Må bra i naturen
En metod för förebyggande psykisk hälsa hos barn och unga genom naturkontakt och fysisk aktivitet.

Må bra i naturen är en metod utvecklad av Friluftsfrämjandet i samarbete med Region Skåne. Syftet är att främja psykisk och fysisk hälsa hos barn och unga genom naturkontakt och fysisk aktivitet. Med metoden skapas förutsättningar för ett förebyggande arbete där naturen används som en resurs för hälsa och social gemenskap.
Målgrupp:
Pedagoger i förskola, skola och fritidshem samt andra professioner som möter barn och unga där man vill integrera naturen i sitt arbete för att främja social gemenskap och hälsa.
Så här går det till:
- Utbildning av personal: Praktisk och teoretisk utbildning med utomhusaktiviteter där deltagarna får konkreta verktyg för att använda naturen i pedagogiska sammanhang. Utbildningen är 3-4 timmar och kan anpassas efter deltagarnas behov.
- Genomförande i verksamheten: Pedagogerna använder metoden i sitt dagliga arbete. Aktiviteterna är baserade på att skapa trygghet, gemenskap och fysisk aktivitet i naturen.
- Uppföljning och stöd: Friluftsfrämjandet bistår med råd och stöd i planeringen och genomförandet av aktiviteter. Vidare erbjuds uppföljning, fortbildning samt möjlighet till nätverksträffar för att stödja implementeringen och erfarenhetsutbyte.
Mål:
Metoden Må bra i naturen syftar till att ge barn och unga möjlighet att stärka både sin fysiska och psykiska hälsa genom friluftsliv. Genom att ge pedagoger och andra professioner som möter barn och unga konkreta verktyg för att integrera naturen i undervisningen, främjas både individuell hälsa och gruppgemenskap.
Erbjudande
Kostnadsfri utbildning i metoden Må Bra i naturen, fortbildningar samt uppföljande stöd vid behov och nätverksträffar för erfarenhetsutbyte.
Kontakt
Lovisa Cederström, Projektledare, Friluftsfrämjandet Region Syd
lovisa.cederstrom@friluftsframjandet.se
Telefon: 0730-827697
Senast uppdaterad: 16 maj 2025
Fick du hjälp av informationen på denna sida?