målgrupp: Studenter universitet/högskola
- Plats: SLU Alnarp
- Hemsida: Venture Labs LU (venturelabslu.com)
”Vi erbjuder entreprenörskaps- och innovationsstöd till studenterna på SLU campus Alnarp. Genom digital och personlig coachning hjälper vi studenter att utveckla sig själva och sina idéer vidare samt omvandla dessa idéer till företag. Vi arrangerar både fysiska och digitala inspirationsevent samt tävlingar för studenter och deras affärsidéer.
Vi samarbetar nära Malmös universitet, Lunds universitet och Högskolan Kristianstad samt med andra innovationsfrämjaraktörer i Sverige. Vi har även goda kontakter inom de områden som är i fokus i Alnarp, exempelvis organisationer inom jordbruk.”
- Målgrupp: 16-30 år och studenter vid universitet/högskola
- Plats: Hela Skåne
- Hemsida: EMAX Sverige (emaxsverige.se)
”STARTcentrum Social Impact erbjuder flera olika koncept för ett mer entreprenöriellt samhälle. I Skåne är vårt erbjudande framförallt fokuserat på Emax Sverige där vi ger dem i åldern 18-25 år en möjlighet att fortsätta utvecklas som unga entreprenörer i ett nationellt, regionalt och lokalt sammanhang. Förutom individens egna unika entreprenörskap har vi en viktig del att connecta den med övriga delar av det företagsfrämjande systemet. Vi gör detta framför allt genom mötesplatser/event samt viss coachning.
Vi försöker vara en länk mellan det som sker i efter gymnasiet men innan inkubation. Det gör vi ofta nära dels andra organisationer och kommuner både på nationell och regional nivå. Vi är också del i flera nationella sammanhang där vi lämnar rapporter, input och underlag för att förbättra för unga entreprenörer.”
Hemsida: Techship (techship.se)
Hemsida: Ung Drive (ungdrive.se)
- Målgrupp: 16-30 år
- Plats: Hela Skåne
- Hemsida: Ung Företagsamhet Skåne (ungforetagsamhet.se)
”Sedan 1980 har vi utbildat över 640 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även på grundskolan, där vi har betydande aktivitet på ungefär 1/3 av landets grundskolor. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Detta genom utbildningsmaterial, läromedel, coaching, engagerande event, tävlingar och mycket mycket mer!
Vi samarbetar med nästan alla skånska kommuner och flera aktörer inom det skånska näringslivet. Utöver detta arbetar vi aktivt med hundratals skånska grund- och gymnasieskolor, samt en rad andra främjarorganisationer.”
Hemsida: Venture Cup (venturecup.se)
Hemsida: Youngstival (youngstival.se)
Rapportering och återbetalning
Rapportering sker till Region Skåne med slutrapport senast den 31 januari 2026.
Region Skåne kommer att utvärdera verksamheten. Om verksamheten avviker väsentligt från ansökan eller det finns resultat som efter slutrapport bedöms som svaga kan Region Skåne komma att återkräva hela eller delar av bidraget för utebliven leverans.
Kommunikation – använd Region Skånes logotyp
I marknadsföring, både digitalt och i tryckt material, ska det tydligt framgå att organisationen finansieras med bidrag från Region Skåne. På detta sätt medverkar organisationen till att invånarna i Skåne får kännedom om att regionala skattemedel bidrar till ekosystemet för ungt entreprenörskap i Skåne.
Statligt stöd till företag och organisationer
I beaktande av att det i Sverige just nu pågår diskussioner om tolkning av statsstödsreglerna kan kompletteringar kopplat till detta komma att begäras i ett senare skede. Om villkoren ej uppfylls under verksamhetsåret kan bidraget helt eller delvis komma att återkrävas.
Kontakt
Vid frågor mejla ungtentreprenorskap@skane.se eller kontakta Lovisa Nicklasson på 040-675 30 10
Kontakt
Lovisa Nicklasson
Näringslivsutvecklare Ungt entreprenörskap och FIRS-sekretariatetSenast uppdaterad: 13 februari 2025
Fick du hjälp av informationen på denna sida?