Utveckling Skåne

Dans för hälsa

En forskningsbaserad insats för att stärka psykisk hälsa hos unga.

Dans för Hälsa (DFH) är en forskningsbaserad och hälsoekonomiskt effektiv metod som kompletterar elevhälsans arbete med att stärka psykisk hälsa hos unga. Dansen är utan krav och erbjuds efter skoltid med fokus på rörelseglädje och social gemenskap. Effekter som påvisats är bland annat minskade kroppsliga och emotionella symptom, ökad självtillit och stärkt självskattad hälsa. 

Målgrupp: 

Dans för Hälsa vänder sig till ungdomar med återkommande stressrelaterade besvär, som huvudvärk, magont, oro eller sömnproblem. Deltagare rekryteras via elevhälsa eller vård. Grupperna kan vara öppna för alla, eller specifikt för tjejer och icke-binära.  

Dans för hälsa-grupper i Skåne

Så här går det till: 

  • Dans för Hälsa-grupper leds av två instruktörer utbildade i metoden, alternativt en instruktör och en medhjälpare. Man kan välja att utbilda personer i sin verksamhet eller anlita extern instruktör. För att bli DFH-instruktör krävs en medicinsk eller pedagogisk grundutbildning. 
  • Deltagare rekryteras via elevhälsan eller vårdmottagning.  
  • Dansen erbjuds kostnadsfritt en till två gånger i veckan efter skoltid. Varje danspass är 60-75 min långt. Ledorden för metoden är Rörelseglädje, Kravlöshet och Gemenskap. 
  • Dans för Hälsa erbjuds kostnadsfritt under två terminer. Därefter uppmuntras ungdomen att övergå till annan fritidsaktivitet inom det ordinarie utbudet. Vissa kan behöva längre tid och/eller stöd i att ta steget till en annan aktivitet, vilket DFH-instruktörer och elevhälsa då samverkar kring. 

Mål: 

Dans för Hälsa syftar till att främja ungas psykisk hälsa. Att genom nyckelfaktorerna Rörelseglädje, Kravlöshet och Gemenskap minska symptom på stress, stärka självkänslan och ge deltagarna en känsla av tillhörighet. Vidare är målet att deltagarna efter två terminer ska kunna övergå till en fritidsaktivitet inom det ordinarie utbudet. 

Erbjudande 

  • Delfinansiering av DFH-instruktörsutbildning som är två heldagar. 
  • Stöd inför utbildningen med att skapa arbetsgrupp och projektplan. 
  • Implementeringsstöd vid uppstart. 
  • Fortlöpande stöd vid behov samt nätverksträffar för uppföljning och fortbildning två gånger per termin. 
     

Guide för att starta Dans för Hälsa

Kontakt 

Pernilla Kipping, Hälsostrateg Region Skåne, metodledare Dans för Hälsa 

pernilla.kipping@skane.se 

Telefon: 072-462 02 05 

Senast uppdaterad: 16 maj 2025

Fick du hjälp av informationen på denna sida?