Prao i Skåne
En likvärdig prao är ett viktigt led i arbetet att öka elevernas valkompetens och att rusta dem inför ett inträde på arbetsmarknaden.

Det är också ett bra sätt för arbetsgivare att investera i den framtida kompetensförsörjningen och marknadsföra den egna branschen och företaget.
Projektet Prao i Skåne drevs med medel från Svenska ESF-rådet åren 2020 - 2021. Då lades grunden för arbetet med de skånska kommunerna och arbetsgivarna för att kartlägga och öka praoarbetets kvalitet, både på lokal, delregional och regional nivå. Fokus har varit ökad samverkan i och mellan kommuner, erfarenhetsutbyte och nätverkande, att höja statusen på prao via strategisk kommunikation, framtagande av verktyg och material för arbetsgivare och huvudmän och mycket mer.
Under 2022 fortsatte arbetet med Prao i Skåne både tillsammans med kommunerna och med arbetsgivarna. Eftersom praon på flera håll varit inställd under pandemin, såg vi ett behov av att fortsätta projektet samtidigt som praon startades upp på nytt. När det gäller kommunernas arbete med prao så kvarstod det utmaningar - många kopplade till kommunernas olika strukturer och förutsättningar att leverera en kvalitativ och likvärdig prao. Region Skåne publicerade en utlysning där skånska kommuner kunde söka medel för att utveckla det lokala, delregionala och regionala arbetet med prao.
Målet med utlysningen var att:
- Bidra till kommunernas arbete för en mer likvärdig prao.
- Bidra till fler kvalitativa praoplatser och ökad branschbredd.
- Öka statusen på prao i Skåne.
Utlysningen hade tre inriktningar:
- Regional marknadsföringskampanj för prao
- Insatser för en mer likvärdig prao
- Vidareutveckling och förvaltning av Prao i Skånes hemsida. (praoiskane.se)
Kontakt
-
Charlotta Levin
Näringslivsutvecklare- E-post: Charlotta.Levin@skane.se
Senast uppdaterad: 14 april 2025
Fick du hjälp av informationen på denna sida?